Ja bym powiedział, że są niejednokrotnie dokładniejsze niż współczesne. Taki np. radziecki Blik 1 już z fabryki wychodzi rozregulowany. Jedyna przypadłość jaka może dopaść stare dalmierze to "wypalona" plamka na skutek utlenienia barwników.
Ustawienie ostrości w aparacie bez dalmierza
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- technik219
- -#
Lux mea lex
technik219, Dzieki! Wlasnie takiej informacji oczekiwalem
Przypuszczam, że jest tego na tyle mało, że ciężko ocenić, jakie są "generalne przypadłości". Wiadomo, że każde urządzenie może zostać uszkodzone lub rozregulowane, ale taki dalmierz to jest lusterko i przekładnia z kółek zębatych. Tam się nie bardzo ma co uszkodzić z samej tylko starości.
trochę mi się rozpisaliście
Wiec najpewniej załatwię sobie taki dalmierz i będę prosił Boga, aby nikt nie grzebał przy obiektywie. Teraz następne pytanie. Czy ktos z was miałby taki dalmierz do sprzedania? :D

Wiec najpewniej załatwię sobie taki dalmierz i będę prosił Boga, aby nikt nie grzebał przy obiektywie. Teraz następne pytanie. Czy ktos z was miałby taki dalmierz do sprzedania? :D
Dalmierz to dość prosta konstrukcja. Większość można ustawić w przypadku rozregulowania, bądź dedykowanym pokrętłem, bądź zaglądając do jego wnętrza.
Aha, no i szukaj czegoś z wyraźną plamką, bo niektóre z nich, te starsze szczególnie, mają słabo widoczną plamkę i trudno się ustawia ostrość.
Aha, no i szukaj czegoś z wyraźną plamką, bo niektóre z nich, te starsze szczególnie, mają słabo widoczną plamkę i trudno się ustawia ostrość.