Jako, ze mamy swieta to wszystkim zycze wszystkiego najlepszego! Od 1,5 roku robilem zdjecia zenitem i udalo mi sie uzbierac dwa filmy Ilford HP5 plus 400 oraz dwa Ilford PAN 400. Teraz przyszedl czas by zobaczyc co tam narobilem

-nie potrafie badz nie da sie rozdzielic szpuli na dwie czesc, chodzi mi o rolke na ktora nawijamy film. Jak to jest? nie chce nic urwac.
-ilford Microphen mam na 1 L moj korex od dolu ma napis << use 290ml 10 oz solution>> czyli leje 300ml by bylo latwiej mi dobrac proporcje i moje pytanie czy moge uzyc czterokrotnie tych samych 300 ml do wywolania 4 filmow?
-- mam gotowy roztwor rozcienczac jescze bardziej ? dla filmu HP5 PLUS jest 6.30 minut gdy jest 1+0 co mi da jak go rozrobje 1+3 i bede wywolywal przez 23 minuty? jak to wplynie na jakos zdjecia?
-czys stosowac ocet jako przerywacz? jedni sa za drudzu przeciw.
-czy temperatura wody ktora przerywamy musi wynosic 20 stopni?
-Ilford Fixer rozcienczam z woda 1+4 dla filmu. Cyli jak chce otrzymac pol litra gotowego roztworu to leje 100 ml chemi i 400 wody. jaki czas utrwalania? na opakowaniu jest 2-5 minut dosc duza rozbierznosc jaki czas polecacie?
- ile potrzeba plynu do naczyn na ostatnie pukanie?
za wszystkie odpowiedzi i pomoc z gory dziekuje!