szarość kolorystyczna wołanych papierów

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Wlodek
-#

Post autor: Wlodek »

Witam. Mam pytanie odnośnie kolorystyki wołanych papierów Fomaspeed zarówno zmienno jak i stało gradacyjna Foma, wywoływacz to W14 Fomy, zastanawiam się i porównując odbitki z lat zeszłego stulecia, czyli papiery Foton, kolorystyka zdjęć była dużo bardziej czarno-biała niż dzisiaj na papierach, czy to zależy od W14 ( inny skład) czy papierów (inna technologia), nie porównuję do wydruków z drukarki fotograficznej, to już inna liga, ale tradycyjny sposób, nie mogę osiągnąć bardziej "ostrzejszą" barwę czerni, czy tak jest, a może użyć bardziej kontrastowy wołacz do papieru ? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Wynikałoby że masz bardzo "miękkie"negatywy. Skoro odbitki nie chcą być bardziej "czarno-białe", czyli brak im kontrastu, to może spróbuj bardziej "twardego" papieru. Bardziej kontrastowy wywoływacz też może pomóc. A jesteś pewien że stosujesz odpowiednio długi czas naświetlania i wywołania tych papierów.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A ja obstawiam, że kolega porównuje ceratę z barytem
Ale mogę się mylić.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Wlodek
-#

Czas wołania to 90 sek, do tego czasu dostosowuję czas naświetlania, przy czym 90 sekund jest zawsze, może zastosuję albo twardsze filtry, albo bardziej kontrastowy wywoływacz.
J.A. - może masz rację, tak ostatnio robię na Fomie wielo i stało gradacyjnej, czyli w/g Ciebie te papiery nie dadzą czystej czerni, chyba że przewołane, inaczej baryt da bardziej czarną czerń?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Wlodek pisze: 17 sie 2024, 18:38 inaczej baryt da bardziej czarną czerń?
Da bielszą biel.
spróbuj Varianta.

A, i papieru nie da się przewołać (w rozsądnych granicach oczywiście)
To nie tak jak z negatywem. Papier, tak wywołuje sią na czas, ale jeżeli po upływie tego czasu nadal ciemnieje, to znaczy, że był prześwietlony i jest "wyrywany", to skutkuje właśnie bladymi czerniami.
Czas wywoływania papieru należy ustalić, ale dla Fenalu W14, jest on dłuższy niż 1,5 min. 2-2,5 min.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Wlodek pisze: 17 sie 2024, 10:03 Witam. Mam pytanie odnośnie kolorystyki wołanych papierów Fomaspeed zarówno zmienno jak i stało gradacyjna Foma, wywoływacz to W14 Fomy, ...

(...) nie mogę osiągnąć bardziej "ostrzejszą" barwę czerni, czy tak jest, a może użyć bardziej kontrastowy wołacz do papieru ?
Sprecyzuj czy chodzi Ci o kontrast obrazu czy odcień strontu srebrowego - bo ten może być neutralny, chłodny lub ciepły.
Jeśli chodzi o odcień, to W14 i podobne wywoływacze pozytywowe oparte na fenidonie charakteryzują się raczej chłodnym odcieniem obrazu pozytywowego.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Wlodek
-#

Dzięki za wypowiedzi, chodzi o tonację koloru pozytywu, nie ostrości czy kontrastu.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Zatem jeżeli nie odpowiada Ci chłodny ton obrazu uzyskiwany w W14 spróbuj wywolywaczy oznaczonych jako "warm". Z tym, że samo uzycie tego rodzaju wywolywaczy wielkiej rewolucji nie zrobi - w zalezności od papieru odcień obrazu będzie w zasadzie neutralny ze sladowym przesunięciem w stronę tonów cieplych. Bardziej dostrzegalna różnica wystąpi w przypadku kombinacji ciepłotonowych papierów (te występują głównie jako barytowe) i wspomnianych, ciepłotonowych wywoływaczy.
Pamiętam że bardzo przyjemne w odbiorze (dla mnie) odbitki uzyskiwalem przy uzyciu papieru Fomabrom Variant i wywolywacza Agfa Neutol WA. Odpowiednik tego wywoływacza chyba jest obecnie w ofercie Adoxa. Roztwór roboczy tego wywolywacza nie grzeszy trwałością - ja traktowalem go jako jednosesyjny.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Wlodek
-#

Jeszcze raz dzięki, ja akurat wykorzystuję ostatnie paczuszki W14, ale kupiłem wiele odczynników do samodzielnego składania (dużo taniej), więc spróbuję złożyć inny rodzaj wywoływacza, bez benzotriazolu, jakiegoś o ciepłych tonach, jeszcze raz dzięki.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jeśli chodzi o wywoływacze ciepłotonowe, to dla mnie się sprawdzają dwa domowej roboty, Kodak D-166 i Geavert G.262. podane są w Darkroom Cookbook, jeśli nie posiadasz a nie znajdziesz w Necie, to mogę Ci wieczorem podać skład.

tu poniżej powiększenie wywołane w Kodaku D-166.

Obrazek

https://flic.kr/p/L7uAy2

i dla porównania normalny (lekko zimny) Agfa 108, na tym samym papierze.

Obrazek

https://flic.kr/p/29Sq8iH
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Wlodek
-#

Dzięki za foto i porównanie, ja robiłem w W14 Fomy i złożyłem Kodak D 157K, ale zdjęcia w nich są bardzo podobne - "kolorystycznie". Mam, znalazłem, mam oba przepisy, następnym razem zrobię na D-166, wszystkie składniki posiadam. Dzięki. Jeszcze jedno, jak jet tu o tym wspomniane, w D 166 czas wołania to 1 do 6 min, zmieniając kolorystykę zdjęcia, aby została czerń wystarczy do 2min ?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

tak, dwie minuty są w porządku. współczesne papiery mają przyspieszacze i dłuższe wołanie powoduje szarzenie bieli.
D-166 jest dość dobry do przeterminowanych papierów, które w innych wywoływaczach dymią. może spektakularnych cudów nie ma, ale przynajmniej są one używalne w w/w wywojce.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