SPRZEDANE Schneider Kreuznach Apo Symmar 210mm F5,6 MC
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
- -#
SPRZEDANE Schneider Kreuznach Apo Symmar 210mm F5,6 MC
Sprzedane
Jest w rzadko spotykanym stanie wizualnym. Naprawdę piękny okaz. Obudowa bez rys a optyka jak nowa. Oczywiście bez śladu smaru grzyba i innych paprochów. Powłoki również bez skazy.
Stan techniczny również. Czarna migawka copal 1. Wszystko działa perfekcyjnie i jest gotowe do działania.
Brak oryginalnych dekielków.
Cena 1990 zł dla forumowiczów.
Jest w rzadko spotykanym stanie wizualnym. Naprawdę piękny okaz. Obudowa bez rys a optyka jak nowa. Oczywiście bez śladu smaru grzyba i innych paprochów. Powłoki również bez skazy.
Stan techniczny również. Czarna migawka copal 1. Wszystko działa perfekcyjnie i jest gotowe do działania.
Brak oryginalnych dekielków.
Cena 1990 zł dla forumowiczów.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2024, 09:16 przez KrzysztofM, łącznie zmieniany 2 razy.
[S] Schneider Kreuznach Apo Symmar 210mm F5,6 MC
Krzysiek, możesz podać wagę tego obiektywu?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
-
- -#
Cześć Marku. Będę w domu po piętnastej to wrzucę na wagę i dam Ci znać :)
Nie śpieszy sięKrzysztofM pisze: ↑10 wrz 2024, 11:03 Cześć Marku. Będę w domu po piętnastej to wrzucę na wagę i dam Ci znać :)
To w końcu slow photography
Żaden z moich obiektywów nie waży tyle ile podają w sieci.aka pisze: ↑10 wrz 2024, 12:25590 g wg tej tabelki: https://www.largeformatphotography.info ... 4x5in.html
A moje Shen Hao 45 jest kobietą (-;
Waży ciut więcej niż podaje jego (jej?) akt urodzenia w fabryce.
-
- -#
Panowie dokładna waga to 519g wraz z płytką
E... to musi być chińska podróbka
Widziałem zdjęcia z niego. Niepodrobione. Całe (-;
Też widziałem, skany. Mam 210/5.6 bez APO jeszcze nie użyty, ale podobno wielkiej różnicy nie ma. Znawcy twierdzą, że dodatek APO do nazwy jest chwytem marketingowym bo wcześniejsze modele też były "apo". Ciekawe, że Nikkory i Fujinony nie mają tego dodatku w nazwie.
No właśnie mam Fujinona 210 i dumam jak kuma, czy go wymienić. Też czytałem o marketingowym APO.
Miałem od Zbyszka starsze inne APO. Rodzina patrząc na odbitkę Wawelu, od razu powiedziała WOW! Każdą cegiełkę widać. W powiększalniku nie mam APO.
Z drugiej strony, ostatnio mi się trafiło robić portrety przyjaciółki starszej ode mnie oraz jeszcze starszych rodziców kolegi i z APO bym do tego nie podchodził. Nie wyrzucili odbitek do pieca. No w każdym razie nie przy mnie.
Miałem od Zbyszka starsze inne APO. Rodzina patrząc na odbitkę Wawelu, od razu powiedziała WOW! Każdą cegiełkę widać. W powiększalniku nie mam APO.
Z drugiej strony, ostatnio mi się trafiło robić portrety przyjaciółki starszej ode mnie oraz jeszcze starszych rodziców kolegi i z APO bym do tego nie podchodził. Nie wyrzucili odbitek do pieca. No w każdym razie nie przy mnie.
Na efekt końcowy (powiększenie na papierze, skan) ma wpływ tyle czynników, że nie da się jednoznacznie ocenić obiektywu. A i egzemplarze mogą się różnić. Starsze Symmary były podobno w trzech wersjach, a ostatnia z czarnym pierścieniem czasów to podobno to samo co APO. W sieci tyle opinii i wniosków z niby testów, a wniosek jeden - robić zdjęcia i nie drążyć tematu który lepszy
Racja, toteż nienachalnie dążę do wymiany siekierki na kijek.
-
- -#
Wśród wielu opowiadań na ten temat na pewno zaobserwowałem, że ten obiektyw nie produkuje aberracji chromatycznej a sferyczna (zielona) jest mniejsza, niemal niezauważalna niż w innych obiektywach. Poza wielkim polem krycia muszę przyznać, że produkuje obrazy o fenomenalnej jakości, której nie widziałem nigdzie indziej. Pan Karpiłowski pisze, że Apo Symmary mają wyjątkową ostrość po same brzegi. Tyle z faktów.
[url=https://www.flickr.com/gp/133149408@N02/Hi961X963N]
[url=https://www.flickr.com/gp/133149408@N02/Hi961X963N]