Witam,
Skanując aparatem slajd skanuję go tak samo jak negatyw? Czy jest może coś dodatkowego?
Po skanowaniu zawsze obrabiałem w Negative Lab Pro, tak jak obróbka negatywów i B&W wychodzi tam super, tak slajdów chyba tam nie można obrabiać. Rozumiem, że trzeba trochę pobawić się w LR, aby uzyskać satysfakcjonujący efekt?
Nigdy nie robiłem slajdów, więc nie wiem, czy one powinny mieć kolory 1:1 do rzeczywistości, czy jednak wpadać trochę w fiolet jak w moim przypadku?
Poniżej przykładowy skan z aparatu
Skanowanie slajdu
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Skanowanie slajdu
Przestań wreszcie nazywać reprodukowanie skanowaniem - to tak jakbyś smażyl ciasta a kotlety piekł, ale oczywiście wszystko możesz też warzyć
Ostatnio zmieniony 15 lis 2020, 18:12 przez 4Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Skanowanie slajdu
Chyba jednak zbyt dużo fioletu. Kolory powinny być zbliżone do tych na slajdzie. Tak myślę. W LR powinno się dać zrobić lepiej. Zafarb będzie też bardzo zależny od barwy światła służącego do oświetlenia slajdu. Jeżeli chcesz to możesz podesłać do mnie jakiś plik to spróbuję z nim coś podziałać. Kiedyś na forum Pentax'a bawiliśmy się w przywracanie barw kilkudziesięcioletnim slajdom ORWO. Nawet nieźle to wychodziło.
Fan Pentax'a.
Skanowanie slajdu
No dobra. Na szybko podziałałem w LR na tym pliku. Co prawda z .jpg się dużo już nie wyciągnie ale mam takie coś
Fan Pentax'a.
Skanowanie slajdu
Akurat skanowanie slajdów jest "trochę" trudniejsze niż negatywów. Jaką temperaturę barwową ma te podświetlenie? Jak ustawiasz parametry w aparacie np. balans bieli? Tu zmiennych jest sporo, to nie skaner w którym jest stosunkowo łatwo uzyskać dużo lepszy efekt niż na załączonym przykładzie. Oczywiście zakładam, że slajd nie ma tego fioletowego zafarbu?
Skanowanie slajdu
Właśnie wszystkie slajdy wchodzą w fioletaka pisze: ↑15 lis 2020, 19:00Akurat skanowanie slajdów jest "trochę" trudniejsze niż negatywów. Jaką temperaturę barwową ma te podświetlenie? Jak ustawiasz parametry w aparacie np. balans bieli? Tu zmiennych jest sporo, to nie skaner w którym jest stosunkowo łatwo uzyskać dużo lepszy efekt niż na załączonym przykładzie. Oczywiście zakładam, że slajd nie ma tego fioletowego zafarbu?
Slajd też jest po terminie. Może dlatego taki odcień powstał?
Już nie będę używać określenia "skanowanie". Wybaczcie
Skanowanie slajdu
pnowicki, no dobra, po terminie...
Ale czy slajd naprawdę ma takie kolory, czy tylko Twoja reprodukcja je pokazuje?
Ale czy slajd naprawdę ma takie kolory, czy tylko Twoja reprodukcja je pokazuje?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada