Ilford Multigrade XPress NEW RC

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

J.A. pisze:nie ma filtra, który przepuszcza konkretne promieniowanie, a całkowicie odcina sąsiadujące
Zgadzam się - natomiast nie mam czasu/sił/środków by szukać/eksperymentować nad dążeniem do doskonałości w tym zakresie. Poszedłem więc na łatwiznę i kupiłem filtr dedykowany, uważając, że z łatwo dostępnych będzie najlepszy i chyba sie nie mylę :-D
Do autora wątku: pytasz o żarówkę - w oryginalnej lampie była zwykła żarówka coś koło 40 wat? i taka powinna być najbezpieczniejsza, choć kusi mnie by wstawić tam energooszczędną świetlówkę. Co Ty na to J.A.?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

figureliusz pisze:żółte ledy są bezpieczne, przy najmniej przez 2-3 minuty
Nie uważasz, że to trochę mało? Żółte światło zaświetla-zadymia każdy rodzaj obecnie używanych papierów.
wosk pisze:choć kusi mnie by wstawić tam energooszczędną świetlówkę. Co Ty na to J.A.?
Jeżeli będzie odpowiednio słaba to pewnie można. Ale przetestuj z monetą. Ja bezpieczny czas uznaję na 8-10 min.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Czyli lepsze są ilfordy 904,914,915(?)...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Dla czego chcesz używać oświetlenia takiego jak w ciemni rentgenograficznej? 915 może być niezbędny dla Variantów Fomy. Przytoczę dwa cytaty z dokumentacji ilforda.

Co ma wpływ na to jakiego oświetlenia należy użyć.
the sensitivity of the material being used; - czułość materiału, dotyczy to i czułości spektralnej i ogólnej.
the shape and size of the darkroom lamp;
the strength of the bulb used;
direct or indirect lighting;
the distance between the lamp and work place;
clear or diffused safelight filter;
the size of the darkroom;
the colour of the walls and ceiling;
Myślę, że tego nie muszę tłumaczyć.
the age of the safelight filter. - nawet wiek filtra ma znaczenie.
Jak wynika z powyższego nie ma lepszego lub gorszego filtra. Zależy co z czym.
Ja mam diodową lampę z dwoma reflektorami - pomarańczowym i czerwonym.

A tu zalecenia Ilforda.
For ILFORD black and white papers the general recommendation is to use either the SL1 or 902 safelight with a 15W bulb a distance not less than
1.2m (4ft). They should be safe for up to 4 minutes.
Uważam, że cztery minuty to mało, ale to moje zdanie i nie roszczę sobie prawa do prawdy jedynej.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

J.A. pisze:Nie uważasz, że to trochę mało? Żółte światło zaświetla-zadymia każdy rodzaj obecnie używanych papierów.
Przy moim trybie pracy nie zauważyłem zadymienia.
Testowałem papiery, na których pracuję (ilford IV baryt, ilford express, foma speed i jakiś stary foton), chyba do 3 minut ekspozycji z brakiem zadymienia, dłużej mi się nie chciało sprawdzać, zwłaszcza, że u mnie powiększalnik wyłącza się w czasie naświetlania, więc tu nie ma problemu a papier domyślnie zawsze jest schowany.
Jasiek Matacz
-#

Uwaga dla wszystkich wrażliwych na punkcie swoich doświadczeń-ten post może być dla was nie do przyjęcia ;-)
Właśnie robię test 2 papierów(Czeska Fomaspeed,Angielski Ilford X-press New), wszystko starałem się robić książkowo.
Czas każdego eksperymentu 12min(w tym 1/3 naświetlana 6min w razie słabego zaświetlenia,1/3 12min i 1/3 w ogóle-kontrolnie).

Legenda:
Brak-Brak zaświetlenia
Częściowe-Papier zaświetlony w sposób umożliwiający wykorzystanie przy odpowiednich warunkach
Zaświetlenie- Papier zaświetlony w sposób ewidentnie uniemożliwiający korzystanie(kolor mocny szary lub czarne pręgi)
Całkowite: Papier całkowicie zaświetlony(czarny)

Eksperyment 1: Lampa LP-1,filtr GB3,żarówka 15W, czas 12min,odległość od lampy ~45cm. Lampa świeci bezpośrednio na papier:
Foma: Brak
Ilford: Brak

Eksperyment 2: Lampa z trzema filtrami- kolor filtru czerwony(jasno jak w dzień,tylko wyjąć książkę i czytać ;-) ),żarówka 40W, czas 12min,odległość od lampy ~115cm,lampa świeci bezpośrednio na papier:
Foma:Całkowite(przy 6min częściowe)
Ilford:Brak

