Tanie filmy czarno-białe

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Czas podany na digitaltruth dla kombinacji: D-76 (1+1) to 14min. (temp. 20°C), ale uważam że jest trochę za długo, bo negatyw osiąga wysoki kontrast, a to trudno się kopiuje pod powiększalnikiem.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 5 razy.
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

slawoj, uohoho.... zrobiłem 12 minut a i tak negatyw wygląda dziwnie. W rodinalu 1+100 i 1+50 wyglądał łagodniej. No nic, dam mu wyschnąć, potem zeskanuję a potem wrzucę pod powiększalnik za tydzień. Faktycznie może być trudno :|
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

Jakiś czas temu pisałem do Bratexu, że fajnie by było jakby mieli też trixa 400 120... wchodzę dziś na stronę.. NOWOŚĆ TRIX 400!!! I zobaczcie w jakiej cenie! :) uwielbiam tą firmę!
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

slawoj pisze:Ja już dawno dostałem "uczulenia" na rodzimych handlarzy z Allegro.
Dlatego chętnie podaję miejsca gdzie można kupić pełnowartościowe negatywy za połowę tej ceny.

...

Jest również film kolorowy: Lucky 35mm Color Film, ASA200
Tak przy okazji zapytam, próbowałeś może tych kolorowych 135 od Lucky?
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

enthropia - nie próbowałem
filmów kolorowych 135.
Ale podobno chińskie cz-b Lucky są na licencji Kodaka i jest to kopia Plus-X.
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

slawoj pisze:enthropia - nie próbowałem
filmów kolorowych 135.
Ale podobno chińskie cz-b Lucky są na licencji Kodaka i jest to kopia Plus-X.
Aha.
Cz-b Lucky będę testował, kupiłem niedawno. Kolor mnie kusi, także pewnie zakupie w najbliższym czasie.
Dzięki pozdrawiam.
Pozdrawiam, Bartek.
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

tomaszt81 pisze:Bratex rewelacja! Kupiłem u nich z dziesięć tmaxow i 5 hp5+. Dwa dni przesyłka jest u mnie po za jedną sytuacją gdy mieli urlop (majowy weekend + dni przed i po). Wtedy za czas oczekiwania dostałem gratis futerał na telefon :)
Potwierdzam z całą odpowiedzialnością :) Dwa dni! Wczoraj kurier przyniósł Ilfordy, Fuji i Kodaki z terminami od 2013 - 2015. Mam więc czas na wykorzystanie ;)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

jerezano pisze:
tomaszt81 pisze:Bratex rewelacja! Kupiłem u nich z dziesięć tmaxow i 5 hp5+. Dwa dni przesyłka jest u mnie po za jedną sytuacją gdy mieli urlop (majowy weekend + dni przed i po). Wtedy za czas oczekiwania dostałem gratis futerał na telefon :)
Potwierdzam z całą odpowiedzialnością :) Dwa dni! Wczoraj kurier przyniósł Ilfordy, Fuji i Kodaki z terminami od 2013 - 2015. Mam więc czas na wykorzystanie ;)
kurier i dwa dni? powinno być nazajutrz !

sam często kupuje w bratex'ie i irytuję mnie dwie rzeczy. czas realizacji dostawy. zawsze, absolutnie zawsze czekam minimum 5 dni i koszt przesyłki - 12pln. ( za tą kaskę mogliby się wysilić na priorytet)

wcześniej dochodziło do błędnego skompletowania zamówień a raz przytrafiło się, że zmówienie dotarło do mnie niekompletne. na szczęście po milej :evil: rozmowie telefonicznej te problemy udało się wyeliminować.
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

kurier i dwa dni? powinno być nazajutrz !
To przecież zależy od godziny złożenia zamówienia. Jak się zamawia o 18 czy 19, to wiadomo, że wyślą następnego dnia, czyli dojdzie po 2 dniach od chwili zamówienia.

Wczoraj zrobiłem rolkę świeżo zamówionego (trochę w ciemno) filmu Rollei RPX 100/120 - pierwsze wrażenie - świetny! Wywołałem go "na oko" - nie mogłem nigdzie znaleźć dyrektyw dla tetenalu - 8 min. w 1+20. Obraz ostry (robiony w nocy) nieco mocniej doświetlony niż Ilford delta 100 na tych samych ekspozycjach. Jeśli będzie powtarzalny - to się z nim zaprzyjaźnię :)
ODPOWIEDZ