Problem ze śrubokrętem AF w obiektywie

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Problem ze śrubokrętem AF w obiektywie

Post autor: dejnekas »

chopy,
kupiłem obiektyw Tokiny ale się okazało, że śrubokręt AF jakoś ciężko działa i aparat nie daje rady nim kręcić! Jak sądzicie czy czyszczenie i przesmarowanie da jakiś efekt czy trzeba zrezygnowac i zwrócić?
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

gdzież na Onan-Boardzie czytałem, że w obiektywach Canona, zwłaszcza tych plastikowych, "lecą" zębatki w obiektywie, możliwe, że to coś podobnego, ale bez rozkręcenia obiektywu, to raczej pływanie niż konkretne rady.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp

Post autor: jac123 »

Też ma Tokinę (28-70). Tokiny raczej znane są z tego że nic w nich nie "leci" samo z siebie, pomimo upływu lat. Musiało coś się stać, że nie chce kręcić (np. naleciał piasek itp). Samemu bym się nie brał za naprawę.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jac123 niestety ludzie różne rzeczy sprzedają, skąd wiesz przez co przeszła ta tokina?

dejnekas zadzwoń do jakiegoś serwisu, spytaj o wycenę, przekalkuluj i wtedy decyduj. ja bym go pewnie sam rozkręcił, ale mnie zazwyczaj bardzo świerzbią ręce w tym temacie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Cypis
-#

Post autor: Cypis »

dejnekas, rozkręcając, pamiętaj koniecznie o zapisywaniu sobie kolejności - najlepiej żeby ktoś Ci robił choćby cyfrówką zdjęcia krok po kroku.
I uważaj na drobne elementy - np. pentaxowe kuleczki z klikadła pierścienia przysłony.
Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Post autor: dejnekas »

dzieki chłopaki za rady. sprawdziłem dokładnie i w zasadzie to problem występuje tylko ostrząc na skrajnie minimalną odległość więc póki co chyba będę go używał bez rozkręcania. No chyba, że mnie cholera weźmie i rozłożę go na kawałeczki :)

Będę używał kamerki internetowej w trakcie rozkręcania więc będzie widać co się dzieje po kolei :)
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp

Post autor: jac123 »

No to good luck!
Napisz jak Ci poszło i co tam w środku zobaczyłeś.
ODPOWIEDZ