Ponieważ to mój pierwszy post po okresie intensywnego przeglądania forum, chciałbym wyrazić podziw dla jego aktywności i zawartości merytorycznej. Mega szacun!, jak mawiali starożytni. I chcę się jeszcze uprzejmie przywitać.
Wczoraj odpaliłem swoją pierwszą w życiu ciemnię i zrobiłem pierwsze w życiu powiększenia, więc obok dumy i radości, mam świadomość tego, jak mało wiem.
Ponieważ jedno, czego nie mogę tu ogarnąć to strategia korzystania z wyszukiwarki, pozwolę sobie zadać pytanie i liczyć na odpowiedź lub wskazanie wątku, który już ją zawiera. Pytanie, jak sądzę, banalne dla praktyków.
Chodzi o to, jak skorygować ekspozycję wraz ze zmianą powiększenia odbitki - czy jest na to jakiś wzór, tabela albo schemat szacowania?
Chodzi mi o to, że - dajmy na to - spędzam godzinę nad jedną odbitką (10x15), wszystkie parametry staram się dopasować i jestem zadowolony z efektu. Zadowolony na tyle, że chcę uzyskać to samo tyle że na większym papierze (zaszalejmy i dajmy 13x18). Mam nadzieję, że nie muszę wszystkiego zaczynać od początku, tylko nieco wydłużyć czas naświetlania (konieczność ustawienia ostrości sam widzę

Dzięki from the mountain.
CO