Witam.
szukałem po archiwum, ale nie znalazłem...
Musiałem przenieść się z ciemnią i postanowiłem zrobić to już na porządnie.
Powstało pomieszczenie 4,5 x 3,5 metra, dociągnąłem wodę ciepłą i zimną - odpływ 32 mm, jest to poddasze, pomieszczenie wys. od 1,6 m do 3,2 m, stanie tam magnitarius 13x18 i planuje blat 3,5 x 1 m, blat będzie z kwasówki i będzie miał wmontowaną wannę 70 x 40 cm głębokość 25 z 2-ma grzałkami 500 W i termostatem z pompką do mieszania wody (będzie to miejsce do wołania i chemii), planuję suszarkę do filmów 60 x 60 cm wys. 120, szafkę na chemię, półki a raczej prowadnice na szyby do suszenia papierów, oświetlenie górne 4 plus 2 punkty światła czerwonego, 6 punktów światła zwykłego, odciąg. Ściany już stoją, podłoga prawie gotowa w sobotę montuję blat. Kurtyna na wejściu będzie podwójna, aby spokojnie można było wchodzić i wychodzić. Chciałbym uzyskać od was informacje dotyczące praktycznych ustawień i praktycznych rzeczy w ciemni, co warto jeszcze zrobić, aby nie robić 2 razy. Czy warto drugi powiększalnik do średniego formatu? planuję kuwety 20x30 (te mam), będę miał 70 x 100, mam jobo do papierów i CPE2. Używam formatów 4x5, 9x12, 6x9 i 6x6, małego obrazka na razie nie używam. Prosiłbym o sugestie.
pozdr.
optymalizacja ciemni...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Odpowiem nie wprost: u mnie stoją obok siebie Magnifax 4 z podłaczoną głowicą kolorową oraz Opemus 6 z kondensorową. Opemus miał służyć raczej do małego obrazka, ale w praktyce nigdy go nie używam. Nie wiem, jak z wygodą Magnitariusa, ale jeśli nie męczysz się z nim, to drugi powiększalnik będzie stał nieużywany...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Przede wszystkim filtry do wody, zarówno ciepłej jak i zimnej. I iklka punktów z kranami, najlepiej umieszczonych po mieszaczu temperatury. Nie znam stylu Twej pracy ale wanna 70x 40 cm to troche mało na rozmach który opisujesz. Sam mam zlew 2 m x 1 m i jest za mały.
Wracajac do rozmachu to darowałbym sobie konstruowanie prowadnic na szyby do suszenia odbitek. Nie mam nic przeciwko, sam mam tak znakomicie wysuszone odbitki, płaskie po wielu latach. Ale zajmuje to sporo czasu i zachodu w myciu szyb aby pozostały klej nie przenosił się na zdjęcia. Jak już robisz tak duży wysiłek to postaraj się o prasę (nie musi być nowa), szybko, czysto i wygodnie.
Wracajac do rozmachu to darowałbym sobie konstruowanie prowadnic na szyby do suszenia odbitek. Nie mam nic przeciwko, sam mam tak znakomicie wysuszone odbitki, płaskie po wielu latach. Ale zajmuje to sporo czasu i zachodu w myciu szyb aby pozostały klej nie przenosił się na zdjęcia. Jak już robisz tak duży wysiłek to postaraj się o prasę (nie musi być nowa), szybko, czysto i wygodnie.
Nie wiem jak chcesz zrobić te kurtyny, mam nadzieję, że nie będą to po prostu zasłony. Zrób normalnie dwoje drzwi i pół metra przestrzeni między nimi.
Co do filtrów do wody. Nie używałbym do ciepłej. Wyjdzie bardzo drogo - po prostu filtry do ciepłej wody kosztują dużo więcej, a zużycie ciepłej filtrowanej wody jest znikome. Ja mam odwróconą osmozę taką dość prostą bez żadnych wodotrysków i podwójny rezerwuar, do której ona się zbira. W sumie 60 litrów. Podwójny bo 2 x 30. Jeden z nich ma zainstalowaną pompę cyrkulacyjną i grzanie. Tych 30 litrów starcza na kilka sesji po pięć filmów E-6 dziennie. Cyrkulacja powoduje mieszanie i pozwala na płukanie między kąpielami, leję wprost do lifta w CPA.
Co do filtrów do wody. Nie używałbym do ciepłej. Wyjdzie bardzo drogo - po prostu filtry do ciepłej wody kosztują dużo więcej, a zużycie ciepłej filtrowanej wody jest znikome. Ja mam odwróconą osmozę taką dość prostą bez żadnych wodotrysków i podwójny rezerwuar, do której ona się zbira. W sumie 60 litrów. Podwójny bo 2 x 30. Jeden z nich ma zainstalowaną pompę cyrkulacyjną i grzanie. Tych 30 litrów starcza na kilka sesji po pięć filmów E-6 dziennie. Cyrkulacja powoduje mieszanie i pozwala na płukanie między kąpielami, leję wprost do lifta w CPA.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ta wanna-zlew to głównie z myślą o wołaniu i miejscu do grzania chemii, wody. Wodę mam z własnej studni głębinowej i mamy filtry takie na drobne cząsteczki - efekt jest taki, że czajnik do wody zepsuł sie po 8 latach i nie miał kamienia, wszystko wołam w wodzie destylowanej. baterie z woda myślę że 2 starczą - oczywiście z mieszaczami i "wyjściem prysznicowym" - szyby mam w dużej ilości 40 x 60 cm i do tej pory używam taśmy papierowej - z domyciem nie ma problemu. Kurtyny będą z materiału - konstrukcja jak w starych kinach - metrowa śluza szczelna na obydwie strony. na podłogę dam wykładzinę zmywalną.