Synchronizacja lamp z aparatem.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Synchronizacja lamp z aparatem.
Witam,
Zastanawia mnie czy korzystając z lamp błyskowych przykładowo z Mamiya 645 Pro, czas jaki musi być użyty to tylko 1/60s czy można przykładowo użyć np czasu 1/125 i jakie byłyby konsekwencje. Nie jestem pewien ale, czy może się okazać że zdjęcie będzie w połowie naświetlone?
I czy ta sprawa wygląda tak samo np dla Zenita i jego czasu 30x?
Zastanawia mnie czy korzystając z lamp błyskowych przykładowo z Mamiya 645 Pro, czas jaki musi być użyty to tylko 1/60s czy można przykładowo użyć np czasu 1/125 i jakie byłyby konsekwencje. Nie jestem pewien ale, czy może się okazać że zdjęcie będzie w połowie naświetlone?
I czy ta sprawa wygląda tak samo np dla Zenita i jego czasu 30x?
nie wiem ( i nie znajdę w tej chwili ) jaka ma migawkę mamcia. ale tak dla wszystkiego
obiektywy z centralną synchronizują się na wszystkich czasach od 1 do 500
aparaty z migawkami kurtynowymi juz nie
wszystko zalezy od rodzaju i konstrukcji migawki, cyfrowe puszki mają nawet synchro do 500, ale niby te bardziej pro ( choc nikon d70s jest starszy od d80, to jednak ma wyzsze synchro )
analogowe puszki te starsze szczegolnie tylko jeden czas synchro ( w wiekszosci przypadków )
jest to czas przy którym migawka jest otwarta na calosci klatki, i wtedy nastepuje błysk lampy
w przypadku gdy uzyjesz czasu wyzszego niz synchro to bedziesz miał naswietloną tylko czesc klatki, a którą to juz zalezy od przebiegu migawki i czy w ogle zostanie wyzwolona migawka
to chyba wszystko na temat :)
obiektywy z centralną synchronizują się na wszystkich czasach od 1 do 500
aparaty z migawkami kurtynowymi juz nie
wszystko zalezy od rodzaju i konstrukcji migawki, cyfrowe puszki mają nawet synchro do 500, ale niby te bardziej pro ( choc nikon d70s jest starszy od d80, to jednak ma wyzsze synchro )
analogowe puszki te starsze szczegolnie tylko jeden czas synchro ( w wiekszosci przypadków )
jest to czas przy którym migawka jest otwarta na calosci klatki, i wtedy nastepuje błysk lampy
w przypadku gdy uzyjesz czasu wyzszego niz synchro to bedziesz miał naswietloną tylko czesc klatki, a którą to juz zalezy od przebiegu migawki i czy w ogle zostanie wyzwolona migawka
to chyba wszystko na temat :)
-
- -#
olympusy Om3 i OM4 z lampą F-280 synchronizują wszystkie czasy od 1/25 (wtedy lampa świeci jakby stroboskopowo przez 1/25) do 1/1000.Malfas pisze: analogowe puszki te starsze szczegolnie tylko jeden czas synchro ( w wiekszosci przypadków )
Olympus om2n z ta lampą- póki co niewiadoma-robi foty na wszystkich czasach, ale jak ? zobaczę jak wyciągnę film z koreksu.
generalnie jest napisane, że olek zamyka migawkę jak stwierdzi, że trafiło dostatecznie dużo światła do naświetlenia filmu.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 20:55 przez cichy70, łącznie zmieniany 2 razy.
tak ale w przypadku pracy z lampa błyskową ilość światła ( a w zasadzie poziom naświetlenia obiektu ) reguluje się nie czasem otwarcia migawki a przysłoną
fakt ze to taki uproszczony model, i czas migawki ma wpływ na oświetlenie drugiego planu, tam gdzie lampa już tak nie sięga, ale na pierwszy plan tak w zasadzie ma wpływ jedynie przysłona
bardziej zaawansowane puszki maja zapewne inną konstrukcję migawki która pozwala na synchronizację z innymi czasami. tu jedynie na podstawie cyfrowych puszek, bo np z tą samą lampą d80 ma czas max 1/300, a d70s (który jest starszy ) ma czas 1/500
ciekawe ze analogowe puszki któ¶e sa znacznie starsze synchronizują do dużo wyższych czasów
fakt ze to taki uproszczony model, i czas migawki ma wpływ na oświetlenie drugiego planu, tam gdzie lampa już tak nie sięga, ale na pierwszy plan tak w zasadzie ma wpływ jedynie przysłona
bardziej zaawansowane puszki maja zapewne inną konstrukcję migawki która pozwala na synchronizację z innymi czasami. tu jedynie na podstawie cyfrowych puszek, bo np z tą samą lampą d80 ma czas max 1/300, a d70s (który jest starszy ) ma czas 1/500
ciekawe ze analogowe puszki któ¶e sa znacznie starsze synchronizują do dużo wyższych czasów
- technik219
- -#
Dla światła dziennego tak. Dla światła błyskowego po uzyskaniu prawidłowego naświetlenia aparat gasi lampę. Migawka pozostaje ustawiona na 1/60 jeśli lampa jest dedykowana (wykorzystuje 3 piny stopki).generalnie jest napisane, że olek zamyka migawkę jak stwierdzi, że trafiło dostatecznie dużo światła do naświetlenia filmu.
To znaczy lampa błyskała i migawka wyzwalała. Na pewno nie synchronizowała na czasach krótszych niż 1/60. Lampa F-280 ma 5 pinów, z których centralny służy do wyzwalania, jeden z górnych do gaszenia lampy, drugi górny ustawia czas synchronizacji na 1/60 i sygnalizuje gotowość. Dwa dolne piny wykorzystywane są do synchronizacji z krótkimi czasami i te z OM 2n pozostały wyłączone, bo ich nie ma w tym modelu. Nie ma ich nawet OM 4, a pojawiają się dopiero w OM 4Ti. Olympusy stykają na wszystkich czasach, ale synchronizują tylko do 1/60 (z zastrzeżeniem OM 4Ti z lampą F-280).Olympus om2n z ta lampą- póki co niewiadoma-robi foty na wszystkich czasach, ale jak ? zobaczę jak wyciągnę film z koreksu.
Dodatkowo: OM 2SP będzie błyskać tylko ze sprawnymi bateriami. Na mechanicznym 1/60 nie zadziała.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, 18:35 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
Aparaty z centralną migawką synchronizują na wszystkich czasach. Np. bawiłem się Smieną w studio i ta faktycznie synchronizuje na wszystkich czasach
Zenki tylko 1/30 albo dłużej inaczej klatka nie cała jest naświetlona. Mamiya jeżeli ma migawkę szczelinową to nie będzie synchronizować na czasach krótszych niż 1/60 .

Ostatnio zmieniony 23 lut 2012, 09:28 przez norbss, łącznie zmieniany 1 raz.
w d70s mechaniczny czas "otwarcia migawki" jest zawsze max 1/250, wyższe czasy realizowane są przez elektronikę matrycy. Więc Tak na prawdę D70s ma synchro z lampą nawet na 1/8000s bo to wciąż 1/250 z krócej włączoną matrycą.Malfas pisze:d70s (który jest starszy ) ma czas 1/500
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 22:18 przez Rob, łącznie zmieniany 2 razy.
mówimy oczywiście o lampie systemowej a nie wbudowanej błyskawce
szkoda ze egzif pusty
i nie wiem jak to zrobiłeś, wyciągnąłem z szafy aparat d70s, lampę sb 800 i w trybie manualnym najkrótszy czas jaki można ustawić to 1/500
ah juz wiem jak to zrobiłeś, masz nie dedykowaną lampę, która nie ma pełnej komunikacji z puszką. jak znajdę więcej chęci to poszukam kabla pc i sprawdze przez stopkę ze złaczem pc i lampą na kablu, ale podejrzewam że też wyzwoli
tak czy siak trzeba uznać ze nie tyle co synchronizuje do czasu X a wyzwala pry tym czasie a to drobna różnica, pozatym np d 80 nowszy wyższy model ma sunchro do 1/300 czyli znacznie nizsze, a d 70 synchronizuje do 1/500 i nie wyżej, wyzej wciąż wyzwala, jak zreszta pewnie większośc aparatów
szkoda ze egzif pusty
i nie wiem jak to zrobiłeś, wyciągnąłem z szafy aparat d70s, lampę sb 800 i w trybie manualnym najkrótszy czas jaki można ustawić to 1/500
ah juz wiem jak to zrobiłeś, masz nie dedykowaną lampę, która nie ma pełnej komunikacji z puszką. jak znajdę więcej chęci to poszukam kabla pc i sprawdze przez stopkę ze złaczem pc i lampą na kablu, ale podejrzewam że też wyzwoli
tak czy siak trzeba uznać ze nie tyle co synchronizuje do czasu X a wyzwala pry tym czasie a to drobna różnica, pozatym np d 80 nowszy wyższy model ma sunchro do 1/300 czyli znacznie nizsze, a d 70 synchronizuje do 1/500 i nie wyżej, wyzej wciąż wyzwala, jak zreszta pewnie większośc aparatów
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 02:46 przez Malfas, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście, że mam niededykowaną lampę, w dodatku bez elektroniki - tyrystorową
Stare ale jare. To dowodzi mojej tezie, że cyfrówki synchronizują na wszystkich czasach 

Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 22:43 przez Rob, łącznie zmieniany 1 raz.