Termometr - gdzie kupić

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

priviet
-#

Termometr - gdzie kupić

Post autor: priviet »

Witam.

Kompletuję sprzęt do ciemni. Gdzie można dostać termometr laboratoryjny? Znalazłem na allegro, ale wolałbym na miejscu kupić. Dostanę go w sklepach medycznych? Można w jakiś inny sposób temperaturę chemii mierzyć (jakieś inne termometry)?

z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
ypres.bass
-#
Kontakt:

Post autor: ypres.bass »

cześć, ja używam termometra do gotowania z ebay: http://cgi.ebay.com/Kitchen-BBQ-Digital ... 415a8fad27
i jest do bardzejsie niź rtęciowy...
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 20:39 przez ypres.bass, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

rtęciowe, a nawet alkoholowe, można bez problemu kupić w hurtowniach chemicznych, albo w cezalu, przy czym cezal drożej sobie liczy za szkło i utensylia. ja nauczony osobistym doświadczeniem, radziłbym nabyć spirytusowy, jak napisał ypres.bass, jest po prostu bezpieczniejszy.

ja po ostatniej przygodzie ze zbieraniem rtęci spod szafy, nabyłem spirytusowego patersona w sklepie cz-b, trakiego do koloru od razu. dałem za niego ca. 65zł.

pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Adams
-#
Kontakt:

Post autor: Adams »

rbit9n pisze: ja po ostatniej przygodzie ze zbieraniem rtęci spod szafy, nabyłem spirytusowego patersona w sklepie cz-b, trakiego do koloru od razu. dałem za niego ca. 65zł.

pozdrawiam!
Ostatnio zbiłem rtęciowy w pojemniku z umieszaną chemią:-)
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

A ja bym zaproponował taki termometr.

Termometr kupiłem na Allegro
jest do kupienia np na tej aukcji
http://allegro.pl/termometr-elektronicz ... 49749.html

chociaż ja kupiłem u innego sprzedawcy bo miał niższą cenę za towar i wysyłkę.

do tego dokupiłem w sklepie elektryczny za 7 zł plastikową puszkę , kabel i wtyczkę.

puszkę pomalowałem czarnym matowym sprayem.

na wszystko wydałem ok 100 zł

termometr ma tylko wadę że z czytuję temperaturę z czujnika chyba co 20 sek.

ale w pracy jest bardzo wygodny , bardzo przydaje się 1,5 metrowa sonda.
Załączniki
Lepiej widać po kliknięciu na foto .
Lepiej widać po kliknięciu na foto .
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 19:55 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 2 razy.
ju_87
Awatar użytkownika
chodor
-#

Post autor: chodor »

Nie dawno dokupiłem termometr rtęciowy z podziałką co 0,1 C drogo jakoś strasznie nie było 75zł. Firma TOGO z Łodzi, mają też sklep internetowy. W tej samej cenie rtęciowe i z "cieczą termometrową", również z mniejszą podziałką w przyzwoitych cenach.

edit:
junkers_ju-87 Jak wygląda dokładność tego sprzętu? Tak się zastanawiam nad czymś cyfrowym bo wydaje się wygodniejsze, ale ta dokładność w opisie +/- 1C... Sprawdzałeś może błąd w zakresie "normalnych" temperatur - powtarza się o stałą wartość?
Może by rtęciowy jako wzorcowy a ten dla wygody, no i się nie potłucze. Hmm nie wiem.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 20:59 przez chodor, łącznie zmieniany 1 raz.
junkers_ju-87
-#

chodor pisze:Nie dawno dokupiłem termometr rtęciowy z podziałką co 0,1 C drogo jakoś strasznie nie było 75zł. Firma TOGO z Łodzi, mają też sklep internetowy. W tej samej cenie rtęciowe i z "cieczą termometrową", również z mniejszą podziałką w przyzwoitych cenach.

edit:
junkers_ju-87 Jak wygląda dokładność tego sprzętu?
Tu masz link do aukcji na której jest właśnie ten model który kupiłem , i to chyba od tego właśnie sprzedawcy.

http://allegro.pl/termometr-elektronicz ... 33896.html

i w opisie masz podane:
Dokładność: ±0.1°C - 30°C ~100°C;

no to chyba jest ok.
ju_87
Awatar użytkownika
miron19j
-#
Kontakt:

Post autor: miron19j »

Kilka dni temu kupiłem taki na Alle.. Zapłaciłem trzydzieści parę złotych.
Awatar użytkownika
chodor
-#

