Hejka,
Niestrudzenie szukam możliwości transferu obrazu ze slajdu na papier i przy okazji dyskusji na trochę ogólny temat na photrio wyszedł ten wątek. Żeby nie owijać w bawełnę wyskoczyła sugestia, że wyskanowane na bębnie slajdy odbite za pomocą lasera na srebrowym papierze o jakości muzealnej - konkretnie Fuji Maxima dadzą porównywalną jakość co Cibachrome. Czy ktoś zna laboratorium, które u nas coś takiego by mogło zrealizować? Patrzyłem na ofertę paru labów Fuji i jeżeli chodzi o RA4 to w zasadzie tylko na najzwyklejszym papierze, a jak się coś chce lepiej, to już wydruk, co mnie nie specjalnie interesuje.
Kal800
Odbitki RA4 na papierze profesjonalnym Fuji - lab
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Kiedyś jakieś 17 lat temu pracowałem w labie i było podobne pytanie tylko klient chciał Metalic Kodaka, a w ofercie nie było. Jak masz duża ilość odbitek do wykonania to teoretycznie mogą kupić rolkę papieru dla ciebie i zrobić w jednym lub dwóch formatach (zależy od szerokości papieru) i czy maja magazynek na ten format+ maszynę oczywiście. Ewentualnie dogadać się w labie i samemu kupić i przynieść (trudniejsza sprawa bo przy inwentaryzacji będą mieli superate). Mogę się mylić bo nie wiem jakie są w dzisiejszych czasach maszyny i jak elastyczne laby i laboranci/tki.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Niestety wychodzi na to, że się o rozmiar to rozbije. Rzeczywiście można kupić rolkę Maximy - 40 cm / 80m to koszt ok. 1500 zł, a starczy takiej beli na 2 lata jak nie więcej, natomiast wszystkie laboratoria, które sprawdziłem, mają rozmiar do 30 cm szerokości maksymalnie, a jak ktoś chce więcej, to tylko suchy proces, a więc zwyczajny wydruk atramentowy.
Ech, nie idzie mi z tym kolorem, nie idzie ;).
Ech, nie idzie mi z tym kolorem, nie idzie ;).
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Ależ ja tylko chcę odbitkę w kolorze, która jest prawdziwą odbitką, a nie wydrukiem atramentowym.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Format, format proszę Pana taki trochę duży. Jak byś chciał powiększenie z negatywu, a nie slajdu, w "rozsądnym" rozmiarze i nie koniecznie na barycie to byś miał łatwiej, proces byłby tradycyjny, bez lasera

Szczerze, to jak mam robić na negatywie kolorowym, to już chyba wolałbym cyfrę, a nawet iphone'a. Nie ta rozdzielczość, ostrość i przede wszystkim odwzorowanie barw - żaden negatyw nie ma startu do slajdu.
czy 40x50 to taki znowu wielki format? Wydruki bywają dużo większe.
chodzi Ci o to, że mógłbym to zrobić pod powiększalnikiem? Bo z tego co wiem, to żaden minilab nie rzuca obrazu optycznie, tylko właśnie laserowo ze skanu cyfrowego.
Tu zgoda, ale to trochę inne rzeczy, pokaz slajdów nie stanowi stałej dekoracji wnętrza.
Ale wystarczy wychynąć trochę poza krajowe podwórko i mam co chciałem:
https://www.whitewall.com/eu/photo-prints/ultra-hd
€16 za odbitkę i €9 za transport. Da się żyć.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
kal800, zadaj pytanie TU. Swego czasu naświetlałem u nich skany na rozmiar 1x0,7m.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tutaj https://www.digitalalbum.pl/produkty/dr ... ec/odbitki mają Chromire Prolab tak jak i tu https://www.fotoplakat.pl/cennik.html też mają Chromirę oraz Lightjet 5900 a na takich naświetlarkach możliwe jest naświetlenie szerokich papierów.
Ale czy będą chcieli to zrobić, to nie wiem.
Ale czy będą chcieli to zrobić, to nie wiem.
Kolego, temat jest banalny
Zeskanuj u mnie na bębnie slajdy i wyślij do powiększenia do Holy art, ale na Fujiflex a nie Maximie. Polecam!!!
Ps. Mam jeszcze 300 kartek zamrożonego Ciba i właśnie składam chemię

Ps. Mam jeszcze 300 kartek zamrożonego Ciba i właśnie składam chemię

Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam