Graflex

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
MarcinD
-#

Graflex

Post autor: MarcinD »

Witam,

chcę sobie kupić takiego graflexa http://cgi.ebay.pl/Graflex-Crown-Graphi ... 588c8707a1 . Mam w związku z tym parę pytań:

1. czy to jest tylko format 6x9 bez możliwości korzystania z 4x5?
2. jak jest z rollkasetami do niego, pasują tylko dedykowane, czy jest jakaś szersza ich oferta?

pozdrawiam
voided
-#

Post autor: voided »

czesc;

6x9cm to chyba bedzie ten najmniejszy 2x3" (2 1/4 x 3 1/4")? mam taki model, fajny aparacik, ale teraz jest tylko efke robi film w takim formacie, choc film zawsze mozna sobie przyciac. graflexow, tak najprosciej na teraz, sa 3 rozmiary 2x3, 3x4 i 4x5. jesli Ci sie marzy 2x3 albo 3x4 to kupuj tylko jesli w komplecie sa holdery albo kaseta na film w rolce (jak z kaseta to od razu wiesz, ze ma odpowiedni montaz tylka). najlepiej to wgryz sie troche w temat na http://graflex.org/ zanim klikniesz 'kupuje', graflexow jest troche i mozna sie wpuscic w maliny chocby kupujac taki 3x4 bez holderow, a to ino na wystawke potem.

p.
Awatar użytkownika
MarcinD
-#

dzięki za pomoc, poszukam, poczytam i może kupię.
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

MarcinD pisze:dzięki za pomoc, poszukam, poczytam i może kupię.
Aparat ma format 6x9 cm jak w opisie
i jest uszkodzony

Sprzedawca nie pisze co dokładnie tylk pisze że nie zamyka ale co się nie zamyka korpus czy migawka ?

tej informacji nie masz
ju_87
Awatar użytkownika
MarcinD
-#

fakt, teraz widzę, że coś jest nicht richtig. danke.
Awatar użytkownika
miron19j
-#
Kontakt:

Post autor: miron19j »

mam takiego Graflexa 2x3, bardzo fajny aparat.
Są dwa typy mocowania matówki. Jeden na sprężynach, wtedy kasetę wsuwa się pod matówkę. Drugi na zaczepach, wtedy wyjmuje się matówkę a wkłada kasetę.
Do tego aparatu pasują rollkasety od RB 67. Do pierwszego typu trzeba trochę przerobić mocowanie matówki. Tzn. usunąć sprężyny a zamocować prowadnice.
Klisze 6x9 robi teraz Adox, z tym, że są one ca. 5 mm za szerokie. Trzeba przycinać.
Jest też problem ze zdobyciem wkładki do koreksu, standardowe nie pasują.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Jeśli interesuje Cię format 6x9 to mam do sprzedania Mamiyę Super 23, obsługuje też mniejsze formaty. Aparat inny niż Graflex, ale sympatyczny.
voided
-#

Post autor: voided »

miron19j pisze:...Klisze 6x9 robi teraz Adox, z tym, że są one ca. 5 mm za szerokie. Trzeba przycinać.
maja tez w ofercie film 2.25"x3.25" nic nie trzeba przycinac.

p.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

MarcinD pisze:fakt, teraz widzę, że coś jest nicht richtig. danke.
Wydaje mi sie ze w tej cenie mozna cos lepszego znalezc. Np. sprawnego graflexa 4x5" z optarem
Awatar użytkownika
MarcinD
-#

jac123 pisze:Jeśli interesuje Cię format 6x9 to mam do sprzedania Mamiyę Super 23, obsługuje też mniejsze formaty. Aparat inny niż Graflex, ale sympatyczny.
nie dzięki, wolę coś mieszkowego.
ODPOWIEDZ