Oprócz Kieva, którego mam z pryzmatem kupiłem sobie RB67 i światłomierz L-208.
Przy przesłonie (zdj.) f4 Iso400 czas wypada między 1/2 a 1min.
Czy wspomniany światłomierz może pokazać dłuższe czasy przy zachowaniu parametrów przesłony i czułości ? czy mylę się, że wskazówka pomarańczowa musiałaby wyskoczyć za lewa cześć obudowy ?
Każdy przyrząd pomiarowy, a światłomierz jest nim bez wątpienia, ma pewien zakres poza który wyjść nie może. Metrówka (1 m długości), może zmierzyć wymiar mieszczący się w zakresie od 1 do 1000 mm. I cokolwiek by nie robić to poniżej 1mm się nie da, a powyżej 1 m trzeba kombinować.
Tak jest w przypadku światłomierza. On po prostu przy zadanej czułości i przesłonie może zmierzyć tyle co może i koniec.
Zwróć uwagę, że dla wybranej liczby EV kombinacji czas, przesłona, czułość jest więcej. Ale liczba EV jest stała.
Pół metra, to pół metra (EV), możesz go wyrazić w calach, stopach, czy łokciach, ale zawsze to będzie jedna i ta sama odległość.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
To co piszesz jest jasne. Obawiałem się, że może nie umiem albo nie wiem jak przestraja / przelicza się skalę dla pomiarów o czasach dłuższych jak na przykładowym zdjęciu. Nie przemyślany zakup :/
bardzo dobrze, dostatecznie, to znaczy nie rozumiem.
kolega napisze w jakich warunkach kolega mierzy i w jakich warunkach brakuje mu skali pomiarowej. fakt, 3EV to nie jest jakiś kosmos (sekonic l-358 mierzy od -2EV, swierdłowsk 4 od 0EV), ale wiem, że nocne światło uliczne idzie tym pomierzyć.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
tylko sekonic l-358 jest 3x(?) drozszy. Dla mnie największym minusem jest brak spota a nie zakres pomiarowy, no ale faktycznie swoje potrzeby lepiej okreslic przed zakupem