Pentacon Six TL i zerowanie licznika zdjęć

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Lenart Goyathla
-#

Pentacon Six TL i zerowanie licznika zdjęć

Post autor: Lenart Goyathla »

Przejrzałem sieć, w tym to forum i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Kilka dni temu kupiłem Pentacona Six. Wyglądało, że z grubsza wszystko jest w porządku, ale po pierwszym filmie licznik zdjęć nie wyzerował się po otwarciu tylnej klapy aparatu. Znalazłem podobny opis problemu, ale bez rozwiązania.

Nie wiem czy to coś banalnego, może ktoś miał podobną przygodę. Czy licznik powinien się wyzerować po otworzeniu tylnej klapy sam - odpowiada za to wypustek w górnej części ruchomej części klapy, który wciska mały przycisk na tylnej ścianie aparatu kiedy klapa jest zamknięta? Dobrze zgaduje? Z tego co czytałem licznik zdjęć jest wskazywany jako element "często psujący". Pewnie został mi tylko oddanie go do serwisu.

Przy okazji od razu drugie pytanie - pod wajchą do naciągu filmu jest cypelek do odblokowania wajchy po 12-tej i 24-tej klatce. Wajcha u mnie ustawiona jest w środkowej pozycji. Można nią zrobić ruch do siebie (wtedy odblokowuje się wajcha), ale także od siebie. Czy takie działanie jest normalne? W instrukcji obsługi w sieci nie było nic na ten temat.

(To mój pierwszy post tutaj, także przy okazji witam wszystkich fotograficznym cześć)
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Lenart Goyathla, w moim Practisixie licznik zeruje się ręcznie po założeniu błony, ustawieniu jej w pozycji startowej i wykonaniu dwóch naciągnięć na sucho. W Pentaconie chyba powinno być podobnie. Natomiast nic nie wiem o przełączniku 12/24. Czy to jakaś stiuningowana wersja? Pzdr.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 11:01 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
Lenart Goyathla
-#

Post autor: Lenart Goyathla »

powalos pisze:Lenart Goyathla, w moim Practisixie licznik zeruje się ręcznie po założeniu błony, ustawieniu jej w pozycji startowej i wykonaniu dwóch naciągnięć na sucho. W Pentaconie chyba powinno być podobnie. Natomiast nic nie wiem o przełączniku 12/24. Czy to jakaś stiuningowana wersja? Pzdr.
Wg mnie to standardowy model. Patrząc na instrukcję:
http://www.arteffect.pl/texty/psix/texty/psix/psix.htm
i pierwszy rysunek mówię o blokadzie "3. Dźwigienka odblokowujaca".
ODPOWIEDZ