Scanner 35•6x6=?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Kuryk
-#

Scanner 35•6x6=?

Post autor: Kuryk »

Hej grupowicze, robię 35mm i 6x6 straciłem ostatnio dostęp do ciemni i chce archiwizować negatywy. Czytałem że skaner V600. Ma dobre opinie i teraz kosztuje około $359 w porównaniu do v800 za $1200 to przelać. Czy v800/ 850 jest te warty żeby widzieć różnice? O co tu chodzi? Dla normalnego użytkownika? Sorry nie siedzie w sprzęcie komputerowym.

Sent from my iPhone using Tapatalk
miki11
-#

Scanner 35•6x6=?

Post autor: miki11 »

Kolego, bez urazy, co brałeś przed napisaniem tego postu? Czasem warto sprawdzić, co widać na ekranie.

Scanner 35•6x6=?

Kolego bez urazy, czy to jest forum fotograficzne czy polonistyczne? Może jestem na lekach i mam raka i chce się zapytać co da mi frajdę przed śmiercią i ocaleniu kilku zdjęć dla moich dzieci zanim umrę. Powstrzymaj się ze swoimi uwagami nie związanymi z tematem. Zawodowo współpracuje z wieloma osobami z Polski- profesjonalistami w mojej branży, i nigdy nie spotkałem się z takim komentarzem. Nie tylko mieszkańcy Polski odwiedzają te forum, tu jest wielu specjalistów i fachowców i dla tego te forum jest szanowane na świecie i odwiedza je sporo ludzi z poza Polski. Rób dalej syf i obrażaj ludzi to na pewno pomoże temu forum. Best.

PPaweł
-#

Scanner 35•6x6=?

Post autor: PPaweł »

Kuryk pisze: 24 paź 2024, 07:03 Zawodowo współpracuje z wieloma osobami z Polski- profesjonalistami w mojej branży, i nigdy nie spotkałem się z takim komentarzem.
To świetnie, dowiedziałeś się teraz czegoś nowego, a teraz ja Ci jeszcze tę wiedzę utrwalę. Prawidłowa pisownia jest jednym z elementów kultury i szacunku dla rozmówcy. Myśl, co piszesz, patrz, co piszesz i poprawiaj błędy, a jak Ci ktoś spokojnie zwraca uwagę, to się nie ciskaj, tylko przeproś. Cytując pewien film, który pewnie coś cytował: jak spluniesz na kolektyw, to kolektyw się obetrze. Jak kolektyw splunie na Ciebie - utoniesz.
Kuryk
-#

Scanner 35•6x6=?

Słuchaj, daj mi spokój, moje pytanie dotyczyło skanera do filmów jak się na tym nie znasz to dyskusja jest zbędna . Człowieku daj m spokój. Adnim Please record conversation..

aka
-#

Scanner 35•6x6=?

Post autor: aka »

Kuryk pisze: 24 paź 2024, 07:03 Zawodowo współpracuje z wieloma osobami z Polski- profesjonalistami w mojej branży, i nigdy nie spotkałem się z takim komentarzem.
Tu sami amatorzy i na dodatek analogowi...
PPaweł
-#

Scanner 35•6x6=?

Post autor: PPaweł »

aka pisze: 24 paź 2024, 11:18 Kuryk pisze: ↑24 paź 2024, 06:03
Zawodowo współpracuje z wieloma osobami z Polski- profesjonalistami w mojej branży, i nigdy nie spotkałem się z takim komentarzem.

Tu sami amatorzy i na dodatek analogowi...
W sumie to nie masz racji. Po pierwsze, niektórzy tu chyba zarabiają też na analogowej fotografii, przynajmniej częściowo. Po drugie, każdy tu chyba jest w jakiejś branży profesjonalistą, bo nawet jak już kogoś dopadła emerytura, to przecież w jakiejś branży zawodowo wcześniej zarabiał. A ten tu nie wspomniał, w jakiej to on branży z tymi profesjonalistami współpracuje. Może to "branża beauty" na przykład :-)
aka
-#

Scanner 35•6x6=?

PPaweł pisze: 24 paź 2024, 12:11 W sumie to nie masz racji.
Toć to ironia była...
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Scanner 35•6x6=?

Post autor: Jerzy »

Kuryk, też nie siedzę w skanerach. Pytanie co dla Ciebie znaczy archiwizowanie negatywów - jeśli mają to być proste wglądówki, to pewnie każdy płaszczak Epsona z podświetleniem (jak ten V600) będzie odpowiedni. Jeśli chcesz wyciągać max ze skanów by potem robić duże wydruki - well, tutaj https://www.reddit.com/r/analog/comment ... or_medium/ masz jakąś odpowiedź z przykładami. Mi np. szkoda czasu na poważne skanowanie, bo i tak robię odbitki w ciemni.
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
miki11
-#

Scanner 35•6x6=?