Eksperyment 3: Lampa z trzema filtrami- kolor filtru czerwony,żarówka 25W, czas 12min,odległość od lampy ~115cm,lampa świeci bezpośrednio na papier:
Foma:Częściowe(bardzo delikatne, przy 6 minutach brak)
Ilford:Brak

Eksperyment 4: Lampa z trzema filtrami- kolor filtru oliwkowy(sporo ciemniej niż przy czerwonym),żarówka 40W, czas 12min,odległość od lampy ~115cm,lampa świeci bezpośrednio na papier:
Foma:Częściowe(przy 6min praktycznie brak-trzeba się przypatrzeć pod lupą b zobaczyć przejście między testowym a 6min)
Ilford:Całkowite

Eksperyment 5: Lampa z trzema filtrami- kolor filtru oliwkowy(sporo ciemniej niż przy czerwonym),żarówka 25W, czas 12min,odległość od lampy ~115cm,lampa świeci bezpośrednio na papier:
Foma:Brak
Ilford:Częściowe(przy 6min brak)

Eksperyment 6: Lampa z trzema filtrami- kolor filtru oliwkowy(sporo ciemniej niż przy czerwonym),żarówka 40W, czas 12min,,światło odbite od sufitu:
Foma:Częściowe
Ilford:Całkowite

Eksperyment 7: Lampa z trzema filtrami- kolor filtru czerwony(jasno jak w dzień,tylko wyjąć książkę i czytać ;-) ),żarówka 40W, czas 12min,światło odbite od sufitu:
Foma: Częściowe
Ilford: Częściowe

Eksperyment 8: Lampa z trzema filtrami- kolor filtru czerwony(jasno jak w dzień,tylko wyjąć książkę i czytać ;-) ),żarówka 40W energooszczędna, czas 12min,odległość od lampy ~115cm,lampa świeci bezpośrednio na papier:
Foma:Zaświetlenie(przy 6min częściowe znośne)
Ilford:Częściowe(minimalne-na zdjęciach widać nie będzie, przy 6min brak)

Eksperyment 9: Lampa z trzema filtrami- kolor filtru oliwkowego,żarówka 40W energooszczędna, czas 12min,odległość od lampy ~115cm,lampa świeci bezpośrednio na papier:
Foma:Całkowite(przy 6 min zaświetlenie)
Ilford:Całkowite(przy 6 min zaświetlenie)

Jak widać żarówka energooszczędna nie zdała egzaminu. Co dziwne bo w przypadku czerwonego filtra zmieniała kolor na czerwono-pomarańczowy. Usunąłem wyniki Fotonu bo były bardo nie stabilne-nie mogłem z nim dojść ładu. Czasem testowy obszar był ok,czasem nie...
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 12:35 przez Jasiek Matacz, łącznie zmieniany 2 razy.
Jasiek Matacz
-#

Niestety nie dysponuje takowymi-już przy tym teście wyniki były zaskakujące. Zdziwił mnie fatalny wynik Iforda dla oliwki-czy bezpośrednio czy odbita daje całkowite zaświetlenie w czasie 12min. Za to czerwony pięknie-zerowe zaświetlenie dla 12minut i światła bezpośredniego,nic tylko wiadomo czego używać: Oliwki do Fomy i Czerwonego do Ilforda.

P.S Za kilka dni zrobię test 25W+odbity czerwony i 25W+odbita oliwka. Tylko przyjdzie Eukobrom i przy okazji siedzenia w ciemni spróbuję tego ustawienia ;-)
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

A takie pytanie do tych co LEDów używają: czy ktoś korzysta z tego układu dającego duże częstotliwości migania coby złego pana Schwarchilda wykorzystać? czy tylko diody + zwykłe zasilenie?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja używam ze Schwarzschildem. niestety żółte diody 585nm dymią fomabroma.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ja mam taką lampę, z dwoma refelektorami czerwonym i pomarańczowym. Mam nawet gotowe testy, tylko czasu brak na publikację. Fomy nie dymi tylko czerweń.
Jasiek Matacz
-#

To jakby kilka osób opublikowało swoje wyniki to można by je porównać i zobaczyć co nam wyjdzie. Ja postaram się jeszcze raz sprawdzić wyniki jakie otrzymałem przy okazji innego siedzenia w ciemni.

