PENTAX MZ 6 - co to za aparat?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

jbc
-#

PENTAX MZ 6 - co to za aparat?

Post autor: jbc »

Witam. Przepraszam, że jako nowy zaczynam od pytania ale chciałbym kupić analogowe body Pentaxa z AF i myślałem o MZ 5n lub Z1p. Znalazłem ładnie wyglądający MZ 6. Ktoś może mi doradzić czy wart jest zastanowienia jako alternatywa dla dwóch wymienionych?
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Dla Z-1p nie ma żadnej alternatywy. ;-)
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

jbc, MZ6 jest bardzo dobrym aparatem, ale często cierpi na przypadłość serii MZ, czyli padającą zębatkę napędy lustra oraz uszkadzające się podnoszenie wbudowanej lampy. Jeżeli możesz to zapoluj na Z1p lub Z1. Aparaty praktycznie pancerne, ze wszystkimi potrzebnymi funkcjami. Dużo taniej można wyłowić Z20, Z50 lub Z70. Ten ostatni pomimo iż dużo uboższy w stosunku do Z1 wspaniale naświetla. Niemal nie zdarzają mu się błędy. Jest jeszcze bardzo rzadko spotykany Z5. To taka efemeryda, bo był sprzedawany tylko w Japonii. Niewiele różni się od Z1. Pzdr.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

powalos pisze:jest bardzo dobrym aparatem, ale często cierpi na przypadłość serii MZ, czyli padającą zębatkę napędy lustra oraz uszkadzające się podnoszenie wbudowanej lampy.
Sorry za OT, ale zawsze jak czytam takie opinie to przypomina mi się jak facet od rysunku zawodowego zachwalał nam Zenita:
- To bardzo dobry aparat - mówił, - Należałoby mu tylko zmienić obiektyw i mocowanie, aby zmiana była szybsza, wstawić jakąś cywilizowaną migawkę, odrobinę poprawić obudowę, żeby zmniejszyć gabaryty i ciężar i Zenit byłby bardzo przyjemnym aparatem.

Koniec OT ;-)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
powalos
-#

autodafe, :lol: :lol: :lol:
Fan Pentax'a.
jbc
-#

powalos dziękuję za konkretne wskazówki - pozostałym za klimat :mrgreen: ile wart jest Z1p w bdb stanie? bo ceny widziałem już różne
Awatar użytkownika
wuzet
-#
Kontakt:

Post autor: wuzet »

Dodatkowa zaleta Z-1/Z-1P, to czas 1/8000s.
wuzet.info
Awatar użytkownika
powalos
-#

jbc, Z1 nie różni się zbytnio od Z1p. Nawet Z1 ma więcej tzw. pentax funkcji (PF). Zasadnicze różnice to: krycie lampą wbudowaną obiektywów 28 mm (Z1p, bo w Z1 od 35 mm), tryb panoramy w Z1p, ustawienia "user" w Z1p. Uważa się powszechnie, ze Z1 lepiej naświetla slajdy. Oba aparaty mają dwa dodatkowe styki w kodzie DX, które informują korpus o tym jaki rodzaj filmu znajduje się w kasecie (slajd czy negatyw). Jeżeli jesteś zdecydowany to spróbuj dogadać się z autodafe. Na naszej (pentksowej) giełdzie rzeczywiście wystawił ten korpus. Pzdr.
Fan Pentax'a.
jbc
-#

Nie znalazłem oferty autodafe w dziale bazar. Obecnie wystawione na allegro są Z1p i Z1, o co pytać sprzedających (oprócz tego dlaczego tak drogo :mrgreen: ) ?
Awatar użytkownika
powalos
-#

jbc, gdybyś potrzebował instrukcji do Z1p lub Z1 to pisz na PW. Mam je w pdf to mogę podesłać. Pzdr
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
powalos
-#

autodafe, moje są w ojczystym polskim. :-D Pzdr.
Fan Pentax'a.
ODPOWIEDZ