Post autor: miki11 »

Kolega Autor traci czas na poszukiwanie odpowiedzi na tak amatorskim forum. I do tego ma wysoki poziom roszczeniowości. Niepotrzebnie, to działa na odwrót. Teraz cytat:

"Zawodowo współpracuje z wieloma osobami z Polski- profesjonalistami w mojej branży, i nigdy nie spotkałem się z takim komentarzem. Nie tylko mieszkańcy Polski odwiedzają te forum, tu jest wielu specjalistów i fachowców i dla tego te forum jest szanowane na świecie i odwiedza je sporo ludzi z poza Polski. Rób dalej syf i obrażaj ludzi to na pewno pomoże temu forum. Best. "

Brak staranności w pisaniu postów jest zawsze postrzegany jako brak szacunku dla innych uczestników prawdopodobnie każdego forum. Ci Twoi "profesjonaliści w moje branży" są zadowoleni z bełkotu we wpisach? Czego tu bronisz? Naprawdę nie rozumiesz, że dobrze napisany, sprawdzony przed wysłaniem, post będzie lepiej odebrany przez Społeczność? I jest jeszcze inny aspekt: niby każdy z nas jest omylny, a jednak ktoś tu ma 1000, 2000, 5000 postów, a ktoś ma 23 i zaczyna od ustawiania innych :-) To jest wręcz wesołkowata praktyka, już to widzę w realiach normalnej, stacjonarnej firmy.

Ad merituum: skanowanie można przeprowadzić różnymi metodami. Jest to dość dobrze opisane w sieci, pierwszy link pokazujący cały system:

https://tomaszryś.pl/zestaw-do-skanowan ... -filmu-120

A co do Epsona, nawet na tym forum ten temat już się pojawił:

epson-v600-vs-v700-t10874.html

Scanner 35•6x6=?

miki11 pisze: 24 paź 2024, 15:25bełkotu
Przejrzałem wcześniejsze posty tego dżentelmena - są składne jak najbardziej. Wygląda na to, że pytanie:
miki11 pisze: 20 paź 2024, 10:16 Kolego, bez urazy, co brałeś przed napisaniem tego postu?
nie od rzeczy zadane było.
Z_photo
-#

Scanner 35•6x6=?

Post autor: Z_photo »

miki11 pisze: 24 paź 2024, 15:25 Ad merituum: skanowanie można przeprowadzić...
(...)
A co do Epsona, ...
Również ad meritum i odnośnie Epsona: używam modelu V600 ale tylko do skanowania materiałów średnioformatowych.
Zrezygnowałem z wykorzystywania go do skanowania filmów małoobrazkowych. Nie dlatego, że jakość skanów była dla mnie niewystarczająca ale przez fakt, że ramki w których umieszcza się skanowany materiał są kiepskie - ich wierzchnia część przykrywa fragmenty obrazu wzdłuż górnej i dolnej krawędzi kadru, przez co otrzymujemy skany z niepełnej klatki, o jamnikowantych proporcjach.
Do barwnych filmów 35 mm używam Plusteka 8200, natomiast negatywy czarno-białe digitalizuję aparatem cyfrowym.
W zasadzie wszystkie materiały mógłbym ogarnąć ostatnim sposobem ale do odwracania negatywów barwnych musiałbym wykorzystać specjalne oprogramowanie (Negative Lab Pro). Problem w tym, że to działa jako wtyczka do Lightrooma lub Photoshopa, których ja nie używam.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Scanner 35•6x6=?

Post autor: rbit9n »

jeśli chodzi o płaszczaki, to w przypadku Epsona sugerowałbym V700/V750 i wyżej. jakość - wiadomo, to tylko płaszczak, ale ramki do małego nic nie zasłaniają i można skanować cztery paski po sześć klatek, natomiast w ramkach do średniego (mieszczących dwa paski po trzy klatki 6x6) połamałem zawiasy, ale skleiłem SG i się trzyma. warto też się zastanowić, jeśli chodzi o paszczaki, nad sprzętem marki microtec, ale tu nie podam konkretów, gdyż znam je tylko z drugiej ręki, zresztą dość długiej.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
aka
-#

Scanner 35•6x6=?

rbit9n pisze: 25 paź 2024, 19:39 w ramkach do średniego (mieszczących dwa paski po trzy klatki 6x6) połamałem zawiasy
Chińczyk potrafi ;-) W 850 ramki do 120 są ze szkłem i jakiś taki pomysł zaimplementowano, że film jest szerszy niż miejsce dla niego przewidziane. Niby to ma być sposób na wypłaszczenie filmu, ale to nie działa. Pozostaje chińczyk za sto parę złotych z modelu 700/750.
rbit9n pisze: 25 paź 2024, 19:39microtec
Miałem i800+, bardzo dobry, lepszy niż 850, ale VueScan go nie obsługuje. Obsługiwał i800 który to miał podświetlenie lampą. Nie ma już w ofercie tego modelu, niestety.
Kuryk
-#

Scanner 35•6x6=?

Dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem, wiedza i poradami odnośnie skanerów.

ODPOWIEDZ