Plustek OpticPro ST64+ / nie chce skanować...

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Plustek OpticPro ST64+ / nie chce skanować...

Post autor: ModusOperandi »

Kupiłem tego Plusteka - OpticPro ST64+ na allegro. Nie było dołączonej do niego płytki z driverami, ale w sieci znalazłem bardzo szybko drivery V4.0.1.1
Zainstalowane i niby wszystko jest ok. Tylko, że skaner nie chce skanować - po naciśnięciu przycisku COPY pojawia się komunikat: Nie można uaktywnić funkcji. Sprawdź, czy odpowiednie sterowniki lub programy zostały zainstalowane w systemie.
Sterowniki mam chyba odpowiednie - o jakich pytaniach może być mowa?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

czy wersja sterownika jest kompatybilna z Twoim Winem?
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Na pewno jest kompatybilna - sterowniki działają od windows 2000 do najnowszej siódemki 64

Znalazłem, co powinno być na płycie CD
http://plustek.pl/skanery/skanery_plaskie/opticpro_st64

Może ktoś próbował odpalać ten skaner nie posiadając płyty ze sterownikami i oprogramowaniem?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, 22:24 przez ModusOperandi, łącznie zmieniany 1 raz.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

wszystko ładnie pieknie, ale na moja głowę, to jak nacisnąłęs copy to znaczy dokładnie kopia, czyli chcesz cos skopiowac, czyli zeskanowac i wydrukowac.
do skanowania musisz uzyc programu odpowiedniego
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

kiedyś kiedyś próbowałem skanować negatyw plustekiem z "misiowej" serii. aby uzyskac skan należało zaimportowac jego obraz. w moim przypadku był to PieS CS2. wyglądało to mniejwiecej tak że po kliknieciu w imporuj z rozwiniętej listy wybrałem skaner i kliknąłem enter. reszta sama się działa. jakość skanów była tragiczna :-> ale ponoć "misie" tak miały.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Brakuje mi czegoś (programu), który nazywać się powinien TWAIN...
Sam skan już 'powiedzmy' się udał, ale widać tylko poprzeczne szarobiałe pasy - zarówno jako jpg oraz tiff
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Po prostu wybierasz i sciagasz sterowniki stad: http://plustek.com/oeu/support/drivers- ... loads.html :)

Natomiast to ze nie masz zadnej plytki oznacza tez ze nie dostajesz Silverfasta... ktorego nie da sie dostac osobno nie placac za niego. A to moim zdaniem bardzo dobry program do skanowania - zwlaszcza koloru.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Przemur - te sterowniki, które podajesz link, zassałem oczywiście.
Nawet udało mi się skan wykonać, ale tak jak napisałem wcześniej - białoszere pasy na calej powierzchni skanu. Wydaje mi się, że brakuje mi czegoś, co jest na tej płytce - inna rzecz, że skaner może być uszkodzony.
Nie wiem - powalczę jeszcze ze dwa dni z tym skanerem, po czym spróbuję go oddać sprzedawcy, jako towar uszkodzony.

Może ma ktoś płytkę instalacyjną do tego skanera - wysłałby mi na kilka dni?
Zwracam płytkę z ekstra flaszką ;-)
Malfas
-#

ale jedna rzecz mnie zastanawia
sterowniki to jedno, sterowników jako takich nie widac po zainstalowaniu i nie ma chyba jak skanowac
potrzebne jest oprogramowanie do skanera, oprogramowanie dzieki któremu mozna skanowac
tak jak do drukarki jest sterownik, ale nie mozna drukowac pliku bez programu do jego otwarcia i nastepnie jego wydrukowania
chyba ze zyje od wielu lat w błedzie, wiec niech mnie ktos z niego wyprowadzi
btw uprzedzając pytania, mam skaner drukarke itp
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Mniej wiecej jest tak jak prawi Malfas.