Druga sprawa to z ciekawości sprawdzę jaki wpływ na filtr ma rodzaj żarówki-spróbuję wkręcić ciut większą energooszczędną która świeci "cała"(w zwykłej tylko żarnik) i może przez to będzie równiejsze wykorzystanie filtra i lepsze rezultaty? Bo teraz patrząc na filtr widać że źródło światła jest po środku więc boki filtra są niewykorzystywane...

Edit: Wkręciłem energooszczędną 40W-efekt widoczny gołym okiem. Brak przepalenia na środku filtra-a za to o wiele większa przestrzeń kryta mocnym oświetleniem. Ciekawostka taka że nie wiem czy od żarówki czy tak zawsze było ale światło jest czerwone a sam filtr podczas świecenia ma kolor bardziej pomarańczowy niż czerwony i to z minimalną nutą jasnego brązu...
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 09:02 przez Jasiek Matacz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

nieprecyzyjnie się wyraziłem. dymi jak świeci bezpośrednio. kiedy świecę światłem odbitym nic fomy nie zadymia. jako że mam lampę z potencjometrem, zobaczę w wolnej chwili jak się zachowuje papier, kiedy zmniejszyć moc do minimum.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jasiek Matacz - Zabieram się na poważnie do budowy lampy ciemniowej na LEDach wg. schematu EP 11/97 (AVT 346). W opisie podano, że jest do koloru. Sprawdziłem dla Fuji Cristal Archiwe i wynika, że papier ten rzeczywiście w okolicach 590 nm ma "dziurkę". Dla papierów: MCP, Foma SV i Polymaxa również w tym miejscu kończy się czułość spektralna. Wątpliwości budzi Ilford MG IV przy którym producent sprytnie uciął wykres czułości spektralnej na 550 nm i nie wiadomo jak dalej przebiega. Teoretycznie więc żółte diody z maksimum na 590 nm nie mają prawa zaświetlić tych papierów (uwaga na Ilforda). Teoretycznie. Praktycznie diody nie emitują tylko pika 590 nm, a ich emisja zaczyna się w okolicach 550 i kończy za 600 nm. Druga rzecz to rzetelność danych. Niektóre diody posiadają szczegółowe karty danych, inne nie. Nie ma żadnej gwarancji, że kupowana dioda jest tą za którą się podaje - może to być najtańsza chińszczyzna na choinkę, której parametry są inne niż katalogowe. Myślę, że jeśli dane diody są rzetelne, to lampa na nich zbudowana, jeśli wykorzystuje ef. Schw. pozwoli na bezpieczną obróbkę papierów j.w. w czasie, powiedzmy, 4 minut, co w zupełności wystarczy.
Filtry. Produkcją filtrów do lamp ciemniowych zajmowało się oprócz Fotonu, również kilka spółdzielni inwalidzkich. O ile Fotom z pewnością testował swoje filtry z materiałami, do których były przeznaczone, to inni producenci.... Jaką taką gwarancję przepuszczalności spektralnej daje w zasadzie wyłącznie filtr barwiony w masie, a najlepsze są (były) filtry żelatynowe lub foliowe umieszczane między szybkami. A spójrzcie na swoje tanie filtry. W większości są to szybki napsikane lakierem o zabarwieniu przypominającym oliwkową, czerwoną. Spotkałem chyba z 5 rożnych filtrów o barwie od żółtej do zielonej, ale na wszystkich było napisane, że oliwkowe. Niestety, o ile dla papierów Fotonu i im współczesnych wystarczyło, że zaświeci się im żarówką owiniętą czerwoną bibułką, tak współczesne papiery wielogradacyjne wymagają już ściśle określonego światła ochronnego. Tu z byle czym nie powojujemy.
Wspomniałem o zamiarze zbudowania lampy na LEDach. Sam schemat nie wydaje się trudny do zrealizowania, części są ogólnie dostępne i wygląda na to, że całość powinna się zamknąć w kwocie 100 zł. Nie jest to chyba dużo, jeśli przeliczyć zjedzone nerwy i koszty zepsutych papierów. Jak zrobię, zaprezentuję Sz. Kolegom wyniki testów i szczegóły budowy (jak przy pierwszym uruchomieniu się nie spali ;-) , bo elektronik ze mnie więcej niż początkujący).
Jasiek Matacz
-#

W takim razie czekamy na pierwsze relacje z budowy.
Powodzenia!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

technik219, mam lampę zrobioną właśnie na podstawie w/w planów. diody kupiłem po dokładnym przestudiowaniu kart specyfikacji. i jest jak piszę. plastiki fomy i ilforda są nieczułe, fomabrom i rollei retro (też foma) łapie dym.

ODPOWIEDZ