Zamiast fomacitro tańszym rozwiązaniem jest zwykły kwasek cytrynowy w proszku ze sklepu spożywczego. Rozpuszczasz 10g/500ml żeby uzyskać 2% roztwór i masz świetny, bezzapachowy przerywacz.
Na początek polecam też mniejsze butelki wywoływacza i utrwalacza. Je się używa w rozcieńczeniu 1+9 więc przy kuwetach 13x18 na jeden raz wystarczy ok. 50ml, co daje 500ml roztworu. Wywoływacz w litrowej butelce szybko siądzie, jeżeli nie przelejesz go do mniejszych albo nie zagazujesz.
co do chemii to odczynniki dobre, ale lepsze w mniejszych butelkach (nie wiem jak Ilford, ale Tetenal robi(ł) np. Eukobrom w butelkach po 0,25l. Przerywacz - ja używam tylko kwasku cytrynowego, przy czym nie ze spożywczaka, a z allegro - bo tak w dłuższej perspektywie znacznie bardziej się opłaca (jak się kupuje 1kg a nie saszetki po 10g). Papier OK.
Nomad pisze: ↑01 lut 2019, 13:25
Zestaw chemiczny bardzo dobry. Do zestawu przydałby się jeszcze zegar powiększalnikowy. Niby można się obyć bez, ale lepiej mieć.
No i termometr.
No a kiedy padnie sakramentalne słowo "filtry"?
To może być spory wydatek i konieczny.
Do papierów wielogradacyjnych potrzebujesz filtry multigradacyjne. Takie wsadzane do szufladki w powiększlaniku (sprawdź jaką ma wielkość).
Co do papieru to może kupuj bezpośrednio na stronie fotociemnia lub w innym sklepie?
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
mrek pisze: ↑01 lut 2019, 14:02
Do papierów wielogradacyjnych potrzebujesz filtry multigradacyjne. Takie wsadzane do szufladki w powiększlaniku (sprawdź jaką ma wielkość).
Krokus 35 SL z tego co wiem, to nie ma kieszonki na filtry Będę pewnie rzeźbił na początku bez filtrów.
mrek pisze: ↑01 lut 2019, 14:02
Krokus 35 SL z tego co wiem, to nie ma kieszonki na filtry Będę pewnie rzeźbił na początku bez filtrów.
Filtry można zakładać na obiektyw jak w aparacie, trzeba sobie tylko dostosować...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
4Rider pisze: ↑04 lut 2019, 13:53
Filtry można zakładać na obiektyw jak w aparacie, trzeba sobie tylko dostosować...
To jest bardzo dobry pomysł. Dodatkowo w tym powiększalniku jest mocowanie na filtr czerwony i w tym samym miejscu można dorobić kieszonkę na inne filtry. Problem łatwy do rozwiązania. Wystarczy filtr czerwony zamienić na płytkę z pleksi z otworem i na tej płytce kłaść odpowiednie filtry. Światło przelatywać będzie przez filtr i otwór w pleksi.
Jeżeli chodzi o pozostałe kwestie, to powiększalnik przyszedł. Działa i wszystko wydaje się dobrym stanie. Pozostałe elementy kompletuję. Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!!!
Niebawem wrzucę kilka zdjęć z budowy ciemni: zaciemnienia drzwi itp.
Pozdrawiam