Pentax 645 - wersja I

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Pentax 645 - wersja I

Post autor: 4Rider »

Pentax 645 - wersja I

Zastanawiam się czy iść w to czy nie - boję się trochę starej elektroniki w wykonaniu Pentaxa - szczególnie po przykrym doświadczeniu z P30 sprzed dwóch dekad...
Ale urzeka mnie trochę wygoda fotografowania tymże aparacikiem...
Proszę znanego mi użytkownika P645 o opinię i innych o zasłyszanych opiniach...

A jak nie ten to znów kupię sobie Bronię :mrgreen:
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
aka
-#

Pentax 645 - wersja I

Post autor: aka »

4Rider pisze: 14 cze 2020, 14:25 Pentax 645 - wersja I

Zastanawiam się czy iść w to czy nie - boję się trochę starej elektroniki w wykonaniu Pentaxa - szczególnie po przykrym doświadczeniu z P30 sprzed dwóch dekad...
Ale urzeka mnie trochę wygoda fotografowania tymże aparacikiem...
Proszę znanego mi użytkownika P645 o opinię i innych o zasłyszanych opiniach...

A jak nie ten to znów kupię sobie Bronię :mrgreen:
Rozumiem, że chodzi o 645 bez literki N, czyli bez AF. Pisałem już w jakimś wątku, że to taka manualna lustrzanka jak np. ME Super tylko większy format, większy ciężar, większa cena za korpus i obiektywy... Parametry to sobie obczytaj w instrukcji. Podobnie jak w ME Super nie ma pokręteł tylko przyciski - zmiana czasu w trybie M i przesłony trybie AE. Wizjer nie jest jakiś specjalnie ciemny, ale nie powala jasnością - matówki są wymienne i trzeba uważać przy zakupie jaka jest matówka w oferowanym egzemplarzu. Podobnie wkład filmu, który powinien być typu 120 (220 da się przestawić na 120, ale podobno nie jest to wskazane/ryzykowne - płytki dociskowe mają inną grubość). Obiektywy są solidnie wykonane, skok przysłony co 0.5 EI i dosyć drogie jeśli kupujemy oddzielnie. Najdroższe bywają oferty na 75/2.8, więc najlepiej kupić razem z korpusem. Nie wiem jakie są aktualne ceny, ale widywałem oferty z samym korpusem niewiele niższe niż na 645N. Do rozważenia jest zakup korpusu 645N (dużo młodszy!) i wykorzystanie szkieł manualnych - potwierdzenie ostrości działa bardzo dobrze. 645N ma pomiar średnioważony, punktowy i "matrycowy", 645 tylko średnioważony. Moim zdaniem, jeśli 645 to ze szkłem 75/2.8 (łatwiej sprzedać, podobnie z paskiem ze względu na specjalne zaczepy), w rozsądnej cenie i ewentualne dokupienie np. krótszej ogniskowej. Zdjęcia "testowe", moje z 45.2.8 i 200/4 możesz sobie obejrzeć na Flickr.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Pentax 645 - wersja I

Dzięki aka - cała technologie znam, ale interesuje mnie głównie awaryjność. Co do obiektywu to rozważam dwie opcje: z 45 mm (z podatkami około 2K PLN) lub z zoomem 45-85 ( 2,5K). Samo body z AF też można kupić za 2-2,5K z podatkami. Interesuje mnie właśnie szeroki nie standard - a ten zoom jest ciekawy bo ostrzy od 50 cm - Mamiya takich rzeczy nie ma (w każdym razie ta manualna).
Ale te 15 klatek (16?) to wciąż trochę dużo, bo i tak często noszę i Minolte z 50mm... 6x7 nie dzwigne Pentaxa (ceny podobne - wciąż Japonia np z 75mm...)
Myślałem też o najnowszej prostszej wersji Mamiya 645E... Ale znów 15 klatek...
Mam zagwoztke i robię na razie risajdż...
Z tym Pentaxem to o chodzi mi jak z trwałością jest - trochę czytałem na forum P że czasem coś tam się dzieje...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
aka
-#

Pentax 645 - wersja I

4Rider pisze: 14 cze 2020, 16:01 z 45 mm (z podatkami około 2K PLN)
O awaryjności 645 nic nie wiem, w 645N potrafi się urwać pokrętło zmiany czasów. Nie słyszałem o awariach elektroniki w 645. 45-85 jest ciekawy (mam 645 AF), tylko ta waga (800g) i duża średnica filtra (77mm - to Cię pewnie nie ucieszy). 645 ma uchwyt (grip) co jest nie do przecenienia przy zdjęciach "z ręki", 645E nie i jest raczej mało poręczna (i brzydka). 645 ma 15 klatek, 645n - 16. 45/2.8 to sam metal i szkło, mechanicznie super.
Tu są dane i testy obiektywów: https://www.pentaxforums.com/lensreviews/ jeśli nie widziałeś.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Pentax 645 - wersja I

