[S] Sprzedam lub zamienię matówkę do Rolleiflex'a

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

Post autor: aka »

Tomasz. pisze: 28 paź 2024, 11:16
aka pisze: 28 paź 2024, 11:00 Trochę nie rozumiem co z tą ostrością?
Chodzi o to, że chcę mieć ostre zdjęcia na filmie, a to czy matówka będzie hiper jasna nie jest już dla mnie aż tak istotne. Ma się na niej dobrze ostrzyć.
No właśnie patrzę na ebayu i tam głównie chińskie produkty w granicach 200 zł i zastanawiam się na ile się nadają
Nadal nie rozumiem. Ostre zdjęcia będziesz miał jak ustawisz ostrość na punkt który Cię interesuje. Wydaje mi się, że na jasnej matówce ostrzy się precyzyjniej niż na ciemnej. Wygląda na to, że potrzebujesz matówkę z klinem lub microprism i lupę w kominku, ale to już zależy od upodobań fotografa i ewentualnej wady wzroku. Na ciemnej, standardowej matówce Rolleifleksa ostrzyłem "w punkt", oczywiście z lupą, ale obraz był ciemny i nieprzyjemnie się kadrowało.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

W moim Rolleiflexie T zainstalowałem kiedyś matówkę typu C od Mamiyi RZ, przyciętą do właściwego rozmiaru przez Pana Nagova.
Obraz był znacznie jaśniejszy niż na oryginalnej matówce, jednak wróciłem do rozwiązania poprzedniego, bo na nowej matówce ostrość dało się wygodnie ustawiać tylko w centrum kadru - w obszarach peryferyjnych przeszkadzały w tym wyraźnie widoczne kręgi soczewki Fresnela. Na oryginalnej matówce mogę wygodnie ustawiać ostrość także na obiekty odwzorowane blisko krawędzi kadru, mimo że obraz jest ciemniejszy.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 28 paź 2024, 12:22 wyraźnie widoczne kręgi soczewki Fresnela
Soczewka Fresnela to inna para kaloszy i nie słyszałem by w Rolleifleksie występowała. Ciekawe jak ta matówka w Mamiji się sprawdza? Chińska, którą kupiłem do SQ-A miała taką przypadłość o której piszesz. Oryginalne matówki do SQ-A miewają naciętego Fresnela i obraz jest równomiernie jasny.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 28 paź 2024, 12:38 Soczewka Fresnela to inna para kaloszy i nie słyszałem by w Rolleifleksie występowała.
Mam na myśli kręgi wytłoczone w ształt soczewki Fresnela na matówce od Mamiyi.
Oryginalne matówki do SQ-A miewają naciętego Fresnela i obraz jest równomiernie jasny.
To mogę potwierdzić. I mimo nacięć można na nich wygodnie ustawiać ostrość w obszarach niecentralnych.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
ODPOWIEDZ