Polaroid

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

tomiusz
-#

Polaroid

Post autor: tomiusz »

Mam pytanie, otóż w jaki sposób działa polaroid, w jaki sposób utrwalany jest obraz?
No i pytanie najważniejsze, czy dało by się użyć filmów polaroidowych w kamerze otworkowej?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

masz paczkę polaroida
wkładasz go w aparat, robisz zdjęcie i przy wyciąganiu pojedyńczego papierka, zdjęcie przechodzi przez specjalne rolki które naciskają na woreczki z chemią i rozprowadzają ją po całym negatywie i papierze, proces wywołania odbitki trwa od 90 sek do 270sek...

według mnie można ale potem musiałbyś sobie równomiernie rozwałkować chemię na papierze żębyś mógł zrobić odbitkę, no i polaroid nie jest tani...
to ja zabiłem Laurę Palmer...
dzerry
-#
Kontakt:

Post autor: dzerry »

Gringo997 pisze:według mnie można ale potem musiałbyś sobie równomiernie rozwałkować chemię na papierze żębyś mógł zrobić odbitkę, no i polaroid nie jest tani...
Ta, odpowiedz w stylu "Nie mam pojecia, ale glos zabiore"
Gringo997 pisze:proces wywołania odbitki trwa od 90 sek do 270sek...
Kto ci tak powiedzial? O ktorych filmach dokladnie mowisz? Bo mam wrazenie, ze o integralnych, ktore sa scisle zalezne od aparatu, wiec raczej do otworka sie nie nadaja, bo te wszystkie aparaty pracuja na pelnej automatyce i bardzo trudno byloby kontrolowac ekspozycje.

Pozwol ze Cie uswiadomie - sa jeszcze filmy peel-apart, ktore sa powszechnie stosowoane wlasnich do takich kreatywnych zastosowan - lift, transfer, a takze otworek, nie potrzebuja zadnego zasilenia i sa wprost do otworka stworzone.
Gringo997 pisze:według mnie można ale potem musiałbyś sobie równomiernie rozwałkować chemię na papierze żębyś mógł zrobić odbitkę
Kolejna bzdura. A slyszales o kasetach do polaroida? Swego czasu lezaly na allegro za jakies smieszne grosze. Na ebayu leza tego cale stosy. Poza tym, na rynku wtornym jest pierdyliard roznych starych aparatow za dolara, ktore idealnie nadaja sie do przerobki.
Gringo997 pisze:no i polaroid nie jest tani...
Kolejna bzdura. Przeterminowane filmy z rodziny 600, czyli peel-apart, w tym takze swiezynki produkowane przez Fuji, sa dostepne w cenach niewiele przekraczajacych cene slajdow 120.

tomiusz, poszukaj sobie Holgaroida jako inspiracji oraz innych projektow adaptacji roznych apratow pod polaroida. Google: "polaroid pinhole" na poczatek.

Sam sie zastanawiam, czy nie przerobic na otworek mojego Polaroida Automatic 250. Zreszta nie ja pierwszy: http://www.instructables.com/id/Polaroi ... le-camera/

EDIT: Jednak mylilem sie co do filmow integralnych. Upierdliwe to, ale sie da: http://www.flickr.com/photos/duchamp/2177521907/
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

kolejny post w stylu zabiorę głoś choć nic nie wiem....

tak się składa że przerobiłem w życiu kilka paczek Fuji FP-100c i na podstawie tego pisałem co wiem... dobra ja się nie wypowiadam już w takim razie w ogóle na tym forum...
dzerry
-#
Kontakt:

Gringo997 pisze:tak się składa że przerobiłem w życiu kilka paczek Fuji FP-100c
I wywolywales je od 90 do 270s? Fuji FP100C, przy 20 stopniach, wywoluje sie okolo 30 s. FB100B na mrozie, z uzyciem coldclipa, wolalo mi sie niecala minute. Nie bierz tego do siebie, ale po co wprowadzac ludzi w blad? Wyjezdzasz z jakimis walkami, nie wspominajac nawet, ze trzeba by to robic w kompletnej ciemnosci i praktycznie nie daloby sie tego dobrze zrobic, podczas gdy mozna sobie przerobic aparat za kilka zlotych albo zamontowac do otworka najzwyklejsza kasete polaroida.
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

przysiągłbym z tymi czasami, że tak pisało na opakowaniu...
tomiusz
-#

Post autor: tomiusz »

dzięki za odpowiedzi, coś pokombinuję. pozdrawiam.
nataliap23
-#

Post autor: nataliap23 »

