Bezpieczna szuflada.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Bezpieczna szuflada.
W bazarze ktoś sprzedaje powiększalnik z bezpieczną szufladą.
Postanowiłem obfotografować moją i trochę więcej o niej napisać.
Ciemnię mam w pomieszczeniu z dużym oknem 1x2m. Jest w niej normalne dzienne światło, a w okresie letnim od 14-tej do zachodu światło słoneczne. W szufladzie nawet w takich warunkach może leżeć papier bez opakowania, może też leżeć papier barwny pocięty na arkusze z „labowej” rolki. Piszę „nawet” bo jest on znacznie czulszy od piapierów cz-b
W pierwszej wersji szuflada miała też pełnić rolę podstawy powiększalnika, ale zrezygnowałem z tego. Po prostu przykręciłam ją od spodu do blatu stołu.
Wykonana jest z płyty mdf =/ 10 mm. Całość jest sklejoną, nieliczne cieniutkie wkręty pełniły tylko role pomocniczą, by dobrze ścisnąć i spasować ze sobą elementy.
W sumie robota prosta na krótkie popołudnie, tyle, że prawie rok stała oparta o ścianę bo ciągle w niej śmierdziało. Przez ten czas normalnie jej używałem, ale nie zostawiałem w niej papieru, tylko po zakończonym ściemnianiu wyciągałem całkiem by się wietrzyli. Wymiar wewnętrzny 55x64x4 cm.
Nie ma w niej żadnych uszczelek, tylko dobrze spasowane elementy i „labirynty”.
Postanowiłem obfotografować moją i trochę więcej o niej napisać.
Ciemnię mam w pomieszczeniu z dużym oknem 1x2m. Jest w niej normalne dzienne światło, a w okresie letnim od 14-tej do zachodu światło słoneczne. W szufladzie nawet w takich warunkach może leżeć papier bez opakowania, może też leżeć papier barwny pocięty na arkusze z „labowej” rolki. Piszę „nawet” bo jest on znacznie czulszy od piapierów cz-b
W pierwszej wersji szuflada miała też pełnić rolę podstawy powiększalnika, ale zrezygnowałem z tego. Po prostu przykręciłam ją od spodu do blatu stołu.
Wykonana jest z płyty mdf =/ 10 mm. Całość jest sklejoną, nieliczne cieniutkie wkręty pełniły tylko role pomocniczą, by dobrze ścisnąć i spasować ze sobą elementy.
W sumie robota prosta na krótkie popołudnie, tyle, że prawie rok stała oparta o ścianę bo ciągle w niej śmierdziało. Przez ten czas normalnie jej używałem, ale nie zostawiałem w niej papieru, tylko po zakończonym ściemnianiu wyciągałem całkiem by się wietrzyli. Wymiar wewnętrzny 55x64x4 cm.
Nie ma w niej żadnych uszczelek, tylko dobrze spasowane elementy i „labirynty”.
- Załączniki
-
- 549748D9-32B5-412A-BC0F-E20C2CF0D3E9.jpeg (64.46 KiB) Przejrzano 2822 razy
-
- 97479828-A1D2-4CE2-8C45-E4454FC4F34B.jpeg (35.32 KiB) Przejrzano 2822 razy
-
- B2C9C676-1427-4F81-815F-FA86816EA388.jpeg (43.09 KiB) Przejrzano 2822 razy
-
- 496D8195-29DF-4CED-B154-C54D889F1269.jpeg (54.82 KiB) Przejrzano 2822 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -# mod
- Kontakt:
Bezpieczna szuflada.
Moja "wymyślona" szuflada ma w środku klapę zabezpieczającą zawartość w przypadku przypadkowego otwarcia. Pomysł niezrealizowany. Zamiast klapy lepsza chyba by była zwijana roleta, taka jak w szafach biurowych.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
-
- -# mod
- Kontakt:
Bezpieczna szuflada.
Widać, że nie ma prowadnic. Szuflada "na wcisk".
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Bezpieczna szuflada.
Chodzi na mydle.
Myślałem o dodatkowym zabezpieczeniu, ale to dość mocno komplikuje konstrukcję, a ja lubię proste rozwiązania.
Ale krańcówka o której pisał wcześniej mrek jest warta przemyślenia.
Myślałem o dodatkowym zabezpieczeniu, ale to dość mocno komplikuje konstrukcję, a ja lubię proste rozwiązania.
Ale krańcówka o której pisał wcześniej mrek jest warta przemyślenia.
Bezpieczna szuflada.
O! Szare?
Ja w swoim 100 letnim biurku szuflady mam na wosku chodzące. Długo szukałem świecy zrobionej z klasycznej parafiny bez dodatków.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Bezpieczna szuflada.
U pszczelarzy można bez problemu kupić wosk, jakby co.
Bezpieczna szuflada.
Pokażę film jak chodzi na mydle.
Zwykłym toaletowym. Takie było pod ręką.
Zwykłym toaletowym. Takie było pod ręką.
Bezpieczna szuflada.
Mnie tam nie było od lat. Nawet bym nie pomyślał, że ten sklep się utrzymał. Sprawdzę.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Bezpieczna szuflada.
Daj znać.
Bezpieczna szuflada.
Nie polecam wosku pszczelego, parafina o wiele lepiej się sprawdza
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Bezpieczna szuflada.
Wosk do monet Cosmoloid, zwykłe drewniane prowadnice chodzą gładko jak na Blumie ;)