Prawie całkowicie przezroczysty negatyw po wywołaniu
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Obiecuję pamiętać o gazowaniu!
Dziękuję Wam za pomoc i sporo cennych wyjaśnień
Dziękuję Wam za pomoc i sporo cennych wyjaśnień
A czy utrwalacz mógłby powodować problem, z którym się borykam?
Zmieniłem wywojke na D76. Inaczej naświetlałem klatki bo i nabyłem Sekonic'a L-358 z końcówką do światła odbitego a mimo to negatyw jest blady. Jak z bliska popatrzę na klatki to wyglądają wyraźnie, dokładnie.. ale blado. Oznaczenia po brzegach również są widoczne.
to 3 film.. i poza aparatem, z którego pochodzą jedyna wspólna rzecz dla wszystkich to utrwalacz FomaFix. Zrobiona 1+5 jak na opakowaniu i utrwalane 5 min
Zmieniłem wywojke na D76. Inaczej naświetlałem klatki bo i nabyłem Sekonic'a L-358 z końcówką do światła odbitego a mimo to negatyw jest blady. Jak z bliska popatrzę na klatki to wyglądają wyraźnie, dokładnie.. ale blado. Oznaczenia po brzegach również są widoczne.
to 3 film.. i poza aparatem, z którego pochodzą jedyna wspólna rzecz dla wszystkich to utrwalacz FomaFix. Zrobiona 1+5 jak na opakowaniu i utrwalane 5 min
Ostatnio zmieniony 25 mar 2019, 20:22 przez apphex, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdyby został wlany przed wywoływaczem, to tak.
Ewentualnie mógł zanieczyścić wywoływacz, neutralizując go (jeśli utrwalasz na kwaśno). To samo mógł zrobić kwaśny przerywacz.

Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
słaby utrwalacz daje mleczną, nieprzejrzystą kliszę.
w każdym razie, dziś przyszedł. ostatni prawilny, produkowany we współpracy z naukowcami z Peenemünde.

w każdym razie, dziś przyszedł. ostatni prawilny, produkowany we współpracy z naukowcami z Peenemünde.

