Szukam lustrzanki małoobrazkowej
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Cześć wszystkim, postanowiłem zapytać bardziej doświadczonych.
Szukam aparatu, małoobrazkowej lustrzanki.
Różne już sprzęty miałem, na dłużej, na krócej, wciąż coś mi nie gra.
Szukam czegoś wytrzymałego, o niskiej awaryjności z jak najlepszym wizjerem, matówką z rastrem albo autofocusem, możliwie bez nadmiernego plastiku, trybem automatyki priorytetu przysłony, kompensacją ekspozycji i możliwością wielokrotnej ekspozycji.
Najważniejszy jest wizjer, by był duży, czytelny, z możliwie najjaśniejszą matówką - jestem okularnikiem.
Miałem już Nikona f100, cudny aparat, wizjer miód, wszystko elegancko, ale zbyt duży objętościowo jako body, sprzedałem. Pomyślałem, żeby wziąć coś taniego z możliwością obsługi dobrych szkieł, padło na chinona ce-4s z mocowaniem Pentax K, bardzo przyjemny, zwłaszcza jeśli chodzi o wielkość korpusu, ale wizjer trochę mi daje w kość pod względem wyżej wymienionych wymogów, zbyt ciemny, nie widzę zawsze wszystkich parametrów, robię często na czuja.
Zastanawiam się nad poszukaniem poniższych: Contax 167mt, Minolta xd-7, myślałem też o minolcie dynax 7, której pewnie byłoby blisko pod względem wymiarów nikonowi F100 do czego może obecnie bym się przekonał, ale naczytałem się o awaryjności tego korpusu.
Wiem, że Nikon f3 z pryzmatem typu HP jest podobno wspaniały, ale to zupełnie poza budżetem.
Co byście polecili, czego szukać, może macie jakieś ulubione, godne polecenia?
Ważne by korpus występował w wersji czarnej.
Pozdrawiam!
Szukam aparatu, małoobrazkowej lustrzanki.
Różne już sprzęty miałem, na dłużej, na krócej, wciąż coś mi nie gra.
Szukam czegoś wytrzymałego, o niskiej awaryjności z jak najlepszym wizjerem, matówką z rastrem albo autofocusem, możliwie bez nadmiernego plastiku, trybem automatyki priorytetu przysłony, kompensacją ekspozycji i możliwością wielokrotnej ekspozycji.
Najważniejszy jest wizjer, by był duży, czytelny, z możliwie najjaśniejszą matówką - jestem okularnikiem.
Miałem już Nikona f100, cudny aparat, wizjer miód, wszystko elegancko, ale zbyt duży objętościowo jako body, sprzedałem. Pomyślałem, żeby wziąć coś taniego z możliwością obsługi dobrych szkieł, padło na chinona ce-4s z mocowaniem Pentax K, bardzo przyjemny, zwłaszcza jeśli chodzi o wielkość korpusu, ale wizjer trochę mi daje w kość pod względem wyżej wymienionych wymogów, zbyt ciemny, nie widzę zawsze wszystkich parametrów, robię często na czuja.
Zastanawiam się nad poszukaniem poniższych: Contax 167mt, Minolta xd-7, myślałem też o minolcie dynax 7, której pewnie byłoby blisko pod względem wymiarów nikonowi F100 do czego może obecnie bym się przekonał, ale naczytałem się o awaryjności tego korpusu.
Wiem, że Nikon f3 z pryzmatem typu HP jest podobno wspaniały, ale to zupełnie poza budżetem.
Co byście polecili, czego szukać, może macie jakieś ulubione, godne polecenia?
Ważne by korpus występował w wersji czarnej.
Pozdrawiam!
maetwu, poszukaj wśród Revue serii AC. Są tam różne brandowane lustrzanki. Najczęściej z bagnetem "K" ale jest też wiele innych. AC2 i AC3 mają wszystko o czym piszesz oprócz autofokusa. Dużo tańsze niż oryginały a wykonanie IHMO często lepsze. Te dwa o których piszę to brandowane Chinon 4 i Chinon 4s. Jest jeszcze kilka innych ale patrz tylko w serii AC jeżeli chcesz mieć priorytet przysłony i wielokrotne naświetlanie klatki.
Fan Pentax'a.
No właśnie ten mój obecny Chinon ce-4s średnio mi pasuje, nie ma między nami chemii... Wizjer jest tego głównym powodem, często nie widzę parametrów czasu, które są z boku, o przysłonie nad kadrem nie mówiąc.powalos pisze: ↑23 cze 2022, 21:32 maetwu, poszukaj wśród Revue serii AC. Są tam różne brandowane lustrzanki. Najczęściej z bagnetem "K" ale jest też wiele innych. AC2 i AC3 mają wszystko o czym piszesz oprócz autofokusa. Dużo tańsze niż oryginały a wykonanie IHMO często lepsze. Te dwa o których piszę to brandowane Chinon 4 i Chinon 4s. Jest jeszcze kilka innych ale patrz tylko w serii AC jeżeli chcesz mieć priorytet przysłony i wielokrotne naświetlanie klatki.
