Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie ramki na negatyw do powiększalnika DURST M305.
Czy są jakieś ramki, które nie pochodzą od wyżej wymienionego producenta, a będą pasować do tego powiększalnika?
Znalazłem ramki do formatu 24x35 firmy Kaiser, w sklepie czarno-białe, które są w przyzwoitej cenie. Tylko czy będzie pasować?
Może miał ktoś podobny problem lub wie cokolwiek. (jakby co, to w dziale Bazar umieściłem ogłoszenie dot. ramki-kupię).
Pozdrawiam.
Ramka na negatyw do powiększalnika DURST M305
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Cała Nerioneg. Tego właśnie brakuje.
Czy można ją czymś podmienić? Czy lepiej nie i zamawiać z Niemiec? (tam tylko znalazłem na ebay'u)
Czy można ją czymś podmienić? Czy lepiej nie i zamawiać z Niemiec? (tam tylko znalazłem na ebay'u)
mam prostą karetkę do Dursta M370, ale nie wiem czy będzie pasować, do tego miałbym też ramki Sivopar 35. musiałbyś podać wymiary kondensora i bazy. wrócę do domu, to podam Ci wymiary tej karetki. zasadniczo powinna pasować.
a to co znalazłeś w ofercie cz-b, to same ramki, czyli bez karetki. zresztą one pewnie pasują, tylko do kajzera, więc jakbyś miał karetkę, to i tak one by nie pasowały.
Edyta mówi, że tak to wygląda:
wymiar od strony kondensora ca. 10cm, od strony łoża ca. 9,75cm.

a to co znalazłeś w ofercie cz-b, to same ramki, czyli bez karetki. zresztą one pewnie pasują, tylko do kajzera, więc jakbyś miał karetkę, to i tak one by nie pasowały.
Edyta mówi, że tak to wygląda:
wymiar od strony kondensora ca. 10cm, od strony łoża ca. 9,75cm.

Przepraszam, ale dopiero w poniedziałek uda mi się pozyskać te wymiary, ponieważ dziś kurier nie dojechał. Napiszę tu jakie ma wymiary zaraz po rozpakowaniu.
jeszcze wysokość całkowita:

wewnątrz to jest z obu stron po ca. 1,2 cm.

wewnątrz to jest z obu stron po ca. 1,2 cm.