Który multigrade od Fomy
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Który multigrade od Fomy
Salve,
Poranny pobyt w ciemni wyczerpał moje zapasy papieru i wartałoby pomyśleć o zakupie świeżej partii. Pomyślałem że czas najwyższy aby spróbować w końcu multigrada. Na moje warunki może wystarczyłoby kupić kilka gradacji, ale nie chce mi się odstawiać szopek z trzema paczkami papieru w mojej małej łazience. Stąd pytanie; na pewno wielu z Was używa bądź używało multigradów od Fomy i moglibyście coś polecić, tudzież wskazać na co powinienem zwracać uwagę. Myślałem nad zakupem po prostu dwóch paczek, miękkiego i normala; jednak pomyślałem że może zdarzyć się jakaś nietypowa sytuacja i będę potrzebował akurat twardego, więc chyba jednak taniej wyjdzie kupić komplet filtrów i tylko jedną paczkę papieru. Wiem że Foma to raczej średni wybór (ale tak samo średnie są moje zdjęcia ). Poza tym do Wojoczka w Czeskim Cieszynie mogę się przejść spacerkiem i zamówić wszystko u nich z katalogu fomaobhod. Polecilibyście coś?
Poranny pobyt w ciemni wyczerpał moje zapasy papieru i wartałoby pomyśleć o zakupie świeżej partii. Pomyślałem że czas najwyższy aby spróbować w końcu multigrada. Na moje warunki może wystarczyłoby kupić kilka gradacji, ale nie chce mi się odstawiać szopek z trzema paczkami papieru w mojej małej łazience. Stąd pytanie; na pewno wielu z Was używa bądź używało multigradów od Fomy i moglibyście coś polecić, tudzież wskazać na co powinienem zwracać uwagę. Myślałem nad zakupem po prostu dwóch paczek, miękkiego i normala; jednak pomyślałem że może zdarzyć się jakaś nietypowa sytuacja i będę potrzebował akurat twardego, więc chyba jednak taniej wyjdzie kupić komplet filtrów i tylko jedną paczkę papieru. Wiem że Foma to raczej średni wybór (ale tak samo średnie są moje zdjęcia ). Poza tym do Wojoczka w Czeskim Cieszynie mogę się przejść spacerkiem i zamówić wszystko u nich z katalogu fomaobhod. Polecilibyście coś?
Który multigrade od Fomy
Papiery Fomy są całkiem przyjemne, zwykle biorę Fomabrom Variant 112 - bardzo podoba mi się jego faktura po wysuszeniu. Jak potrzebuję plastiku, to zwykle Fomaspeed Variant 312.
Dostałem kiedyś od Wojoczka wzornik Fomy, są tam wszystkie papiery we wszystkich rodzajach powierzchni i podłoża. Bardzo ułatwia wybór.
Dostałem kiedyś od Wojoczka wzornik Fomy, są tam wszystkie papiery we wszystkich rodzajach powierzchni i podłoża. Bardzo ułatwia wybór.
Który multigrade od Fomy
O, to ja też będę musiał zapytać o wzornik. Bardzo dziękuję
Który multigrade od Fomy
Gdzie takie wzorniki można wyżebrać? :D
Który multigrade od Fomy
Muszę Cię rozczarować, jak znam pana Piotra to ten wzornik jest tylko jeden- "do pomacania". Ale przynajmniej można pooglądać
Wojoczek ma sklep z bronią i militariami na rynku w Czeskim Cieszynie, ma też mały kącik z filmami i papierem foto. To co ma w sklepie jest już w większości po terminie ( można wyżebrać za okazyjną cenę ), ale opłaca się u nich zamawiać papiery Fomy, świeżutkie, prosto z fabryki.
Który multigrade od Fomy
sredni wybor?
w hameryce przepadaja za fomkom
w hameryce przepadaja za fomkom
Imperitus pisze: Salve,
Który multigrade od Fomy
Jest jeszcze Bruce Barnbaum który wychwalał Fomatone Variant MG111 w jakimś artykule. Niestety nie mogę podać linku bo gdzieś mi się zawieruszył. Pisałem do niego w zeszłym roku i podtrzymywał swoją dobrą opinię o tym papierze.
Który multigrade od Fomy
Kiedyś używałem Fomy stałogradacyjnej, i bardzo sobie chwaliłem. Być może MG mają również dobry, a na ogólną ocenę firmy wpływa opinia o ich filmach, faktycznie często wadliwych?
Który multigrade od Fomy
Nomad,
Sam się zastanawiam jak oni to robią że papiery mucha nie siada (chociaż ja też na razie korzystałem tylko ze stałogradacyjnych) , a filmy- przepraszam miłośników fomy, ale nie miałem jak dotąd pozytywnych doświadczeń z nimi i raczej ich unikam.
Sam się zastanawiam jak oni to robią że papiery mucha nie siada (chociaż ja też na razie korzystałem tylko ze stałogradacyjnych) , a filmy- przepraszam miłośników fomy, ale nie miałem jak dotąd pozytywnych doświadczeń z nimi i raczej ich unikam.
Który multigrade od Fomy
ja tam, prócz FMP200, nie miałem zaś przykrych doświadczeń z negatywami fomy, aczkolwiek kupuję tylko w fomaobchod.cz.
Który multigrade od Fomy
To nie jest tak, że zawodowiec z automatu wybiera Ilforda MG FB albo jakiegoś Orientala, a papiery tańszych firm to tylko dla amatorów.
Foma jest używana przez profesionalistów powszechnie, o ile efekt jaki uzyskują jest satysfakconujący. Papiery Fomabrom oraz wszelkie warianty ciepło tonowe są czesto wybierane przez fotografow posługujących się techniką kontaktową. Widziałem pracę odbite na Fomie takich tytanów jak:
Jindrich Streit
Václav Jirásek
Bogdan Konopka
Andrzej Jerzy Lech
Ireneusz Zjeżdżałka
i paru innych. Najgłębsze czekoladowe tony uzyskiwałem zawsze w połączeniu z Fomatone Classic i stężonym tonerem selenowym. Żaden zachodni papier nie daje takich efektów.
Który multigrade od Fomy
tam tez są felery. natomiast obsluga klienta jest z automatu bdb, ę ą i bez szemrania oddają z nawiązką.rbit9n pisze: ja tam, prócz FMP200, nie miałem zaś przykrych doświadczeń z negatywami fomy, aczkolwiek kupuję tylko w fomaobchod.cz.
to sie chwali.
Który multigrade od Fomy
Używam fomaspeeda variant w wersji 313 (półmat velvet). Nie widziałem papieru, którego faktura bardziej by mi się podobała na małych formatach. Żadnych zastrzeżeń nie mam, działa jak powinien.
Natomiast w dużych formatach zawsze pracowałem na błyszczącym ilfordzie.
Natomiast w dużych formatach zawsze pracowałem na błyszczącym ilfordzie.
Który multigrade od Fomy
Nie jestem fanem multigradów fomy-na wyjściu bardzo twarde ,cieńkie łatwo się gną.Natomiast używam Foma karton 542 kozia skóra -super do litów.Ale teraz robiłem na barycie stałokontrastowym Fomy i powiem ,że rewelacja ,odcienie jak w latach 80-tych,świetna biel ,mnóstwo półtonów ,niestety do Ilforda trochę mu brakuje .Ale jeśli chodzi o cenę to są bezkonkurencyjne.