Plustek OpticPro ST64+ / nie chce skanować...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
wuwaldi - czy z Infranview da się ustawić skanowanie negatywów?
Do mojego skanera nie mam przystawki, więc będę kładł bezpośrednio na szybie. Zastanawia mnie czarne obicie pokrywy dociskowej - wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem w skanowaniu negatywów byłaby biała powierzchnia.
Skanowałeś nim negatywy - jak Ci to wychodziło?
Do mojego skanera nie mam przystawki, więc będę kładł bezpośrednio na szybie. Zastanawia mnie czarne obicie pokrywy dociskowej - wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem w skanowaniu negatywów byłaby biała powierzchnia.
Skanowałeś nim negatywy - jak Ci to wychodziło?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Tak mozna skanowac negatywy z Irfanview, ponieważ po uruchomieniu Skanuj, pojawia sie interface active expres i tam dokonujesz wszystkich ustawien i działań.
Skanowałem slajdy i negatywy, ale ostrość jest kiepska, nawet w wysokich rozdzielczościach. To chyba sprawa optyki skanera.
http://www.plustek.pl/wsparcie_techniczne
Pod tym adresem znajdziesz równiez wersję 4.0.1.0. sterownika. Ona na pewno dziala w środowisku 32 bitowym. Używałem go w W7 32bit.
Skanowałem slajdy i negatywy, ale ostrość jest kiepska, nawet w wysokich rozdzielczościach. To chyba sprawa optyki skanera.
http://www.plustek.pl/wsparcie_techniczne
Pod tym adresem znajdziesz równiez wersję 4.0.1.0. sterownika. Ona na pewno dziala w środowisku 32 bitowym. Używałem go w W7 32bit.
nie active lecz ACTION EXPRESS. Jeżeli masz taką ikone to uruchom ją. Później naciśnij KONFIGURACJA PRZYCISKU. Tam do każdego przycisku możesz wybrać opcje:Tryb auto, tryb EZ, tryb ręczny. Wybierz dla pierwszego przycisku tryb EZ. Włącz autoprzycięcie. Możesz ustawić ścieżkę program gromadzi skany. Kliknij ok
Program wróci do głównego interfacu i naciśnij pierwszy z lewej ikonkę z dyskietką.
Skaner powinien zacząć skanować.
Program wróci do głównego interfacu i naciśnij pierwszy z lewej ikonkę z dyskietką.
Skaner powinien zacząć skanować.
- technik219
- -#
OT:
Mój Plustek ST 28 wczoraj odmówił posłuszeństwa. Stał się dla komputera niewidzialny. Przeinstalowałem sterowniki - nic. Zainstalowałem sterowniki z płyty - nic. Odinstalowałem wszystko i zainstalowałem ponownie nowe sterowniki. Klapa. Świeci, ale nie chodzi i dalej jest niewidzialny.
Gdzieś tak po godzinie, gdy mój błędny wzrok błądził po przedpolu stanowiska, zauważyłem jakiś kabelek z końcówką USB. Od czego to? Po kabelku do kłębku... czyli do skanera... No żesz... ślepa komenda...
Mój Plustek ST 28 wczoraj odmówił posłuszeństwa. Stał się dla komputera niewidzialny. Przeinstalowałem sterowniki - nic. Zainstalowałem sterowniki z płyty - nic. Odinstalowałem wszystko i zainstalowałem ponownie nowe sterowniki. Klapa. Świeci, ale nie chodzi i dalej jest niewidzialny.
Gdzieś tak po godzinie, gdy mój błędny wzrok błądził po przedpolu stanowiska, zauważyłem jakiś kabelek z końcówką USB. Od czego to? Po kabelku do kłębku... czyli do skanera... No żesz... ślepa komenda...

Lux mea lex
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
wuwaldi, dzięki wielkie. Odpaliłem skaner i wreszcie coś mogę skanować. Minus jest jeszcze jeden - muszę poszukać białego papieru do przykrycia filmu na czas skanu, bo to czarne coś pod klapą, dociskające film średnio wydobywa szczegóły. Masz jakiś swój patent na skanowanie negatywów?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Ciagne temat Plustka ST 64+ .Prosze o pomoc zainstalowałem wszystko co było w komplecie jest ten Twain, otwiera się ten action expres po prostu skanuje ale nie przerabia mi nie zapisuje w postaci cyfrowej na skanie mam ramki z negatywami.Tak jak bym skonował dokument.Światło w pokrywie przesuwa się no skanuje i guuuuzik Dlaczego albo co robię żle.Pozdrawiam Dziadek
- technik219
- -#
Na pewno robisz coś źle. Nie mam ActionExpresa, ale wszystkie tego rodzaju aplikacje działają podobnie: musisz wybrać skanowanie slajdu barwnego/slajdu cz-b/negatywu barwnego/negatywu cz-b. W drugim okienku musisz wybrać rozdzielczość skanowania i ewentualnie głębię bitową 8/16/24/48 bitów oraz w opcjach podstawowych (poprzednie Plustki tak miały) format zapisu: z kompresją lub bez kompresji. Po takiej podstawowej konfiguracji robisz preskan i zaznaczasz obszar skanowania na podglądzie (jeden, albo w opcji - wiele obszarów). Potem przycisk "skanuj" i gotowe.
Proponuję jeszcze skanowanie z programu graficznego: Plik>Importuj>USB Scanner. Zazwyczaj daje to lepsze efekty niż skanowanie w oknie Twain.
