Paprochy plamy i Bog wiec co jeszcze
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
“JA” a jakby Ci sie chcialo zerknac jeszcze na ten fragment. Co myslisz?

-
- -#
Kolego skiper..czystosc i jeszcze raz czystosc.. pomijam nierozrobiona chemię (ale wtedy mamy słabe płukanie)..woda ze sklepu (czyli?) mozesz i ze sklepu ale przefiltrowana, na koniec porzadne płukanie no i najwazniejsze czyste suszenie..bo jesli podczas negatyw połapie syfki to pozamiatane..i tyle w temacie..reszta problemu to kurz podczas skanowania...sa tacy co nawet podloge na mokro potraktuja by nic sie nie unosiło
No tak, to nie jest film 135 w kasetach. Przespałem ten detal.
Ok, doczytałem że chodzi o błony.
Kolega Janusz w ramach walki z chemią czy wapnem na negatywach 135 wypraktykował przepłukanie przedostanie w demineralce (przepłukanie koreksu osobno), a potem zmiękczacz też do demineralki
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Raz spróbowałem ostatniego płukania w wodzie przegotowanej z Mirasolem i to co zobaczyłem na filmie wyglądało jak mechanicznie uszkodzona emulsja, jak porysowana gwoździem. Nigdy wcześniej nie widziałem takich zacieków czy też pozostałości po kąpieli zmiękczającej. Płukanie w demi i i ponownie z Mirasolem też w demi i film czyściutki, bez efektów "specjalnych".
Dasz większy? Nie mogę go otworzyć. Widzę tylko to co na ekranie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Glownie chodzi mino te plamy w gornej czesci
Obstawiam końcowe płukanie. Miałem jeszcze gorzej jak używałem bieżącej wody do płukania końcowego. Potem wyraźnie się zmniejszyło, jak zacząłem płukać metodą ilforda, czyli kilka zmian wody i płukanie bez poruszania materiałem.
Ustąpiło praktycznie w 100% gdy zacząłem płukać w wodzie po filtracji.
Dzieki. Szczerze mowiac do glowy by mi nie przyszlo ze to od plukania.J.A. pisze:Obstawiam końcowe płukanie. Miałem jeszcze gorzej jak używałem bieżącej wody do płukania końcowego. Potem wyraźnie się zmniejszyło, jak zacząłem płukać metodą ilforda, czyli kilka zmian wody i płukanie bez poruszania materiałem.
Ale ze filtracji jakiej. Osmoza czy jakis filtr mech wystarczy. Nosz kur… nie bede pop… z galonami wody z marketu lol
Wyprobuje najpierw jak mowiles pare zmian wody i zobaczym.
W kazdym rwzie dzieki za podpowiedzi
no ja mam osmozę, została mi po akwarium. A i do storczyków jak znalazł. Ma tylko jedną wadę, tezeba mieć rezerwuary pilnować by nie przelać, albo zrobić przelew awaryjny i liczyć się ze stratami. Ja wodę po osmozę używam obecnie do całego procesu, bez znaczenia, czy cz-b, czy kolor, do wszystkich odczynników.skiper75 pisze: ↑24 lut 2022, 11:10Dzieki. Szczerze mowiac do glowy by mi nie przyszlo ze to od plukania.J.A. pisze:Obstawiam końcowe płukanie. Miałem jeszcze gorzej jak używałem bieżącej wody do płukania końcowego. Potem wyraźnie się zmniejszyło, jak zacząłem płukać metodą ilforda, czyli kilka zmian wody i płukanie bez poruszania materiałem.
Ale ze filtracji jakiej. Osmoza czy jakis filtr mech wystarczy. Nosz kur… nie bede pop… z galonami wody z marketu lol
A zbiornik czemu masz. Zeby szybciej napelniac korex czy ze osmoza wolno kapie?J.A. pisze:no ja mam osmozę, została mi po akwarium. A i do storczyków jak znalazł. Ma tylko jedną wadę, tezeba mieć rezerwuary pilnować by nie przelać, albo zrobić przelew awaryjny i liczyć się ze stratami. Ja wodę po osmozę używam obecnie do całego procesu, bez znaczenia, czy cz-b, czy kolor, do wszystkich odczynników.skiper75 pisze: ↑24 lut 2022, 11:10Dzieki. Szczerze mowiac do glowy by mi nie przyszlo ze to od plukania.J.A. pisze:Obstawiam końcowe płukanie. Miałem jeszcze gorzej jak używałem bieżącej wody do płukania końcowego. Potem wyraźnie się zmniejszyło, jak zacząłem płukać metodą ilforda, czyli kilka zmian wody i płukanie bez poruszania materiałem.
100 galonów na dobę, tyle maja dostępne u nas membrany.
No wolno cieknie.
No wolno cieknie.