Kupilam polaroida joycam no i oczywiscie jak to ja po fakcie zorientowalam sie ,że wklad ktory do niego pasuje tj. 500 to okrutna rzadkosc.Może ktoś wie czy pasuja do niego jakies inne wklady,ktore sa w miare osiagalne.Czy moze zainwestowac w inny model,ktory jedzie na 600? :?:
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

Wydaje MISIE że sensowniej i bardziej ekonomicznie była by inwestycja w fuji INSTAX. Za 70 zł można dostać 20 sztuk wkładów....a nowy aparat na ebayu kosztuje ok 300-400 zł z paczką wkładów
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
nataliap23
-#

Post autor: nataliap23 »

no tak,ale te wklady nie pasuja do polaroida 635 lub joycam...a nie chodzi mi o kupno nowego aparatu tylko o znalezienie wkladow do tych co mam...
dzerry
-#
Kontakt:

SLuchaj Fikumiku. Polaroidy to teraz troche jak maluch. Po zatankowaniu do pelna, wartosc zwieksza sie 10-krotnie. Dlatego nie ma sensu zbyt przywiazywac sie do aparatu. Czasem lepiej dokupic aparat do wkladu. Do Joycama nie wlozysz nic innego, Tylko Polaroid 500.
nataliap23 pisze:Czy moze zainwestowac w inny model,ktory jedzie na 600?
Nie kupisz wkladu tanszego niz 80 zl. Jesli zdecydujesz sie na to rozwiazanie, to szukaj rowniez filmu Polaroid 790 - to jest dokladnie to samo. Zalezy czego oczekujesz, bo jesli shitowej jakosci, to plastikowa mydelniczka na wklady 600 (w tym 635) bedzie idealna. Jesli jednak chcesz miec wieksza kontrole i mniejsza glebie ostrosci, to polecam SX-70 - po niewielkich przerobkach smiga na wkladach 600. Ech... Cala nadzieje w impossible project.
Fikumiku pisze:Wydaje MISIE że sensowniej i bardziej ekonomicznie była by inwestycja w fuji INSTAX. Za 70 zł można dostać 20 sztuk wkładów....a nowy aparat na ebayu kosztuje ok 300-400 zł z paczką wkładów
Instax to w tej chwili zdecydowanie najtansza opcja na wklady integralne. Sam aparat mozna kupic nawet za 10 funtow - uzywany.

Ale i tak najlepsza opcja polaroidowa w tej chwili to ktorys z Polaroidow Automatic (http://www.rwhirled.com/landlist/landdcam-pack.htm) i wklady Fuji FP100C i FP100B (cz-b).
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Pozwolę się podpiąć pod temat.
Czy aby korzystać z polaroidów w Bronice ETRS wystarczy dokupić tylko taki back:
http://cgi.ebay.pl/BRONICA-POLAROID-FIL ... 286.c0.m14
Czy może muszę dokupywać coś jeszcze?
Jakie typy wkładów obsługuje ten sprzęt?
wakahaki
-#

Post autor: wakahaki »

A jaki sprzęt polecacie jeśli chcę spróbować trochę stylu polaroid?

Rozumiem, że teraz to już głównie filmy fuji instant wchodzą w grę, ale jaki aparat wybrać do tych filmów? Jakiś staty polaroid czy coś nowego?
Awatar użytkownika
jestemzero
-#
Kontakt:

Post autor: jestemzero »

Fuji Instax 100, nowsze sa drozsze a roznica prawie zadna. Polecam gorąco, tanio, na wklady Fuji ofc.
Teraz juz nie ma sie co piescic, albo brac to co jest na allegro sprzedawane z wkladem w srodku albo cos co jest na 600, bo to jedyne sensownie dostepne wklady ze stajni polaroida, dopoki nie ogarna sie z the Impossible Project.
bronica, kwadraty i co mi tam wręce wpadnie.
http://www.starzec.blogspot.com
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

cały czas jest FP-100c do dostania
trzeba sie nauczyc je robić ale efekty są zacne!
ODPOWIEDZ