Witam,
nie jestem użytkownikiem tego forum na co dzień, ale widzę, że temat Polaroidów był kilkukrotnie poruszany i może ktoś będzie znał odpowiedź na moje pytanie.
Jakiś czasu temu kupiłem na allegro za grosze aparat Polaroid 635. Później udało mi się dostać do niego kolorowy film 600 Platinum z datą ważności 08/00, a więc już mocno przeterminowany. Wiem jednak, że ludzie używają przeterminowanych filmów i jakieś zdjęcia im wychodzą.
Załadowałem film, czarny kartonik wyskoczył, zielona lampka się zapaliła, więc niby wszystko gra. Problem jest taki, że zdjęcie, które wyskakuje z aparatu jest całe brązowe, nie ma żadnych śladów, żadnych innych kolorów, tak jakby żadne światło tam nie dotarło. Nie wiem czy to wina już 10-letniego filmu, czy może jakiś problem z aparatem. Zamierzam kupić na allegro nowy film z Impossible Project i zobaczyć jak zadziała z tym filmem.
Mógłby ktoś coś poradzić w tej sytuacji? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Polaroid 635 - uszkodzony aparat czy za stary film?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
ja mam problem podobny polaroid 636 ale nowy papier uzyłam i zdjecia wychodza całe niebieskie
a po jakims czasie ok 1 h robia sie blado różowe.
papier nowy kolorowy
jak rozwiazac ten problem?
a po jakims czasie ok 1 h robia sie blado różowe.
papier nowy kolorowy
jak rozwiazac ten problem?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, 16:33 przez misq, łącznie zmieniany 2 razy.
z allegro
do polaroida 636 closeup pasują kasety 600
papier uzyłam PX 70 Color Shade Push!
w opisie jest napisace :
,,Filmy- Wkłady pasują do oryginalnych aparatów firmy polaroid do aparatów na kasety sx-70 i 600. Ze względu na czułość filmu ( 125/100 asa ) nie zaleca się stosowania filmu w aparatach na kasety typu 600 - chyba że posiadają suwak korekcji naświetlenia który działa w zakresie 2,5 przysłony, w innym przypadku zdjęcia mogą być niedoświetlone,,
ale nie wiem czy to wina tego ze moga byc niedoswietlone? mi to wyglada na cos innego. na zupełnie nienaswietlone.
do polaroida 636 closeup pasują kasety 600
papier uzyłam PX 70 Color Shade Push!
w opisie jest napisace :
,,Filmy- Wkłady pasują do oryginalnych aparatów firmy polaroid do aparatów na kasety sx-70 i 600. Ze względu na czułość filmu ( 125/100 asa ) nie zaleca się stosowania filmu w aparatach na kasety typu 600 - chyba że posiadają suwak korekcji naświetlenia który działa w zakresie 2,5 przysłony, w innym przypadku zdjęcia mogą być niedoświetlone,,
ale nie wiem czy to wina tego ze moga byc niedoswietlone? mi to wyglada na cos innego. na zupełnie nienaswietlone.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, 16:39 przez misq, łącznie zmieniany 1 raz.
misq, produkty IP to jeden wielki szajs. To wlasnie tak dziala - masz artisticzny efekt
W jakiej temperaturze robilas zjdecia? Schowalas zdjecie w ciemnosci na czas wywolywania? Zdjecie w zasadzie nie powinno miec w ogole kontaktu ze swiatlem do momentu wywolania, dlatego najlepiej zrobic sobie kieszonke z pudelka, do ktorego wpada zrobione zdjecie. Tak czy siak, rewelacji sie nie spodziewaj - to produkt na bardzo wczesnym ertapie rozwoju - zaden normalny producent nie zdecydowalby sie wprowadzac takiego badziewia na rynek.

Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 14:41 przez dzerry, łącznie zmieniany 1 raz.