Agfa Optima Reflex
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Agfa Optima Reflex
Tego dziwadła to już chyba nikt nie umie rozkręcić, co?
- morotegari
- -#
Agfa Optima Reflex
Wierz mi, rozkręcić potrafi każdy 

Agfa Optima Reflex
A to byś się zdziwił

Agfa Optima Reflex
A ićpan
Puściłem to dzieciom jako klasykę i się okazało, czego nie pamiętałem, że to jest film w dużym stopniu o niczym, trwający dwie i pół godziny, z czego po prawidłowym montażu zostałaby jakaś godzina 
Po prawdzie to koncepcja raczej by mi się wzięła chyba z "Karlgoro, godzina 18" Baranieckiego.

Po prawdzie to koncepcja raczej by mi się wzięła chyba z "Karlgoro, godzina 18" Baranieckiego.
Agfa Optima Reflex
Ciekawostka - okazuje się, że ten aparat rozkręca się bardzo ładnie na eleganckie podzespoły. Górna pokrywa na trzech śrubach, frontowy ryj na czterech plus dwie od blaszki przykrywającej dwie po prawej stronie. Dołu nie rozłożyłem, ale też nie potrzebowałem. Przy składaniu bardzo niewiele trzeba pilnować, żeby się popychacze pozazębiały prawidłowo.
Przy okazji, to jest chyba aparat z największą na świecie liczbą małych, przesuwanych dzyndzelków. Poza oczywistym zamkiem tylnej klapki i typowym odblokowywaczem przewijania jest jeszcze dzyndzel odblokowujący nastawę czułości, dzyndzel kręcący regulacją licznika i dzyndzel całkiem osobny od korbki zwijania, otwierający korbkę zwijania.
Przy okazji, to jest chyba aparat z największą na świecie liczbą małych, przesuwanych dzyndzelków. Poza oczywistym zamkiem tylnej klapki i typowym odblokowywaczem przewijania jest jeszcze dzyndzel odblokowujący nastawę czułości, dzyndzel kręcący regulacją licznika i dzyndzel całkiem osobny od korbki zwijania, otwierający korbkę zwijania.
Agfa Optima Reflex
W tym przypadku to raczej wihajstrów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Agfa Optima Reflex
Przypomina mi się zaliczenie z budowy broni, kiedy mojemu majorowi zasunąłem, że pistolet Rak ma "cyngiel". Ależ była reakcja 

Wie heisst er?
Agfa Optima Reflex
To nie wichajster 

Agfa Optima Reflex
oKuba, ar ju siur?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150