Aparat do podwójnej ekspozycji
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Witam, poszukuję aparatu najlepiej kompakta u którego naciąg filmu nie jest zespolony z migawką. Po prostu chcę wykonać dwie ekspozycje na jednej klatce. Dokladnie chodzi mi o aparat w którym nie jest wymagana regulacja ostrości przysłony itd. Krótko mówiąc chodzi mi o tak prostą budowę aparatu jak ma to miejsce w ami 66 tyle ze chodzi mi o aparat na film 35 a nie 120.
Smena, ale starsze modele. Nie może być to Smena Symbol, bo ta już ma blokadę migawki po zrobieniu zdjęcia.
Aparaty te są za grosze, a zdjęcia robią bardzo ładne. Ten aparacik ma całkiem niezły obiektyw, trójsoczewkowy.
Aparaty te są za grosze, a zdjęcia robią bardzo ładne. Ten aparacik ma całkiem niezły obiektyw, trójsoczewkowy.
Niestety są tam jednak podstawowe nastawy, jak ustawianie odległości, czasu. Bo przysłonę ustawia się tylko raz w zależności od czułości filmu.
Opisy tych regulacji odnośnie Smeny są szeroko opisywane w sieci.
A co myślicie o tym?
https://www.olx.pl/oferta/aparat-agfa-o ... tT4ZW.html
https://www.olx.pl/oferta/aparat-agfa-o ... tT4ZW.html
ustaw hiperfokalną i użyj kropelki. Czas też można zablokować na jedyny słuszny.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Widzę szukasz aparatu bezobsługowego aparatu.
Ten który podajesz w linku to bardzo stary aparat, którego automatyczne nastawy oparte na sensorach selenowych mogą już być niesprawne, lub o pogorszonej czułości. Poza tym, czy ten aparat ma funkcję podwójnej ekspozycji?
Ja tej agfy bym nie kupił.
Też szukając aparatu o jakim piszesz, bez ustawiania parametrów (ale jest bez podwójnej ekspozycji) na film 135 natrafiłem na taki model (lampa nie działa, ale to dla mnie nieistotne przy robieniu zdjęć na zewnątrz) - Konica c35 efp.
Do podwójnej ekspozycji na film 135 proponuję jednak starszy model Smeny (tylko nie Smena Symbol).
Ten który podajesz w linku to bardzo stary aparat, którego automatyczne nastawy oparte na sensorach selenowych mogą już być niesprawne, lub o pogorszonej czułości. Poza tym, czy ten aparat ma funkcję podwójnej ekspozycji?
Ja tej agfy bym nie kupił.
Też szukając aparatu o jakim piszesz, bez ustawiania parametrów (ale jest bez podwójnej ekspozycji) na film 135 natrafiłem na taki model (lampa nie działa, ale to dla mnie nieistotne przy robieniu zdjęć na zewnątrz) - Konica c35 efp.
Do podwójnej ekspozycji na film 135 proponuję jednak starszy model Smeny (tylko nie Smena Symbol).
Sprawdziłem w swojej kolekcji i wielokrotną ekspozycję (nie tylko podwójną) oferuje Smena 2, Smena 6, Smena 8 i Smena 8M - ta ostatnia do kupienia za grosze, bo pochodzi już z lat '80.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Jak za takie małe pieniądze, to ta Smena 8 i 8M, to naprawdę przyzwoity i prosty aparacik.
Ostatnio robiłem w kolorze najtańszą rolkę Kodaka i wyszły obrazki bardzo przyzwoite

Ostatnio zmieniony 21 wrz 2019, 11:39 przez Bokeh, łącznie zmieniany 1 raz.
A po co to robić. To jest ustalać jakieś hiperfokalne itp. Ten aparat jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy poszukać w sieci by szybko pojąć jak go używać.
Ja się dziwię, że wielu tego nie czyni.
Każdy aparat, który mam, bardzo wiele zagadnień fotograficznych jest nieźle opisanych w necie.
W przypadku Smeny aż roi się od tego typu informacji jak go poustawiać, w celu udanych fotografii. To był i jest aparat dla młodzieży. Bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze. Są artykuły, są filmy na youtube. Trzeba tylko minimum wysiłku.
Takie szukanie i dochodzenie do rozwiązań, zawsze dawało mi sporo satysfakcji.
Ja się dziwię, że wielu tego nie czyni.
Każdy aparat, który mam, bardzo wiele zagadnień fotograficznych jest nieźle opisanych w necie.
W przypadku Smeny aż roi się od tego typu informacji jak go poustawiać, w celu udanych fotografii. To był i jest aparat dla młodzieży. Bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze. Są artykuły, są filmy na youtube. Trzeba tylko minimum wysiłku.
Takie szukanie i dochodzenie do rozwiązań, zawsze dawało mi sporo satysfakcji.
Matyczka, odległość hiperfokalna to taka, przy której głębia ostrości sięga aż do nieskończoności. A dolny zakres zależy od ustawionej przesłony.
Użyj apki na smarka. Każda z DoF w nazwie pokazuje hiperfokalną.
Np.
Użyj apki na smarka. Każda z DoF w nazwie pokazuje hiperfokalną.
Np.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
w 8M ustawiasz odległość na 4 metry f:8 masz ostry obraz od 2 metrów aż do infiniti
+ film 100 ASA czas 1/60 w zwykły dzień bez przegięcia ze światłem ani w jedną, ani w drugą stronę i się niczym nie martwisz i pstrykasz.
Ale weźmy taką szpulkę 400ASA odległość na 1/3 odległości między 2 a 2,5 metra f:16 i masz głębię ostrości od 1,1 metra też do nieskończoności, zostajemy przy 1/60 przy 'normalnych warunkach' i robimy korekcję na 1/125 na światła i 1/30 na cienie.
No to najprostszy i najlepszy sposób na zdjęcia tym aparacikiem do szybkiego cykania bez żadnych pomiarów,
gwarantuje skuteczność powyżej 80%.

Ale weźmy taką szpulkę 400ASA odległość na 1/3 odległości między 2 a 2,5 metra f:16 i masz głębię ostrości od 1,1 metra też do nieskończoności, zostajemy przy 1/60 przy 'normalnych warunkach' i robimy korekcję na 1/125 na światła i 1/30 na cienie.
No to najprostszy i najlepszy sposób na zdjęcia tym aparacikiem do szybkiego cykania bez żadnych pomiarów,
gwarantuje skuteczność powyżej 80%.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.