Czym przetłuszczać negatywy wykonane na papierze do technik szlachetnych opartych o odbitki stykowe?
Terpentyna?
Przetłuszczanie negatywów papierowych
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- technik219
- -#
A czy przypadkiem nie będzie ona tłuścić papieru do kopiowania stykowego? Jeśli parafina to raczej w stanie stałym i nanoszona na negatyw papierowy na ciepło. Płynna będzie się przenosić na papier i będzie problem z jego późniejszą obróbką, bo jest nierozpuszczalna a wodzie.autodafe pisze:Parafina. W płynie,
Pierwsze negatywy Kodaka były papierowe o po wywołaniu, dla zwiększenia ich transparentności były woskowane. Więc może wosk? Pszczelarze mają go w nadmiarze.
Nawet się "rymło"

Lux mea lex
zaraz wezmę jakąś średnio udaną odbitkę i sprawdzę jak się to zachowuje. za kwadrans będę wiedział.
[ Dodano: Pon 24 Lut, 2014 ]
Wnioski:
Zniszczyłem jedną średnio udaną odbitkę na starym fotonowskim cienkim barycie
z tym barytem nic ciekawego się nie stało, stał się transparentny ale tak mi się wydaje że raczej mało
Od razu sprawdziłem jakiś tam stary wydruk z drukarki laserowej na zwykłym papierze biurowym (stare notatki z pracy). tutaj jest świetnie. Więc chyba świetnie się to nada do robienia odbitek gumowych z zdjęć cyfrowych. Po co kupować drogą folie. Do zdjęć analogowych to chyba będę robił powiększone negatywy na błonach graficznych, albo rtg (o wiele tańsze).
Ostatni wniosek: Strasznie mi śmierdzą ręce po tym czymś i ciężko to domyć.
[ Dodano: Pon 24 Lut, 2014 ]
Wnioski:
Zniszczyłem jedną średnio udaną odbitkę na starym fotonowskim cienkim barycie
z tym barytem nic ciekawego się nie stało, stał się transparentny ale tak mi się wydaje że raczej mało
Od razu sprawdziłem jakiś tam stary wydruk z drukarki laserowej na zwykłym papierze biurowym (stare notatki z pracy). tutaj jest świetnie. Więc chyba świetnie się to nada do robienia odbitek gumowych z zdjęć cyfrowych. Po co kupować drogą folie. Do zdjęć analogowych to chyba będę robił powiększone negatywy na błonach graficznych, albo rtg (o wiele tańsze).
Ostatni wniosek: Strasznie mi śmierdzą ręce po tym czymś i ciężko to domyć.
no! góra 3zł50gr.autodafe pisze:w każdej aptece za jakieś 3 zł
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr