Witam grono!
To mój pierwszy post, a zalogowałem się tu za namową jednego z forumowiczów. Stoję przed wyborem średniego formatu (budżet około 1000pln) i różne pomysły przychodzą mi do głowy. Począwszy od Psixa i Kieva (ale za bardzo awaryjne), przez różne TLRy - z reguły brak możliwości rozbudowy. Zastanawiam się obecnie nad Mamiya m645 lub rb67, ale mam pytanie czy da się podpiąć szkła od psixa? Są dość tanie i powszechnie dostępne, w dodatku nieźle rysują. Widziałem jakieś przejściówki do tego celu, ale...
Pytanie brzmi czy warto - ostrzy na nieskończoność? Da się takiego połączenia normalnie używać?
Szkła psix do Mamiya m645
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Przez przejściówkę używam Sonnar i Biometar z Mamiya 645. Ostrzą na nieskończoność.
Jedyna niedogodność, to musisz pamiętać o przymknięciu przysłony jeśli ostrzysz na pełnej. Inaczej klatka prześwietlona.
Z Mamiya RB się nie da bo... w obiektywie musi być migawka.
Jedyna niedogodność, to musisz pamiętać o przymknięciu przysłony jeśli ostrzysz na pełnej. Inaczej klatka prześwietlona.
Z Mamiya RB się nie da bo... w obiektywie musi być migawka.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
To dobra wiadomość ;) do przymykania da sie przyzwyczaić. A jakiego rodzaju masz adapter? Na ebayu widzialem takie za 11 jak i 300 zielonych. Wiadomo, że różnica w jakości, ale taka rozbieżność?
Może znajdzie się osoba z lublina, która ma taką 645?
Może znajdzie się osoba z lublina, która ma taką 645?
Nie zauważyłem, że są jakieś rodzaje adapterów. Kupiłem taki za 150 pln
To prosty mechaniczny adapter: dwa bagnety i pierścień po stronie SIX'a
To prosty mechaniczny adapter: dwa bagnety i pierścień po stronie SIX'a
Powiem tak : jest kwestia jakości adaptera tego typu. Te drogie są wykonywane z solidnego mosiądzu, odpowiednio precyzyjne i wytrzymałe. Te tanie wykonane z aluminium mogą się rozpaść pod ciężarem sixowskiego szkła.
Rozumiem, że mając kilka szkieł od psixa przejściówka może być "na stałe" przyczepiona do body, a wkręcać tylko obiektywy? Tym sposobem można mieć tylko jedną przejściówkę. Dobrze kombinuję?
Tak, wystarczy posiadanie jednej przejściówki. Szkła Zeiss zapina się do niej tak jak do korpusu Pentacona SIX czy Kiev.
mrek - masz może zdjęcia z 645 + szkła psix?
No i dzięki za wypowiedzi ;)
No i dzięki za wypowiedzi ;)
Na AT są jakieś moje zdjęcia Sonnarem 180 (robione Kiev ale to nie ma zmaczania i EOS 1V).
Jak dla mnie m645 dobrze leży w ręce nawet z wielkim Sonnarem. Wolę używać kominek i powstrzymywać się od pionowych kadrów.