Serwis Psix
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Serwis Psix
Witam Szanownych Forumowiczów:)
Chciałbym zapytać Was o doświadczenia z serwisowaniem aparatów w okolicy Wrocławia. Migawka mojego Pentacona Sixa zaczyna powoli się sypać i będę musiał odwiedzić wkrótce jakiś serwis, tylko nie wiem który. A jest to trudna decyzja, ponieważ słyszałem już o "porządnych" punktach naprawczych z których aparaty wychodziły w gorszym stanie niż przed naprawą. Naprawiał ktoś z Was Pentacony we Wrocławiu lub okolicy?
Chciałbym zapytać Was o doświadczenia z serwisowaniem aparatów w okolicy Wrocławia. Migawka mojego Pentacona Sixa zaczyna powoli się sypać i będę musiał odwiedzić wkrótce jakiś serwis, tylko nie wiem który. A jest to trudna decyzja, ponieważ słyszałem już o "porządnych" punktach naprawczych z których aparaty wychodziły w gorszym stanie niż przed naprawą. Naprawiał ktoś z Was Pentacony we Wrocławiu lub okolicy?
-
- -#
Jednym z najlepszych, jeśli nie najlepszym, miejscem dla takich aparatów we Wrocławiu jest zakład przy ulicy Psie Budy. Co prawda osobiście nic tam nie zostawiałem, ale też nie słyszałem jeszcze żadnej negatywnej opinii. Kolejny zakład o którym wiem jest przy ulicy Ulanowskiego. Przy domu jednorodzinnym jest tam laboratorium, oraz właśnie ten warsztat. Pan, który go prowadzi zajmuje się naprawą aparatów i maszyn do szycia :D Robił mi jakiś czas temu przegląd Practiki 5b i paru obiektywów. Złego słowa nie powiem, ale też bez szału i "ohów-ahów". Warto po prostu wiedzieć, że tam jest.
Jeśli wchodzi w grę wysyłka sprzętu, to ostatnio natknąłem się na alledrogo na Nagov Service (użytkownik foto-naprawa), albo bezpośrednio http://www.aparaty.tradycyjne.net/serwis_foto.php?s=4
Pozdrawiam
D.M.M.
Pozdrawiam
D.M.M.
Ja chętnie podzielę się negatywną opinią o zakładzie przy Psich Budach. Regulacja ostrości polegająca na ustawieniu lusterka pomimo dwóch reklamacji usunięta została dopiero przeze mnie samego, bo "specjalista" sobie z tym nie radził. Wymiana gąbki tłumiącej lustro, niby rzecz banalna - zrobiona niechlujnie do tego stopnia, że lusterko waliło o ramkę podtrzymującą matówkę i troszkę się porysowało. Diagnostyka zepsutej centralnej migawki w obiektywie - werdykt: nie da się naprawić, a gratis: po złożeniu obiektyw już nie ostrzył na nieskończoność, ale kto by się tym przejmował skoro obiektyw i tak jest niesprawny. Podsumowując - radzę omijać!
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, 11:59 przez Anzelm, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafalartur
- -#
również polecam serwis "Compur" na Daszyńskiego 10. Pan Zbigniew to kopalnia wiedzy, człowiek do rany przyłóż, szczery i oddany swej pracy. miałem z nim do czynienia w przypadku uszkodzonego canona 50/1.4 - niestety musi udać się na Żytnią, bo jest o tyle problem, że nie wiadomo, czy naprawa by się udała, gdy chodzi o wymianę pierścieni ogniskujących, niemniej zostałem wyposażony w zapas wiedzy, by nie zostać nabitym w butelkę na więcej napraw niż trzeba.
ponieważ wiem, że p. Zbigniew czasem surfuje po internecie czytając opinie, serdecznie Pozdrawiam :)
ponieważ wiem, że p. Zbigniew czasem surfuje po internecie czytając opinie, serdecznie Pozdrawiam :)
- rafalartur
- -#
Robiłem u tego Pana Kieva60 i jestem bardzo zadowolony. Na bieżąco byłem informowany mailami na temat tego co się ze sprzętem dzieje, co nie gra (opis miał chyba ze 2 strony A4), co można zrobić i jakim kosztem. Udało się nawet uzupełnić brakujący szyld z napisem "Kiev 60" którego mój korpus uprzednio nie miał )D.M.M. pisze:Jeśli wchodzi w grę wysyłka sprzętu, to ostatnio natknąłem się na alledrogo na Nagov Service (użytkownik foto-naprawa), albo bezpośrednio http://www.aparaty.tradycyjne.net/serwis_foto.php?s=4
Pozdrawiam
D.M.M.
Nie wiem czy to drogo czy nie, ale za uzupełnienie amortyzatora lustra i szyldu, smarowanie i czyszczenie całości (usunięcie rdzy/śniedzi, brudu, starych smarów), regulację migawki i naprawę kwestii nakładania się klatek dałem u tego pana 450zł.
Wiem że Poznań to nie Wrocław, ale...
http://www.foto-naprawa.com/ - tu też robią dobrze i można przesłać im sprzęt pocztą. PSIXy robią tam na pewno, bo moja była dziewczyna zakupiła takowego z firmową naklejką tego serwisu po wewnętrznej stronie tylnej ścianki korpusu.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, 10:02 przez rayman, łącznie zmieniany 2 razy.
A niech mnie TSS pokąsa!