Witam Wszystkich, małymi krokami urządzam stałą ciemnię fotograficzną która będzie znajdować się w piwnicy, niestety nie są to pomieszczenia wysokie, ale na szczęście mogę stać wyprostowany .
Zwracam się z prośbą o informację ile potrzebuje miejsca na wysokość dla powiększalnika Opemus 6, odbitki jakie będę chciał wykonywać to maksymalnie Ok. 30cm x 40cm (średni format) i oczywiście mniejsze też. Proszę o rady i informacje.
Pozdrawiam Serdecznie
nie wiem jaki jest statystyczny wzrost, ale mam 185cm, chodzi mi o to na jakiej wysokości muszę mieć blat, żeby powiększalnik mi wszedł i nie było kolizji z sufitem , a można było spokojnie robić dobitki również różnej wielkości.
michalka23, postaw powiększalnik, unieś głowię maksymalnie do góry i zmierz wynikową wysokość. Blaty są tradycyjnie na wysokości ok. 80 cm (można zrobić oczywiście inaczej). Znając wysokość pomieszczenia w miejscu gdzie będzie stał powiększalnik, będziesz mógł zobaczyć jaką wysokość ma mieć np. stół. Dopasujesz wówczas wysokość blatu do swoich potrzeb.
opemus 6 na stole na 70cm, maksymalnie wyciganiety w gore jest na wysokosci 180cm. z obj. 50mm musisz go miec na maksa wyciagniety, by robic 30x40. i do tego jeszcze miec gleboka miske na obiektyw, bo inaczej nie zaostrzysz.