Butla szklana czy plastikowa?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ja jeszcze używałem sztandów na odczynniki, ale jeżeli były odpowiednio dekoracyjne to po zużyciu zawartości trafiały na wystawkę. Generalnie gdzieś od połowy lat dziewięćdziesiątych rozpoczął się ten proces, wraz z wprowadzeniem nowoczesnych jednorazowych opakowań.
A ja używam takie toto, co nawet okazuje się, że nie wiedziałem jak się nazywa, skoro to nie 'butelka', do kolodionu - idealnie się wpisują w ymycz ;)
Ymycz się liczy;)
Haj,
A ja wczoraj zupelnie przypadkowo zrobilem takie doswiadczenie. Scisnalem butle (puste) aby zmiescic je w pudelku kartonowym. Zapomnialem dokonczyc zadanie i zastalem rano - szczelnie zamkniete butle (Kaiser i polskiej produkcji) - jak na ponizszym zdjeciu. Wniosek dla mnie, że mimo szczelnego zmkniecia PE przpuszcza i to sporo. Wiem, że przepuszcza powietrze, ale nie sadzilem, że az tak - obie wystaja z pudelka!
A ja wczoraj zupelnie przypadkowo zrobilem takie doswiadczenie. Scisnalem butle (puste) aby zmiescic je w pudelku kartonowym. Zapomnialem dokonczyc zadanie i zastalem rano - szczelnie zamkniete butle (Kaiser i polskiej produkcji) - jak na ponizszym zdjeciu. Wniosek dla mnie, że mimo szczelnego zmkniecia PE przpuszcza i to sporo. Wiem, że przepuszcza powietrze, ale nie sadzilem, że az tak - obie wystaja z pudelka!
dejnekas, sądzę, że raczej przepuszczają nakrętki. Można w nie dopasować jakieś uszczelki. Ja zastosowałem takie do podklejania np. nóg mebli. Tylko nie te filcowe ale takie z dość twardej pianki (białej). Po wklejeniu i ściśnięciu butelki (oryginalnej) z Rodinalem Agfy, tak aby płyn był po korek, nic się nie dzieje i butelka jest stale "ściśnięta". Pzdr.
Fan Pentax'a.
jak wyżej. zdecydowanie zakrętki. najtańszy sposób uszczelnienia, to kawałek stretcha, tej znaczy folii do owijania paczek.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Zrobie probe chlopaki, bo aż dziwne ze to tak wyszło z pudełka.... pierwsza próbę zrobiłem po nocy. Potem druga zrobiłem zakręcając ponownie bardzo dobrze i znów to samo. Teraz Wasza rada i zobaczymy 

Pomoże. Sprawdzałem organoleptycznie 

dejnekas, zakręć najmocniej jak się da pustą butelkę, włóż do miski z wodą i mocno ściśnij.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Robie dzisiaj test i zobaczymy :)