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
dopisałem kilka zdań ;)
Zaczynam zastanawiać się czy faktycznie to nie jest coś z aparatem, ale te zdjęcia nie wyglądają jak prześwietlone czy niedoświetlone - przynajmniej porównując je do innych, które robiłem. Chyba mi smutno
Dlatego zawsze zostawiam sobie 20-30 ml koncentratu (koniecznie w buteleczce o tej pojemności - inaczej się zepsuje - strzykawka też się nada) na taki wypadek by utrwalacz wzmocnić, ale tylko do tego niedoutrwalonego filmu, do następnych robię już świeży roztwór.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2019, 20:38 przez 4Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
apphex jaki film, ile czasu wołałeś i w jakiej temperaturze w tym D-76? Może to wina termometru, skoro po zmianie wywoływacza problem się powtarza? Jak utrzymujesz temperaturę?
a teraz jak wygląda margines?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
termometr mam zawsze ten sam, cyfrowy i do tej pory nigdy mnie nie zawiódł. Mam też analogowy i sprawdzam nim dodatkowo temperaturę - pokrywają się.
Wołam w 20stopniach. +\- 0.5st
PanF EI50 D76 1+3 na 15min.
Nie wywołuję tego filmu pierwszy raz. Zawsze tak samo, wg notatek.
Problem wystąpił w momencie kupienia nowego wywoływacza. Wszystkie inne rzeczy miałem "stare". Nie widzę niestety innej zmiennej.
Napisy wyglądają blado jak pozostałe klatki, ale są bardzo wyraźne z bliska, również jak pozostałe klatki. Film schnie i nie wiem czy to zdj. coś pomoże
Wadliwe towary się zdarzają, acz na wadliwy wywoływacz jeszcze nie trafiłem, mimo to jest to możliwe.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
to może inaczej. jakie zmienne wprowadziłeś ostatnio do swojego postępowania? aparat? film? woda? termometr? wywoływacz? i tak dalej.
Jeżeli ponownie napisy na brzegach są ledwo widoczne to wskazuje to na problem z wywołaniem a nie aparatem, ale na Twoim miejscu w akcie desperacji poświęciłbym jedną rolkę na testy.
Postawić aparat na statywie i sfotografować tą samą scenę w szerokim zakresie ekspozycji, np. na -2EV 0EV +2EV +4EV +6EV +8EV (6 klatek) względem wskazań światłomierza zmieniając i czas i przysłonę. Potem powtórzyć to samo jeszcze raz na drugiej połowie filmu. Naświetloną kliszę przeciąć w ciemni na pół i jedną połowę wymoczyć w Rodinalu a drugą w D-76. Będzie wtedy wiadomo w którą stronę iść i czy w ogóle stopień naświetlenia coś zmienia w uzyskanym efekcie.
Postawić aparat na statywie i sfotografować tą samą scenę w szerokim zakresie ekspozycji, np. na -2EV 0EV +2EV +4EV +6EV +8EV (6 klatek) względem wskazań światłomierza zmieniając i czas i przysłonę. Potem powtórzyć to samo jeszcze raz na drugiej połowie filmu. Naświetloną kliszę przeciąć w ciemni na pół i jedną połowę wymoczyć w Rodinalu a drugą w D-76. Będzie wtedy wiadomo w którą stronę iść i czy w ogóle stopień naświetlenia coś zmienia w uzyskanym efekcie.
Przerywacz zrobiony na occie spirytusowym, który ma dopisek FERMENTACYJNY - cokolwiek to zmienia w składzie.
Utrwalacz - wcześniej miałem taki w proszku kupiony w Czarno-Biale. W14 czy jakoś tak. Teraz mam FomaFix
Aparat ten sam, filmy kupowane w cyfrowe.pl bo mają najniższe ceny ilfordów i są dostępne od ręki w sklepie. Pozostałe rzeczy również bez zmian.
Bemko,
zrobię inaczej, mam w G2 nawinięty Ilford Pan400. Wypstrykam go dzisiaj na mieście i nawijając przetnę na pół.
1 część wywołam w Rodinalu + nowo zrobiony FomaFix a 2 cześć w Rodinalu + RapidFIx lub ten W14.
Czemu tak? Bo test na prześwietlonym kawałku negatywu wyszedł pozytywnie - był kompletnie czarny. Do tego są sugestie, ze to wina aparatu - więc film z innego sprzętu da mi odpowiedź. I ostatecznie będę też wiedział czy ten Radek jest do utylizacji i czy wywoływacz jakimś cudem mógł coś tutaj popsuć
apphex, ani przerywacz, ani utrwalacz nie ma wpływu na to jak gęsty jest wywołany negatyw.
Czyli w Twoim przypadku nie są one przyczyną problemu. Pomijam sytuację zanieczyszczenia wywoływacza którąś z tych kompieli.
A w przypadku Rodinala 1:50, nie trzeba dużo. Zdążały się przypadki, gdy użycie destylowanej wody do sporzædzenia RR Rodinala 1:100 powodowało bardzo słabe jego działanie, albo wręcz niedziałanie.
Woda destylowana to tak naprawdę b. słaby kwas węglowy, w połączeniu z b. małą ilością koncentratu takie rzeczy się zdążają.
Czyli w Twoim przypadku nie są one przyczyną problemu. Pomijam sytuację zanieczyszczenia wywoływacza którąś z tych kompieli.
A w przypadku Rodinala 1:50, nie trzeba dużo. Zdążały się przypadki, gdy użycie destylowanej wody do sporzædzenia RR Rodinala 1:100 powodowało bardzo słabe jego działanie, albo wręcz niedziałanie.
Woda destylowana to tak naprawdę b. słaby kwas węglowy, w połączeniu z b. małą ilością koncentratu takie rzeczy się zdążają.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"