Z tego co napisałeś, trudno wywnioskować co robisz źle. Myślę, że nie wybrałeś opcji materiału>slajd/negatyw itd., tylko skanujesz jako materiał zwykły. Lub po prostu.... nie wyciągnąłeś z klapy tej czarnej zasłony.
Proponuję jeszcze skanowanie z programu graficznego: Plik>Importuj>USB Scanner. Zazwyczaj daje to lepsze efekty niż skanowanie w oknie Twain.
Z tego co napisałeś, trudno wywnioskować co robisz źle. Myślę, że nie wybrałeś opcji materiału>slajd/negatyw itd., tylko skanujesz jako materiał zwykły. Lub po prostu.... nie wyciągnąłeś z klapy tej czarnej zasłony.
Lux mea lex
--------------------------------------------------------------------------------------------musisz wybrać skanowanie slajdu barwnego/slajdu cz-b/negatywu barwnego/negatywu cz-b. W drugim okienku musisz wybrać rozdzielczość skanowania i ewentualnie głębię bitową 8/16/24/48 bitów oraz w opcjach podstawowych (poprzednie Plustki tak miały) format zapisu: z kompresją lub bez kompresji. Po takiej podstawowej konfiguracji robisz preskan i zaznaczasz obszar skanowania na podglądzie (jeden, albo w opcji - wiele obszarów). Potem przycisk "skanuj" i gotowe.
Plik>Importuj>USB Scanner. Zazwyczaj daje to lepsze efekty niż skanowanie w oknie Twain.
Sympatyczny Kolego dzieki za tak szybką reakcję-.Ale do rzeczy .Napewno wybieram negatyw kolorowy co do pozostałych rzeczy to jak uruchomie skaner to zwrócę uwagę na Twoje sugestie Czarny kartonik napewno wyjąłem lampa widać jak sie przesuwa.Muszę sie przyznać ,że prawie się zniechęciłem i zacząłem mysleć juz o Epsonie 700 .Tym bardziej ,że dałem laptopa i skaner do serwisu laptopów w Szczecinie i też nie poradzili sobie z tym problemem/Ale gwoli scisłości nie skasowano mnie informując ,że nie udało się nic zrobić to nie bierze się pieniędzy/Ale duch zaczyna we mnie wstępować widząc reakcje braci forumowiczów.Aha czy mógłbyś mi przybliżyć to plik- importuj usb itd.Pozdrawiam
Plik>Importuj>USB Scanner. Zazwyczaj daje to lepsze efekty niż skanowanie w oknie Twain.
Sympatyczny Kolego dzieki za tak szybką reakcję-.Ale do rzeczy .Napewno wybieram negatyw kolorowy co do pozostałych rzeczy to jak uruchomie skaner to zwrócę uwagę na Twoje sugestie Czarny kartonik napewno wyjąłem lampa widać jak sie przesuwa.Muszę sie przyznać ,że prawie się zniechęciłem i zacząłem mysleć juz o Epsonie 700 .Tym bardziej ,że dałem laptopa i skaner do serwisu laptopów w Szczecinie i też nie poradzili sobie z tym problemem/Ale gwoli scisłości nie skasowano mnie informując ,że nie udało się nic zrobić to nie bierze się pieniędzy/Ale duch zaczyna we mnie wstępować widząc reakcje braci forumowiczów.Aha czy mógłbyś mi przybliżyć to plik- importuj usb itd.Pozdrawiam
- technik219
- -#
Otwierasz program np. Corel, Photoshop, Photofiltre... co tam masz. Skaner, zakładam, masz włączony, uruchomiony i skonfigurowany z komputerem. Klikasz w otwartym programie zakładkę "Plik", z listy rozwijanej "Importuj" i z kolejnej listy rozwijanej "USB Scaner". I dalej już wiesz z poprzedniego postu. Niektóre proste programy nie mają możliwości skanowania seryjnego, więc po zeskanowaniu jednej klatki trzeba "Import" powtarzać od nowa do każdej klatki.
Nawet Paint w zakładce "plik" ma opcję "pobierz ze skanera lub aparatu fotograficznego". Tak więc, to musi działać a problem jest w obsłudze. Pozdrawiam sympatycznego "Dziadka"
Przyszło mi do głowy jeszcze coś: sprawdź kabelek łączący korpus skanera z klapą. Czy jest dobrze wciśnięty. Jak nie ma styku, to nie zapala się lampa w klapie do podświetlania materiałów transparentnych. W moim ST 28 kabelek był wadliwy i musiałem wymienić. Z tego co napisałeś, że widać jak światełko się przesuwa (przy skanowaniu negatywów/slajdów żadne światełko sie nie przesuwa) wynika, że świeci listwa a nie lampa w pokrywie.
Nawet Paint w zakładce "plik" ma opcję "pobierz ze skanera lub aparatu fotograficznego". Tak więc, to musi działać a problem jest w obsłudze. Pozdrawiam sympatycznego "Dziadka"

Przyszło mi do głowy jeszcze coś: sprawdź kabelek łączący korpus skanera z klapą. Czy jest dobrze wciśnięty. Jak nie ma styku, to nie zapala się lampa w klapie do podświetlania materiałów transparentnych. W moim ST 28 kabelek był wadliwy i musiałem wymienić. Z tego co napisałeś, że widać jak światełko się przesuwa (przy skanowaniu negatywów/slajdów żadne światełko sie nie przesuwa) wynika, że świeci listwa a nie lampa w pokrywie.