Dzięki. O szklach czytałem że bardzo dobre są. I dziękuję jeszcze za pomoc w wykresleniu opcjii z zoomem ;-)

Wezmę pod większą uwagę opcje z 45mm z możliwością rozwoju...
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Pentax 645 - wersja I

aka pisze: 14 cze 2020, 16:38 [Pentax] 645 ma uchwyt (grip) co jest nie do przecenienia przy zdjęciach "z ręki", 645E nie i jest raczej mało poręczna
A jednak ma:
mamE.jpg
...i jest dużo świeższa...
aka
-#

Pentax 645 - wersja I

4Rider pisze: 21 cze 2020, 07:48A jednak ma:
I owszem, nawet z dzyndzlem do naciągu filmu. Ciekawe czy na raz, czy na dwa pociągnięcia? A swoją drogą, masz przecież mamiję w tym formacie i obiektywy, to skąd ten pomysł na niby zmianę, spytam, jeśli pozwolisz?
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Pentax 645 - wersja I

aka pisze: 21 cze 2020, 08:52 Ciekawe czy na raz, czy na dwa pociągnięcia? A swoją drogą, masz przecież mamiję w tym formacie i obiektywy, to skąd ten pomysł na niby zmianę, spytam, jeśli pozwolisz?
Pierwszego pytania się spodziewałem i nawet nad tym myślałem :mrgreen: - ale Włoch daje rok gwarancji i są nawet pudełka...
A swą Mamiyę właśnie sprzedałem do Hiszpanii... bo mi się znudziła 8-)

Pytanie wciąż otwarte: Pentax czy M645E - Mamiya ma tą przewagę że jest w Europie a aparat muszę mieć do 8 lipca licząc gdzieś od 23-24 czerwca...
aka
-#

Pentax 645 - wersja I

4Rider pisze: 21 cze 2020, 09:07 Pierwszego pytania się spodziewałem i nawet nad tym myślałem
Inna kwestia - ile pociągnięć potrzeba na przewinięcie filmu i naciągnięcie migawki. W ETRSi z takim ręcznym gripem - dwa. Ostanio szukałem X-700 i włoskie oferty jakoś mnie nie pociągały - kupiłem w UK. Może dlatego, że dżentelmeni, których spotykałem w pracy zawodowej nie byli spolegliwi, tak oględnie mówiąc.
aka
-#

Pentax 645 - wersja I

4Rider pisze: 21 cze 2020, 09:07 Włoch daje rok gwarancji i są nawet pudełka...
A czemu tyle ofert wystawił? Zwróć uwagę na korbkę do przewijania filmu, a raczej na jej brak.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Pentax 645 - wersja I

aka pisze: 21 cze 2020, 09:16 Może dlatego, że dżentelmeni, których spotykałem w pracy zawodowej nie byli spolegliwi, tak oględnie mówiąc.
Może i racja, ale też generalizacja często bywa krzywdząca...
Przejrzę jeszcze oferty Pentaxa...
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Pentax 645 - wersja I

aka pisze: 21 cze 2020, 09:19 Zwróć uwagę na korbkę do przewijania filmu, a raczej na jej brak.
Widziałem - to częste że jak jest grip to korbki nie ma... - zapytam.
aka
-#

Pentax 645 - wersja I

4Rider pisze: 21 cze 2020, 09:19 generalizacja często bywa krzywdząca...
Oczywiście, podzieliłem się moimi wrażeniami. A o co chodzi z tą mnogością ofert z różnymi cenami?
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Pentax 645 - wersja I

aka pisze: 21 cze 2020, 09:25 A o co chodzi z tą mnogością ofert z różnymi cenami?
Nie wiem, ale dużo sprzedawców tak mnoży oferty w różnych językach głównie pisząc je...

Tu jest ciekawa oferta:

https://www.ebay.pl/itm/Top-Mint-Pentax ... SwNXBe7tyC
aka
-#

Pentax 645 - wersja I

4Rider pisze: 21 cze 2020, 09:27 Tu jest ciekawa oferta:
Owszem. Jakby jeszcze Fedeksem wysłał i to i szybko by było i sprawna odprawa celna przez nich robiona. No i oczywiście jakby korzystną ofertę zaakceptował. 55 ma lepsze opinie niż 45! A 45 za 100 Euro można kupić.
ODPOWIEDZ