skład chemiczny

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

raf.conan
-#
Kontakt:

skład chemiczny

Post autor: raf.conan »

Witam,
Mam składy chemiczne chemii do orwo, ale to zupełnie inne procesy niż dzisiejsze E-6 i C-41...
Ma ktoś skład tej chemii? może być skład 2 lub 3 składnikowej ale podejrzewam, że prościej będzie z procesem na 6 kąpieli...

Wszelkie info mile widziane, niebawem mam zamiar założyć działalke, zeby mieć dostęp do chemii i będę sam nazaważał, powinno wyjść taniej i trwałość proszkowanych jest większa...
W B&H widziałem bodajże Tetenala do C-41 na 1L ... w proszku!
Też taki chcę, kto pomoże? :P
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

TU masz przepisy na chemię do C-41 i RA-4 po angielsku, ale tabelki łatwo się tłumaczy.
raf.conan
-#
Kontakt:

To jest to!
Wiszę Ci piwo albo przynajmniej kilka gramów zacnych chemikaliów;)
Wiesz coś na temat temperatury mieszania?
ramzes1702
-#
Kontakt:

Cóż, ja rozpuszczałem wszystko w skondensowanego stocka: porcja na 1L rozpuszczona w ~400ml w temperaturze pokojowej. Nie było problemów z rozpuszczeniem żadnych składników, jednak którąś kąpiel trzeba było trochę pomieszać by pozbyć się resztek kryształków.
Jak już znajdziesz dostawcę chemi to chętnie poznałbym, źródło CD4 w jakichś ludzkich cenach w niewielkich ilościach - 50-100g, ew tyle bym odkupił z większej paczki :)
raf.conan
-#
Kontakt:

A wiesz, spotkałem ciekawą informację, że temperatura mieszania składników jet istotna dla właściwości chemii... ma ktoś doświadczenia z chemią konfekcjonowaną pod kątem przygotowania do użycia?
ramzes1702
-#
Kontakt:

A mógłbyś podać źródło tych info? Zawsze myślałem, że podwyższona temperatura rozpuszczania ma tylko ułatwić zadanie, o zmianie właściwości nigdy nie słyszałem.
ODPOWIEDZ