Mniej wiecej, bo wspolczesnie wiekszosc urzadzen korzysta z roznych standardow i napisanie 'sterownika' staje sie na tyle latwe, ze wystarczy jesli bedzie w stanie poslugiwac sie ogolnym protokolem udostepnionym przez system operacyjnym. Taki np VueScan nie musi miec zainstalowanych zadnych dodatkowych sterownikow do wiekszosci obslugiwanych skanerow (akurat ST64+ to nie obejmuje). Ma obsluge tych urzadzen zdefiniowana 'w srodku'.

Ja bym sprobowal sciagnac wlasnie demo VueScana i zobaczyc jeszcze co ci wtedy wyjdzie. Te pasy moga byc efektem zakurzonej listwy CCD (da sie ja wyczyscic otwierajac skaner)...
Malfas
-#

ale ja wrócę znowu do tych sterowników
kolega zainstalowal sterowniki, ale dalej nie powiedzial nam czym skanuje, jakim programem, jak on uzyskał ten "skan" z szarymi pasami, bo to w tej chwili jest chyba najistotniejsze

pozatym przemur ma rację sciagnij demo vuescana to bedziesz mial soft do skanowania
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Malfas pisze:...potrzebne jest oprogramowanie do skanera, oprogramowanie dzieki któremu mozna skanowac...
Jest tak jak napisałeś - po zassaniu i zainstalowaniu sterowników - pojawia się okno z nazwałbym to niepełnym oprogramowaniem - Plustek Action Express, które pozwala na wybranie kilku opcji - m.in. skan negatywu i zeskanowanie go do pliku. Tak też zrobiłem i otrzymałem to co pisałem wcześniej - białoszare pasy nic więcej.
Oprogramowanie Action Express jest nie kompletne - brakuje możliwości włączenia innych opcji - należy je zainstalować z płyty. Dlatego pytam, czy ktoś ma takową płytę do tego skanera?

Zainstalowałem też oprogramowanie, które radziliście aby zainstalować i udało mi się odpalić skaner, więc wiem, że działa. Dziękuję wam za to.
Wada tego oprogramowania jest taka, że nie ma opcji włączenia czy wyboru skanowania negatywów :cry:

Potrzebne mi inne oprogramowanie...
wuwaldi
-#

Post autor: wuwaldi »

Też mam Plustek Optic ProSt64+ i teź mam problem ze skanowaniem w Windows 7 64bit. Nie było problemu w wersjach 32 bitowych. Programy nie widzą sterownika TWAIN.
Dużo korespondowałem z serwisem, ale nic nie mogli poradzić.
Wcześniej wystarczyło zainstalować sterownik i mozna było skanować w Irfanview i Photoshopie.
Skanowac mozna, ale w trybie automatycznym lub EZ, natomiast ręćzny nie działa.
Mozna wybrać WIA Optic Pro i to działa ale sam OpticPro St64+ kończy się komunikatem o braku TWAIN.dll
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Wuwaldi - tak jak piszesz, ale ja mam problem ze skanowaniem pod Windows XP.
Masz może płytkę z oprogramowaniem do tego skanera?
Tak jak pisałem wcześniej - jeżeli byś się chciał z nią rozstać na kilka dni i mi wysłać a ja Ci ją odeślę z ekstra flaszką.
Chyba, że da się ją skopiować tak, aby kopia działała na innych kompach - byłbym bardzo 'dźwięczny'...
wuwaldi
-#

Post autor: wuwaldi »

Ale na płycie skanera jest tylko sterownik, instrukcja obsługi oraz programy:
Cardris - do skanowania wizytówek
Fine Reader w wersji Sprint 5.0 do OCR
Presto! ImageFolio program graficzny
jeszcze jakis manager obrazów.

Wystarczy zainstalowac sterownik, aby uruchomic Active Expres - interface do skanowania. Program graficzny może być np Irfanview. Ja go używam, bo najwygodnie z niego skanować.
ODPOWIEDZ