Jak urządzić stałą ciemnię - rady zebrane
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Nie dam się bo dostałem nakaz eksmisji z mieszkania mojego włoskiego smoka.
Różnica poziomów jest na oko 2-3 cm
Woda była pod blokiem w innym miejscu i wycieku już nie ma (blok spory, a piwnicę mam bosko suchą). Po prostu przy tej okazji dowiedzieliśmy się jak marne to są wylewki.
Rady przypodłogowe mi się podobają.
Różnica poziomów jest na oko 2-3 cm
Woda była pod blokiem w innym miejscu i wycieku już nie ma (blok spory, a piwnicę mam bosko suchą). Po prostu przy tej okazji dowiedzieliśmy się jak marne to są wylewki.
Rady przypodłogowe mi się podobają.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Jeśli jest sucha no to super, można też zastosować różne technologie.
Jak masz trochę więcej kasy , to proponuję posadzkę żywiczną, która przeżyje nas wszystkich, np.:
https://farbyspecjalistyczne.pl/produkt ... xol-floor/
Wyrównujesz starą posadzkę i na wierzch dajesz ww posadzkę. Nie trzeba malować, kłaść wykładzin itp.
Jak masz trochę więcej kasy , to proponuję posadzkę żywiczną, która przeżyje nas wszystkich, np.:
https://farbyspecjalistyczne.pl/produkt ... xol-floor/
Wyrównujesz starą posadzkę i na wierzch dajesz ww posadzkę. Nie trzeba malować, kłaść wykładzin itp.
Po rozmowie w sklepie w fachowym sprzedawcą kupiłem farbę posadzkową G136 firmy Noxan. Rozcieńcza się benzyną lakową. Powstała gładka podłoga, beton już nie pyli. Długo się wietrzyło ale już jest OK
ver.: 2020.12.15 13:25
Ogólnie:
Ogólnie:
- Ciemnia pomalowana na biało lub na kolor szary.
- Ściany w okolicy powiększalnika czarne matowe aby wykluczyć odbicia światła.
- Podłoga pokryta farbą do betonu, gumolitem lub płytkami ceramicznymi.
- Sporo gniazdek
- Włącznik białego oświetlenia ciemni dość daleko aby wykluczyć pomyłkę
- Wentylacja konieczna
- Blat roboczy w kolorze jasnym, bo na ciemnym nie będzie widać położonych przedmiotów. Wysokość dostosowana do wzrostu użytkownika i jego preferencji (praca na siedząco/stojąco). Kolumna powiększalnika może być przykręcona do blatu. Pamiętać o uwzględnieniu wysokości pomieszczenia w stosunku do wysokości głowica powiększalnika w najwyższym położeniu.
- Światłoszczelna szuflada na rozpakowany papier, ewentulanie bezpieczne pudełko, niekoniecznie kupne za kilkaset zł
- Podłoga może być wylana betonem samopoziomującym. Jest tańszy od specjalnych wylewek ale trzeba go czymś pomalować. Ja to zrobiłem farbą posadzkową G136 firmy Noxan
- Praca w części mokrej zazwyczaj odbywa się na stojąco. Stojące na nim kuwety powinny być na takiej wysokości, by obsługującemu zapewnić pozycję wyprostowaną.
- Możliwe rozwiązania: zakup lub zlecenie wykonania stołu "profesjonalnego", zaadaptowanie elementów wyposażenia sanitarnego, wykonanie stołu "wilgotnego" z grubej folii opinającej podniesiony brzeg, samodzielne wykonanie stołu ze sklejki i płyt z tworzywa sztucznego.
- Wykonałem dwa stoły z PCV, jeden płytki, mieści 3 kuwety 50x60, drugi mniejszy ale głębszy do prac przy których bardziej się chlapie. UWAGA: tylną ściankę stołów warto zrobić na tyle wysoką jakie będą używane kuwety. Wtedy myje się je wygodnie strumieniem wody, postwione na sztorc.
No fajnie.
A co z oknem? Bo ja lubię mieć ciemnię z oknem i by okno było użyteczne, czyli by normalnie wpadało do ciemni światło dzienne.
A co z oknem? Bo ja lubię mieć ciemnię z oknem i by okno było użyteczne, czyli by normalnie wpadało do ciemni światło dzienne.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -# mod
- Kontakt:
I to baaardzo długi.