Revue AC 8 to chyba Yashica 108 lub 109. Kiedyś miałem oryginał w rękach i bardzo mi odpowiadał. Potwierdzenie ekspozycji diodami z boku wizjera (na zasadzie wagi). Ale i tak musiałbyś się przymierzyć.
Fan Pentax'a.
Z puli tych które znam, to oprócz Nikona F100 odpowiada Twoim kryteriom Olympus OM-2.
Bardzo dobry (duży i jasny) celownik ma także Minolta X-700, ale dla osoby używającej okularów skala czasów naświetlania z boku wizjera może być problemem (warto sprawdzić przykładając oko do tego modelu w jakimś komisie).
Świetny jest Nikon FM3A, ale jest chyba droższy niż F3.
Trochę kontrowersyjny jest Canon A-1 - parametry ekspozycji są widoczne doskonale, ale część obrazowa celownika jest ciaśniejsza niż w w/w modelach.
Wygląda na to, że jakiego wyboru by nie dokonał, to zawsze będzie to kompromis.
Bardzo dobry (duży i jasny) celownik ma także Minolta X-700, ale dla osoby używającej okularów skala czasów naświetlania z boku wizjera może być problemem (warto sprawdzić przykładając oko do tego modelu w jakimś komisie).
Świetny jest Nikon FM3A, ale jest chyba droższy niż F3.
Trochę kontrowersyjny jest Canon A-1 - parametry ekspozycji są widoczne doskonale, ale część obrazowa celownika jest ciaśniejsza niż w w/w modelach.
Wygląda na to, że jakiego wyboru by nie dokonał, to zawsze będzie to kompromis.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
maetwu, bez osobistych oględzin będzie ciężko. Udaj się do komisu w Krakowie: https://foto-kram.pl/sklep/komis/lustrzanki-analogowe/ wybór ogromy to może Ci przypasuje, może doradzą, kupować nie musisz, a przymierzyć do oko warto.
- Nikon FE2 - mam, używam (w okularach), jestem zadowolony. Wizjer większy niż w f3HP lub f100, matówka lepsza (nowsza) niż w F3, ma multiekspozycję, korekcję i pamięć ekspozycji, 1/4000 sekundy, samowyzwalacz z podnoszeniem lustra, automatykę czasu i bardzo sprawnie wytłumione lustro - nie "kopie" jak wiele innych, nieco tańszych aparatów. Ma też pomiar ttl z fleszem Nikona. Waga to tylko nieco ponad pół kilograma. Potencjalne wady - elektrycznie sterowana migawka (dobrze jest mieć pod ręką zapasową bateryjkę) i to że światłomierz (automatyka czasu) działa dopiero od pierwszej klatki
Yashica FRI - sięgnąłem do szafy i sprawdziłem z okularami. Wizjer bardzo duży, wg mnie jak w OM-1 jeśli nie większy. Skala czasów ze wskazówką z prawej strony bardzo dobrze widoczna, skala przysłony na górze również bardzo dobrze widoczna. Te aparaty maja jedną wadę - licznik zdjęć ma wadę fabryczną (jakieś kółko miewa pęknięto piastę i licznik potrafi nie przeskakiwać co klatkę. To aparat stosunkowo prosty, ale ma tryb AUTO - priorytet przysłony i oczywiście manualny. Obiektywy ML świetne choć wybór niewielki.
Minolta XD-7 spełnia Twoje wymogi, używam jej na bieżąco. W Japonii wyszedł na koniec model z dodatkową literą na końcu (być może XD-7d, czy jakoś podobnie) z korekcją dioptrii w wizjerze. Reszta to bajka, wizjer duży, wyświetla wszystkie informacje, migawka miód-malina, bardzo miękko pracuje, mnie ten model bardzo odpowiada. Oczywiście AF to nie w tym roczniku. Możesz też ew. pomyśleć o dodatkowym wizjerze celowniczym, Minolta ma model prosty i kątowy z powiększeniem obrazu, w nich widać wszystko wyraźniej.
W modelu XD-s była ta korekcja: https://www.youtube.com/watch?v=fPw6mnHSBQA
_________________________________________________________________________________
Leica R6.2
Contax RTS III
Olympus OM 3Ti / 4Ti
Nikon F3
Contax RTS III
Olympus OM 3Ti / 4Ti
Nikon F3
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE