Dlatego sądzę, że trzeba to raz rozwikłać i nie robić błędów. Niby tam jest spory bufor zasadowy, ale jednak zmiana pH już na etapie mieszania świeżej zupy nie jest poprawna.
Wywoływacz typu Diafine
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Wywoływacz typu Diafine
To by się zgadzało z informacją, że Kodalk jest w zasadzie równoważny 1:1 z ośmiowodnym Metaboranem Sodu. Tam mówiąc między nami, Kodak mógłby opublikować receptę, z której już nie korzysta. Metaboran sodu jest też szeroko wykorzystywany przy produkcji papieru i tektury poprawiając właściwości substancji klejącej. Tam też chodzi o utrzymanie bufora zasadowego.
Aka, zastosowałeś stary manewr niejakiego Jerzego za przeproszeniem Urbana cytując sam siebie jako źródło

Tomek, w czym problem? W tym, że masz dwa tematy przy wyszukiwaniu? Tam masz tytuł Diafine, co jest zastrzezonym znakiem handlowym i nie możemy z prostych przyczyn znać jego składu. Tutaj mamy wywoływacz typu Diafine i staramy się w miarę najrzetelniej ustalić metodę przygotowania (i potem - optymalnego wykorzystania) tego odczynnika. Po przeczytaniu starego wątku miałem wnioski, że dalej nic nie wiem konkretnie i że warto to doprecyzować. Popatrz, nawet Kolega J.A. inaczej mieszał boraks z wodorotlenkiem sodu.
I jeszcze jedna informacja z anglojęzycznego forum linkowanego powyżej:
---
" Metaboran sodu 4 mol staje się metaboranem sodu 8 mol w temperaturach powyżej około 53°C. Wszystko się podwaja, nie tylko woda krystalizacyjna. Metaboran sodu 8 mol = 2 (metoboran sodu 4 mol). Tak podaje strona internetowa Arm & Hammer. Tak więc, jeśli zaczniesz od 4 moli w temperaturze 20°C, będziesz miał taką samą masę jak 8 moli w 60°C. "
---
Nie do końca to jeszcze rozumiem, muszę mocną herbatę wpić.
I kolejny wpis:
---
"Boraks to przyjęta nazwa zwyczajowa Na2B4O7*7H2O. Kodalk to NaBO2*4H2O lub Na2B2O4*8H2O, wybierz według własnego uznania. Są równoważne. Powyżej 53°C NaBO2*4H2O w roztworze przekształca się w Na2B2O4*8H2O. Mieszanka boraksu i ługu, którą podałem powyżej, jest wystarczająco zbliżona do oryginału.
Zwykły boraks nie osiągnie pH = 10, niezależnie od tego, jak bardzo się rozpuści. "
---
Herbata pomaga! Wreszcie załapałem. Cztero- i ośmiowodny Metaboran Sodu mają inne wzory chemiczne:
Kodalk to NaBO2*4H2O lub Na2B2O4*8H2O
W tej sytuacji faktycznie można stosować je zamiennie (w stosunku wagowym 1:1).
---
" Metaboran sodu 4 mol staje się metaboranem sodu 8 mol w temperaturach powyżej około 53°C. Wszystko się podwaja, nie tylko woda krystalizacyjna. Metaboran sodu 8 mol = 2 (metoboran sodu 4 mol). Tak podaje strona internetowa Arm & Hammer. Tak więc, jeśli zaczniesz od 4 moli w temperaturze 20°C, będziesz miał taką samą masę jak 8 moli w 60°C. "
---
Nie do końca to jeszcze rozumiem, muszę mocną herbatę wpić.
I kolejny wpis:
---
"Boraks to przyjęta nazwa zwyczajowa Na2B4O7*7H2O. Kodalk to NaBO2*4H2O lub Na2B2O4*8H2O, wybierz według własnego uznania. Są równoważne. Powyżej 53°C NaBO2*4H2O w roztworze przekształca się w Na2B2O4*8H2O. Mieszanka boraksu i ługu, którą podałem powyżej, jest wystarczająco zbliżona do oryginału.
Zwykły boraks nie osiągnie pH = 10, niezależnie od tego, jak bardzo się rozpuści. "
---
Herbata pomaga! Wreszcie załapałem. Cztero- i ośmiowodny Metaboran Sodu mają inne wzory chemiczne:
Kodalk to NaBO2*4H2O lub Na2B2O4*8H2O
W tej sytuacji faktycznie można stosować je zamiennie (w stosunku wagowym 1:1).
Ostatnio zmieniony 02 lut 2024, 11:07 przez miki11, łącznie zmieniany 8 razy.
Dyskusje na temat Kodalku mozna zakonczyc, gdyz juz jest jasnosc. Jasnosc ukazala sie po otwarciu opakowania substytutu Diafine, ktorego ja uzywam. Skladnikiem, ktorego szukamy jest:
sodium metaborate tetrahydrate (CAS #: 10555-76-7)
Tak jak pisalem 500gr to ok. 26 Euro
A tutaj dowod:
sodium metaborate tetrahydrate (CAS #: 10555-76-7)
Tak jak pisalem 500gr to ok. 26 Euro
A tutaj dowod:
Wywoływacz typu Diafine
oKuba, tak wczoraj w innym wątku wspominał o tym Aka, jakoś tak to szło

Skąd czerpał informacje, nie wiem, ale wygląda na to, że są zgodne z Twoimi ustaleniami.

no właśnie w tym, że ileś informacji, wątków i tropów pojawia się w 3 tematach, a można było wszystko ogarnąć w jednym i wszytko byłoby pod ręką, ale spoko nie będę o to kruszył kopii

Wywoływacz typu Diafine
oKuba, dziękuję za formalne potwierdzenie, poprawiłem już recepturę w drugim poście tego tematu. Wychodzi na to, że wszyscy mieliśmy rację. Wersja czterowodna i ośmiowodna są równoważne i zmieniają się jedna w drugą o okolicy temperatury 53°C.
Rozumiem Twoją troskę o porządek. Dla mnie też jest on ważny, ale najważniejszy jest efekt końcowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Wywoływacz typu Diafine
Po pierwsze - cytuj całego posta by był sens. Po drugie - za porównania do Urbana można zarobić w, nie przymierzając, mordę.
Wywoływacz typu Diafine
Ale wyszło, że tym razem masz rację cytując siebie. Nie przymierzając, w mordę jeża...