Marek ma w piwnicy, więc o oknie nie ma mowy. Ja mam okno, zaklejone dwoma warstwami grubego kartonu. Jak trzeba, to otwieram i mam światło dzienne. I powietrze świeże.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Od świeżego powietrza dwie armię się przekręciły. Ja chcę mieć światło dzienne przy zamkniętym oknie.
Tak czy owak jestem bliski finału. Nie omieszkam pokazać.
Tak czy owak jestem bliski finału. Nie omieszkam pokazać.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Mam takie pytanie - czy ma ktoś pomyśl jak rozwiązać w piwnicznej ciemni kwestię wody? Nie mam ani kranu ani odpływu a biegać z wodą na drugie piętro to żal kolan...
A duże formaty robisz? W pomieszczeniach gdzie w tej chwili rozkładam kuwety nie mam wody. Do kuwet 24x30, tych z wklęsłymi rowkami starcza po 0,5l. roztworu, czyli 2 litrowa butelka da radę. Plastikowe pudełko na kuwety, żeby przenieść do mycia, tam gdzie wodę masz. Płuczę w ogóle gdzie indziej niż wołam. 2 słoiki z IKEA, takie do zapraw, ze z grubsza stałą średnicą, z metalowym zatrzaskiem i gumowym kołnierzem do szklanej pokrywki. Fotki w nich na mokro jak w tubie przenoszę. Pieszo z tym chodzę po mieście, w plecaczku, na rowerze wożę, w aucie czasem. Nie cieknie. Działa. Najczęściej płuczę dnia następnego rankiem, bo mi się nie chce po nocy.
@skpt
Dziękuję za odpowiedź. Stała ciemnię chcę założyć bo mi się marzą odbitki większe niż pocztówka, a jest nawet chęć do zabawy z transferem pigmentowym czy papierem solnym. Sobie właśnie sprowadziłem z zamorskich krain aparat 4x5. A to wszystko lubi wodę.
Pozostaje mi wykorzystać Twoja radę, w ciemni tylko minimalne płukanie, słoik i wędrówka do łazienki.
Dziękuję za odpowiedź. Stała ciemnię chcę założyć bo mi się marzą odbitki większe niż pocztówka, a jest nawet chęć do zabawy z transferem pigmentowym czy papierem solnym. Sobie właśnie sprowadziłem z zamorskich krain aparat 4x5. A to wszystko lubi wodę.
Pozostaje mi wykorzystać Twoja radę, w ciemni tylko minimalne płukanie, słoik i wędrówka do łazienki.
Smaczne plany! A nie da się przekonać jakoś spółdzielni/wspólnoty, żeby wodę pociągnąć? Albo może choć zyskać dostęp do pomieszczenia gospodarczego w tej piwnicy, gdzie woda jest?
-
- -# mod
- Kontakt:
Niestety, dla tych technik szlachetnych/alternatywnych niemal cały proces dzieje się w wodzie.Arti44 pisze: ↑23 lis 2021, 14:22 @skpt
[...] jest nawet chęć do zabawy z transferem pigmentowym czy papierem solnym. Sobie właśnie sprowadziłem z zamorskich krain aparat 4x5. A to wszystko lubi wodę.
Po kilku latach starań udało mi się od wspólnoty wynająć pomieszczenie ok. 9 m kw. w piwnicy. Na szczęście woda i kanalizacja były za ścianą. Jest licznik.
Mrek zrobił ciemnię w swojej piwnicy, pod sufitem przebiegały rury z ciepłą i zimną wodą. Wywiercił dziury i ma. Odpływ podłączył bodaj do rewizji, którą też miał w piwnicy. Szczęściarz.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Tak właśnie zrobiłem 20 lat temu....czyli jestem szczęściarz

Uzależniony od fotociemni .
W teorii to mam za ścianą piwnicy pomieszczenie z wodomierzem. Więc technicznie brak przeszkód do przeprowadzenia operacji doprowadzania wody i odprowadzania ścieków. Jak jednak pomyślę o użeraniu się z działem technicznym i zarządcą to mi chęci do własnej ciemni spadają.
Ale pewnie na szarpaninie z zarządcą się skończy, bo człowiek nie robi się młodszym. I tak już rok z okładem (po drodze dziecko i przeprowadzka) do zrobienia ciemni się zabieram to jeszcze kilka miesięcy mnie nie zbawi.
Ale pewnie na szarpaninie z zarządcą się skończy, bo człowiek nie robi się młodszym. I tak już rok z okładem (po drodze dziecko i przeprowadzka) do zrobienia ciemni się zabieram to jeszcze kilka miesięcy mnie nie zbawi.