p-aminofenol (Rodinal) neutralizacja
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Czy na sali jest chemik? Można jakoś zneutralizować Rodinal, żeby bez wyrzutów sumienia wylać go do kanalizacji? Np. czymś utlenić (kwas azotowy, perhydrol). Ktoś badał temat, bo research na googlu niewiele daje.
Bo jakimś eko-świrem nie jestem, ale wg. receptury:
https://www.digitaltruth.com/articles/h ... odinal.php
Litr roztworu roboczego zawiera do 7g p-aminofenolu. Przy toksyczności LD50 dla ryb na poziomie 0,8mg/l, 1 litr roztworu roboczego zamieni 8000 litrów wody w ichtiotoksynę !!!! Zatem dobrze jest go przynajmniej zlewać i pomyśleć co dalej......
Bo jakimś eko-świrem nie jestem, ale wg. receptury:
https://www.digitaltruth.com/articles/h ... odinal.php
Litr roztworu roboczego zawiera do 7g p-aminofenolu. Przy toksyczności LD50 dla ryb na poziomie 0,8mg/l, 1 litr roztworu roboczego zamieni 8000 litrów wody w ichtiotoksynę !!!! Zatem dobrze jest go przynajmniej zlewać i pomyśleć co dalej......
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
Koncentratu, nie roztworu roboczego.
To raz.
A dwa, nie wiem, gdzie mieszkasz, ale raczej już w Polsce nie ma instalacji kanalizacyjnych odprowadzanych wprost do rzeki z pominięciem biologicznej oczyszczalni ścieków. Twoje pół litra RR o zawartości 0,14g trafi do tysięcy m3 płukanek ze zmywarek, pralek, kibelków etc.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
nevermore, a dlaczego chcesz go wylać do kanalizy. Czyżby już nie działał ? Mój ma dobre 25 lat i jego ostatki nadal świetnie działają.
Fan Pentax'a.
Nieno, koncentrat jest wieczny. Mam na myśli roztwór roboczy po wykorzystaniu.
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
A chyba, ze o samopoczucie chodzi..
Otototo.
Nikon D90 kosztuje 500zł. Fotografia klasyczna nie ma dzisiaj żadnego uzasadnienia poza radochą i dobrym samopoczuciem.
Nikon D90 kosztuje 500zł. Fotografia klasyczna nie ma dzisiaj żadnego uzasadnienia poza radochą i dobrym samopoczuciem.
nevermore, Dość łatwo przyszło Ci przeskoczenie z niskiej ceny do braku uzasadnienia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Bo "misie" naiwnie wydawało, że 100% fotografii analogowej to dzisiaj pasja i dobra zabawa.
Przepraszam Wielkich Artystów jeśli któregoś obraziłem, ale dziwi mnie nieco, że Wy tutaj na tym forum a nie waszych pracowniach.
Przepraszam Wielkich Artystów jeśli któregoś obraziłem, ale dziwi mnie nieco, że Wy tutaj na tym forum a nie waszych pracowniach.
Dzięki OK.
I dziękuję za przypomnienie, bo już prawie zapomniałem, jacy "troskliwi" są ludzie na polskojęzycznych forach.