Post autor: chodor »

junkers_ju-87 dzięki za info, chyba się zdecyduje, ten z Twojej aukcji ma dużo lepsza dokładność.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

sprzedawca podaję nieprawdę, nawet producent pisze w specyfikacji, że termometr ma czułość (accuracy) 1°C http://www.gzzhigao.net/products/343.html
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

junkers_ju-87
-#

rbit9n pisze:sprzedawca podaję nieprawdę, nawet producent pisze w specyfikacji, że termometr ma czułość (accuracy) 1°C http://www.gzzhigao.net/products/343.html
Sprawdziłem tabliczkę znamionową na moim egz.
podają model TPM 400
Dokładność: ±0.1°C - 30°C ~100°C

sprzedawca pisze to samo tyle że więcej
Dokładność: ±0.1°C - 30°C ~100°C; ±1°C w pozostałych

więc chyba jest ok
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 00:26 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

dobra. załóżmy że się nie znam i nie mając w rękach sprzętu nie będę się wypowiadał. ale wiem jedno. elektroniczny termometr z dokładnością 0,1°C nie może kosztować tyle ile kosztuje ten właśnie. a że na tabliczce jest? a co to za problem tabliczkę wydrukować i nakleić. aha, tu są ceny termometrów czułych i mniej czułych, proszę http://www.togo.lodz.pl/sklep/?p=produc ... ategory=11

Awatar użytkownika
miron19j
-#
Kontakt:

Post autor: miron19j »

bo wielu ludzi myli dokładność pomiaru z rozdzielczością wyświetlacza. Jeże wyświetlacz ma jedną cyfrę po przecinku, to ma rozdzielczość 0,1'C. Z dokładnością pomiaru nie ma to nic wspólnego.
Jako przykład: wkładamy termometr do wody, która ma 21,5'C . Na wyświetlaczu pokaże się 21,5 (jeżeli akurat trafi). Woda stygnie do 21'C, a na wyświetlaczu jest dalej 21,5. Woda dalej stygnie do 20,5'C i na wyświetlaczu pojawia się 21'C.
Dokładność pomiaru to +/- 1'C a rozdzielczość wyświetlacza to 0,1'C.
junkers_ju-87
-#

Panowie , jestem technikiem z zawodu i wiem co to jest stopień dokładności pomiaru
a co to jest rozdzielczość wyświetlanego pomiaru.

Po za tym nie sądzę aby producent był tak perfidny żeby oszukiwać dając tabliczki z fałszywymi danymi .

A to że jakiś producent ma termometry dwa czy dziesięć razy droższe nie jest argumentem.
Prawda jest taka że wyprodukowanie czegoś takiego kosztuje naprawdę 10 zł .
Elektronika jest dziś tak tania jak chemia.
Tylko że producent wyznaczając cenę plasuje produkt w tzw. grupach cenowych a nie na zasadzie koszt + zysk.

Zawodowo naprawiam urządzenia nafaszerowane elektronicznymi czujnikami
temperatury i innymi , gdzie dokładności pomiaru są rzędu dziesiątych stopnia.
I wiem ile kosztuje wyprodukowanie całej płyty głównej do urządzenia , ile czujnik temperatury i za ile kupują go serwisanci a jaka jest cena dla klienta.

Gdybyście to wiedzieli to byście podpalili siedzibę producenta.

Tak więc argument że coś gdzieś kosztuje więcej więc to tańsze musi byc gorsze , całkowicie mnie rusza.

A co do zaprezentowanego czujnika to wam tylko podałem co sobie zainstalowałem i co ma podane na tabliczce .

Czy to jest wiarygodne czy nie to nie jest dla mnie problemem.
Widzę jak urządzenie pracuje i porównując skrajne pomiary z moim termometrem
cieczowym jest ok.
ju_87
junkers_ju-87
-#

rbit9n pisze:dobra. załóżmy że się nie znam i nie mając w rękach sprzętu nie będę się wypowiadał. ale wiem jedno. elektroniczny termometr z dokładnością 0,1°C nie może kosztować tyle ile kosztuje ten właśnie. a że na tabliczce jest? a co to za problem tabliczkę wydrukować i nakleić. aha, tu są ceny termometrów czułych i mniej czułych, proszę http://www.togo.lodz.pl/sklep/?p=produc ... ategory=11
Tam jest taki DT-1 0,1 stp dokładności za 199 zł
odejmi od tego obudowę i ta lepszą sondę niż ten co ja zaprezentowałem
weź pod uwagę że robiony w polsce a nie w chinach i wyjdziesz na tą samą cenę co mój termometr.

A do tego ten DT 1 ma jeszcze klawiaturę .
ju_87
ODPOWIEDZ