Skanuje ktoś...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Skanuje ktoś...
Do stojaka to najtaniej kupić stary powiększalnik i domontowac do niego ramię na aparat
Skanuje ktoś...
Szukaj Krokusa 44, albo 35. Wcale nie są wielkie. Poza tym wielki to w nich jest tylko blat. Można go a) obciąć b) dać mniejszy. MOcowanie na jedną śrubę ósemkę. Na OLX widziałem oba, 120 zł, albo 70. Taniej nie zbudujesz. A mocowanie to wystarczy dać tokarzowi by zrobił z sześciokąta (taki pręt o przekroju sześciokątnym), z jednej strony 1/2 cala, z drugiej M8.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Skanuje ktoś...
Płytę podstawy (20x30 cm) ładnie wykończoną na brzegach zamówiłem w lokalnym warsztacie produkującym meble na wymiar. Kosztowała chyba 20 zł.
Profile systemu v-slot, łączniki do nich oraz zaślepki kupiłem w internecie, chyba tu: https://www.v-slot.pl/profil-konstrukcyjny-40x40-8
Śruby radełkowane (średnice ich główek trzeba było zmniejszyć i wypolerować) tu nabyłem: https://www.ebmia.pl/6128-pokretla-vc19 ... cynkowanej.
Kilka mniejszych elementów wykonałem sam. Nad całością pracowałem w warunkach garażowych, z użyciem prostych narzędzi (wiertarka w uchwycie stołowym, szlifierka z dużą tarczą, miniszlifierka typu "dremel"). Ogólnie każdy to może zrobić jeśli jest obyty z takimi narzędziami.
Tak to 60-ka Olympusa. Sprawdza się doskonale. I nie muszę się martwić o ustawianie ostrości, bo świetnie radzi sobie AF.Obiektyw to 60-ka Olympusa? Dobrze się sprawdza? Nie orientujesz się czy 30-ka by dała radę?
Obiektyw 30 mm też się sprawdzi - o ile umożliwia osiągnięcie skali odwzorowania ok. 1:2. Nie znam specyfikacji tego obiektywu - musiałbyś to sam ustalić.
Rozpocząłem budowę identycznego stolika dla kolegi. Niestety, jemu już nie będzie potrzebnyPS. Gdybyś kombinował nad nową wersją stojaka to chętnie odkupię poprzednią :D

Zadzwoń, może znajdziemy powód żeby dokończyć ten projekt: 508-065-548
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Skanuje ktoś...
Taki był mój pierwotny pomysł. I sprawdza się to dobrze, tyle, że w moim przypadku wymagało wyjmowania powiększalnika z szafy, demontowania głowicy i czynności odwrotnych po skanowaniu. W przypadku Opemusa 6 było to nieco uciążliwe, dlatego wykonałem stolik wg własnego pomysłu - na tyle mały, że mieści się za firanką w rogu pokoju.
Podobny stolik można kupić, nadal jest on jednak trochę za duży. No i z lekka drogawy: https://www.fruugo.pl/br-cst-stojak-na- ... gI8mvD_BwE
Ten wykonany samodzielnie "wyszedł" mnie zauważalnie taniej.
PS.
Jakby kto chciał sam zbudować podobny do mojego stolik albo wykorzystać kolumnę powiększalnika, to mogę tanio odstąpić "strategiczny" element, pozwalający pewnie i stabilnie zamocować aparat obiektywem w dół: albo takie cóś:
_________________________________________________________________________________
Skanuje ktoś...

Jakiś czas temu trafiła mi się bardzo tanio kolumna reprodukcyjna krokusa w zestawie z panelem led i ramkami digitaliza. Całość wyszła 500zl więc jak za darmo. Że komfort pracy ramkami na takim panelu był taki sobie to zrobiłem na drukarce 3d maski z gniazdem na ramki 135 i 120mm oraz podkładkę pod panel by leżał gładko. Teraz zdejmując filmy z duszenia od razu je przestrzeliwuje d850 z nikkorem 105 mikro. Z moich prób wynika że coolscan 9000 dalej daje lepsze wyniki ale wrzucam tam tylko te klatki które z jakiegoś powodu chce mieć świetnie poskanowane. W większości wypadków starczy aparat. Rolka 135mm zajmuje jakieś 15 min + obróbka na kompie. Jak dbam o wilgotność w ciemni by mi pyłki nie siadały to nie zajmuje bardzo długo.