Paprochy plamy i Bog wiec co jeszcze
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Nie mam juz weny. Pochwalcie sie jak sobie z tym syfem radzicie. Jak patrze na prezentowane w sieci materialy po scanowaniu a porownam do moich to mi rece opadaja. Wyeliminowalem przerywacz uzywam wody. Woda ze sklepu. Dmucham czyszcze przed zaladowaniem a i tak mam syfntaki ze placze po nocach.
-
- -# mod
- Kontakt:
Przejdź na 8x10 albo jeszcze większy i rób stykówki 

Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
zladygin pisze:Przejdź na 8x10 albo jeszcze większy i rób stykówki

Ale ja mam problem z procesem nie scanowaniem
skiper75, plamkowanie po skanowaniu to upierdliwa i żmudna - niestety - czynność. Jasne, że trzeba dbać aby tego syfu na materiałach było najmniej. No i o skaner (jego szybę też trzeba dbać). Dzisiaj skanowałem "mały" i szczęśliwie nie było źle. Przykładową klatkę (zmniejszoną liniowo o 50% i zapisaną do .jpg załączam. Ale zapewniam, że często jest dużo, dużo gorzej
Fan Pentax'a.
-
- -# mod
- Kontakt:
Tak poważnie:
Podejdź systemowo: syfy są albo wrodzone (dziurki i plamki na negatywach), albo nabyte (zadrapania w czasie przewijania w aparacie, ładowania do koreksu, podrapania świeżej emulsji, przylepione w czasie suszenia - niezależnie od formatu).
1. Zdefiniuj jakiego są pochodzenia.
2. Jak wykorzystujesz negatywy:
a. skany i do formy cyfrowej
b. tradycyjnie
jeżeli a. to fotoszop pomoże na wszystko
jeżeli b. to wróć do 1. Pomyślimy.
Podejdź systemowo: syfy są albo wrodzone (dziurki i plamki na negatywach), albo nabyte (zadrapania w czasie przewijania w aparacie, ładowania do koreksu, podrapania świeżej emulsji, przylepione w czasie suszenia - niezależnie od formatu).
b. tradycyjnie
jeżeli a. to fotoszop pomoże na wszystko
jeżeli b. to wróć do 1. Pomyślimy.
Chcesz mi powiedziec ze wszyscy tak maja lol. Kurde mam nadzieje ze cos zle robiepowalos pisze:skiper75, plamkowanie po skanowaniu to upierdliwa i żmudna - niestety - czynność. Jasne, że trzeba dbać aby tego syfu na materiałach było najmniej. No i o skaner (jego szybę też trzeba dbać). Dzisiaj skanowałem "mały" i szczęśliwie nie było źle. Przykładową klatkę (zmniejszoną liniowo o 50% i zapisaną do .jpg załączam. Ale zapewniam, że często jest dużo, dużo gorzej
-
- -# mod
- Kontakt:
Jasne! Jak napisałem - fotoszop. Upierdliwe, ale efekty są b. dobre. To, czego tak zazdrościsz innym fotografiom w internecie, albo na wydrukach "pigmentowych" przeszło przez procesory cyfrowe. Nie ma cudów.
Mowie o plamach plamkach kropkach na negatywie. Nie od suszenia nie od mechanicznych uszkodzen. A problem jest przy powiekszeniach. Cyfrowo ogarniam.zladygin pisze:Tak poważnie:
b. tradycyjnie
jeżeli b. to fotoszop pomoże na wszystko
jeżeli a. to wróć do 1. Pomyślimy.
skiper75, nie wiem jak Ty masz, ale tak, w mniejszym lub większym stopniu wszyscy to mają.
I o zgrozo mieli też w dawnych czasach.
Stąd techniki plamkowania etc.
Tak jak pisze wyżej zladygin, musisz najpierw określić przyczynę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -# mod
- Kontakt:
Jeżeli na negatywie są kropki czarne to na powiększeniu białe - pędzelek i retusz. Trochę wprawy i po kłopocie.
Jeżeli na negatywie są kropki białe (przeźroczyste), to na negatywie czarne. Należy białą kropkę na negatywie zamienić na czarną (pędzelek i tusz), wtedy na odbitce masz białą i retuszujesz.
Na błysku-błysku, to może być wyzwanie, na błysku suszonym na powietrzu lub innych powierzchniach - nie jest to, po nabraniu wprawy, większym problemem
Przyczyna jest wywolywanie. Rotacyjnie w jobo 4x5. Mysle ze cos tu pieprze.J.A. pisze:skiper75, nie wiem jak Ty masz, ale tak, w mniejszym lub większym stopniu wszyscy to mają.
Ale ja wiem jak je usuwac lol ja chce ich nie usuwac nie majac lolzladygin pisze:Jeżeli na negatywie są kropki czarne to na powiększeniu białe - pędzelek i retusz. Trochę wprawy i po kłopocie.
Jeżeli na negatywie są kropki białe (przeźroczyste), to na negatywie czarne. Należy białą kropkę na negatywie zamienić na czarną (pędzelek i tusz), wtedy na odbitce masz białą i retuszujesz.
Na błysku-błysku, to może być wyzwanie, na błysku suszonym na powietrzu lub innych powierzchniach - nie jest to, po nabraniu wprawy, większym problemem
trochę takie marzenie, jak to mówią: "ściętej głowy". W 100 procentach nie da się tego uniknąć.

Fan Pentax'a.
Albo kiepski materiał (jaki?) albo wywoływacz lewy (jaki?). Największe uszkodzenia emulsji miewałem na świeżych filmach Ilforda. Wywoływacz w proszku użyty wcześniej niż doba po wymieszaniu też produkuje syfy.
Glownie Kodak Tmax100 ale tez delta 100aka pisze:Albo kiepski materiał (jaki?) albo wywoływacz lewy (jaki?). Największe uszkodzenia emulsji miewałem na świeżych filmach Ilforda. Wywoływacz w proszku użyty wcześniej niż doba po wymieszaniu też produkuje syfy.
Ja bym sie zapytal “JA” czy predkosc rotacji moze byc przyczyna ze np sie pieni czy cus ?