Przeglądając forum znalazłam wiele tematów dotyczących tonowania odbitek, nie znalazłam jednak tematu w którym taki zabieg byłby opisany od początku do końca, więc postanowiłam założyć nowy - ten :)
Jednym z zadań w mojej szkole jest wykonanie odbitki i tonowanie jej, najlepiej w odcieniach sepii.
Niestety zupełnie nie wiem jak mam się do tego zabrać..:(
Byłabym niezmiernie wdzięczna jeśli ktoś z Was mógłby wyjaśnić mi, jak laikowi
co należy po kolei zrobić, z jakich składników, gdzie mogę je dostać i jak zabrać się za to w domowym zaciszu, tj. czy da się to zrobić bez posiadania ciemni?
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc!
tonowanie odbitek sepia
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
- Kontakt:
kruca bomba gugle padło!
uf na szczęście nie:) pierwszy link:http://traugutt.net/lo/pliki/ciemnia6.pdf
Masz tu ładnie opisany, krok po kroku cały proces. Najlepiej zapoznać sie z tym lub podobnym i dopiero pytać na forum...
Co od pytań postawionych: Nie trzeba mieć ciemni, w wersjach smrodliwych bardzo wskazana jest praca na zewnątrz/ dobra wentylacja. Tonery- można kupić gotowe, można też składać samemu zgodnie z wymaganiami. Jeśli jesteś zainteresowana własnym składaniem to daj znać, gdzieś mam zapisane kilka składów tonerów dające różne odcienie.
PS. co to za szkoła- ani nie wyjaśniają ani nawet książek nie podają...
uf na szczęście nie:) pierwszy link:http://traugutt.net/lo/pliki/ciemnia6.pdf
Masz tu ładnie opisany, krok po kroku cały proces. Najlepiej zapoznać sie z tym lub podobnym i dopiero pytać na forum...
Co od pytań postawionych: Nie trzeba mieć ciemni, w wersjach smrodliwych bardzo wskazana jest praca na zewnątrz/ dobra wentylacja. Tonery- można kupić gotowe, można też składać samemu zgodnie z wymaganiami. Jeśli jesteś zainteresowana własnym składaniem to daj znać, gdzieś mam zapisane kilka składów tonerów dające różne odcienie.
PS. co to za szkoła- ani nie wyjaśniają ani nawet książek nie podają...
Osobiście wydaje mi się że to głupie...chodzić do szkoły która nie uczy...ale to nie mój problem...
Zresztą w masie książek.....starych i nowych są przepisy na tonowanie....tylko trzeba się trochę w temat wgłębić
A można jeszcze tonery kupić w sklepach..jak nie masz dojścia do chemi.
Zresztą w masie książek.....starych i nowych są przepisy na tonowanie....tylko trzeba się trochę w temat wgłębić
A można jeszcze tonery kupić w sklepach..jak nie masz dojścia do chemi.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2011, 20:42 przez Fikumiku, łącznie zmieniany 1 raz.