Czy zegar musi być droższy od taniego powiększalnika?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Telefon miałby jakiś sens, gdyby sterował np. bezpośrednio po bt głowicą MG. Jakiś sens by miał.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Mnie się wydaje (ale choremu trudno się samodzielnie zdiagnozować), że wręcz przeciwnie.
Ja mam zegar przy powiększalniku (firmowany przez Unitrę, ale bez żadnego numeru modelu) - nawet dość wygodny i trzyma czasy. Fajny jest.
Tyle, że jak napisałem - ja stawiam dopiero pierwsze kroki po ciemku. To znaczy, że mało wiem. A skoro mało wiem, to muszę dużo czytać i myśleć. No i z tych myśli wyszło mi, że nie ma żadnej racjonalnej przyczyny, żeby nie stosować przy powiększaniu systemu opartego na f/stopach. Zwłaszcza dla nowych adeptów - nie ma sensu uczyć się gorzej, kiedy można lepiej. Jedynym, jak sądzę, ograniczeniem powszechnego stosowania f/stopów (chyba, że się mylę i jest powszechnie stosowany) jest mała dostępność/wysoka cena zegarów pracujących w tym systemie. I tu obecność na tym świecie Costy jest nieoceniona.
I to nieoceniona z kilku przyczyn. Pierwsza jest oczywista, a druga osobista.
Kiedy rozmawiałem z synem i pokazywałem mu zdjęcia Costa-clocka, wyrażając żal, że go nie mam i jaki jest świetny - syn mówi: "Ojcze, a może spróbujemy zrobić coś na podobieństwo? Ja się z Tobą podzielę leżącym w pudełku arduino i ogarnięciem w C++, a Ty swoim doświadczeniem życiowym, uśmiechem i kasą na części.". Takiej okazji nie mogłem przeoczyć - sami chyba rozumiecie - i postanowiliśmy spróbować. Nie zakładam doskonałości, jak ten tu wyżej opisany sprzęt - ale wspomagając się tymi dwoma projektami z apug i zaangażowaniem może niekoniecznie jesteśmy na straconej pozycji. Zobaczymy jak wyjdzie, ale czegoś na bank się nauczymy.
A ta aplikacja przeze mnie linkowana jest ładna i ma fajny metronom. No i jeśli ktoś zupełnie nie jest programująco-majsterkujący to może nawet skorzystać z rozwiązania z sinym zębem.
Tak więc Henry, to nie jest gadżeciarstwo, tylko mieszanka rozsądku, pożądania i młodzieńczej fantazji
No dobra - bez smartfona to się nie liczy jako gadżeciarstwo
Sam też używam zegara z f/stop - do próbek to podstawa. Przy czasach naświetlania też fajne, chociaż jak trochę popracujesz to będziesz "czuł" te czasy - a w końcu ich zakres nie zmienia się aż tak bardzo. Ja w swoim zegarze mam ustawianie sekundowe i tylko opcję "korekty" f/stop.
Jak byś potrzebował pomocy - pisz na forum - też programuję AVR'ki (nie przez gotowe Arduino tylko bezpośrednio lutuję potrzebne elementy).
Sam też używam zegara z f/stop - do próbek to podstawa. Przy czasach naświetlania też fajne, chociaż jak trochę popracujesz to będziesz "czuł" te czasy - a w końcu ich zakres nie zmienia się aż tak bardzo. Ja w swoim zegarze mam ustawianie sekundowe i tylko opcję "korekty" f/stop.
Jak byś potrzebował pomocy - pisz na forum - też programuję AVR'ki (nie przez gotowe Arduino tylko bezpośrednio lutuję potrzebne elementy).
Zrobiliście mi smaka i zamówiłem Arduino
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Do Kolegów zainteresowanych zaraz wyskrobię prywatne wiadomości.
Ja też otrzymałem i zdążyłem już odpowiedzieć i zdeklarować się co do terminu i innych detali. Pzdr
Fan Pentax'a.
A czy jakiekolwiek szanse na takowe cudo od kolegi costa, jeszcze są?
A nie lepiej zapytać kolegę costa na priv?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Dzisiaj dotarł do mnie zegar F-stop od kolegi Costa. Toż to wygląda na fabryczne wykonanie. Pełen profesjonalizm. Dysponując takim zegarem (pozostałe wyposażenie ciemniowe mam), łatwiej mi będzie zmobilizować się do odtworzenia ciemni. W komplecie otrzymałem nie tylko zegar, ale i kabel sieciowy, wtyczkę do kabla powiększalnika i dokumentację oraz obietnicę wsparcia technicznego . Dziękuję kolego Marcinie
Fan Pentax'a.
A czy ktos z kupujacych moglby chociaz zdjecie wstawic? Jakbym sobie nie wyobrazal jak on wyglada to wychodzi mi "zegar z kukułka" a mam wrazenie, że powinien wygladac inaczej.... ;)
-
- -#
Mój wygląda tak, zakup sprzed około dwóch lat, więc może ewoluował?
wosk, Wielkie dzięki :) Fajny sprzet. Ja teraz bawie się z miernikiem Ilford EM10. Jak się go skalibruje pod papier to jedziesz cale pudelko bez problemu! Trzeba tylko dobrze wybierac punkt kontrolny na kazdym zdjeciu i jest miodzio!