Adapter do lamp studyjnych Elfo z Bowens

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
skrystos
-#

Post autor: skrystos »

Niektórzy z Was może mają swoje małe studia foto, dość tanio da się kupić starsze lampy studyjne polskiej firmy Elfo. Od wersji 500JA mają już bagnet elfo stosowany do dziś i da się kupować akcesoria, ale trudno o używki. Te są zwykle na bagnecie bowens.

Że mnie ktoś zrobił w jajo o przysłał mi beauty dish elfo ale z bagnetem bowens, to musiałem sobie poradzić i zrobiłem. adapter.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Będę go jeszcze wzmacniał, nie będzie drukowany w całości tylko elementy mocujące w lampie będą osobno dokręcane śrubką. Mam też starsze lampy elfo, gdzie nie było bagnetu tylko nakładało się modyfikator na tuleje w lampie i blokowało dwoma pinami na sprężynkach które wchodzą w dziurki w modyfikatorze. Zrobię do nich też takie adaptery bo to nawet prostsze niż do tych nowszych z bagnetem. Chce kupić duże softboxy i parę innych rzeczy i trzeba sobie jakoś poradzić nie wydając majątku ;)
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Update, adapter adapterem ale nie doceniłem ciepła z halogenów żarówek modelujących :) Zamówiłem ledowe odpowiedniki i sprawdzę znów. Powinno już być ok
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Poprawiłem projekt, po pierwsze biały abs, po drugie, skrócenie tak, że plastik chowa się za metalowym kołnierzem modyfikatora światła, którzy przejmuje i rozprasza ciepło z halogenu. Zrobiłem też wersje dla starych elfo studio flash, które nie miały bagnetu :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