Dzień dobry
Czy ktoś wie jak uzyskuje się taki efekt na odbitkach żelatynowo-srebrowych? Nie wiem jak to dokładnie opisać, załączam zdjęcie. Są to takie "robaczki", jakby gradient zdjęcia...
Będę wdzięczna za wszelką podpowiedź!
Pozdrawiam! :)
download/file.php?mode=view&id=11743
odbitki fotograficzne - efekty
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Nie ma tu nic z gradientu
Za to przypomina to naświetlanie przez raster
Za to przypomina to naświetlanie przez raster
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Widzę dwie możliwości. Albo papier o powierzchni "jedwabisty" - ale wtedy kropki były by bardzo regularne - albo duży skok temperatury w trakcie wołania negatywu - retykulacja czyli zbrylanie emulsji.
Imperitus, Nomad bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Na zbliżeniu widać, że efekt zanika w niektórych miejscach, ale na reszcie odbitki jest regularny.
Odszukam w takim razie negatyw i sprawdzę czy tam też występują. Mam jeszcze pytanie, czy "retykulacja" była błędem, czy czasem osiągano ją celowo, dla walorów artystycznych?
Na zbliżeniu widać, że efekt zanika w niektórych miejscach, ale na reszcie odbitki jest regularny.
Odszukam w takim razie negatyw i sprawdzę czy tam też występują. Mam jeszcze pytanie, czy "retykulacja" była błędem, czy czasem osiągano ją celowo, dla walorów artystycznych?
- byli i tacy co stosowali ją dla osiągnięcia efektów artystycznych (z tego co pamiętam to jeszcze w latach 80-tych zdarzały się po wystawach takie prace)
Zasadniczo - to błąd. Ale mógł być stosowany jako efekt artystyczny, zwłaszcza jeżeli konkretny negatyw zawierał jeden motyw.
Jeżeli to jest retykulacja to najbardziej perfekcyjna jaką w życiu widziałem
. Nie żebym oglądał nie wiadomo ile przykładów...

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
W pierwszej chwili też pomyślałem o retykulacji, ale potem przypomniało mi się, że nieumiejętny skan fotografii wykonanej na papierze z fakturą wygląda podobnie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dzięki za wskazówki wszystkim!
Fotografia pochodzi z 2 poł. XX wieku i jest autorstwa Zofii Rydet.
Sprawdzę negatyw, wtedy wyjaśni się czy to retykulacja, chociaż też przychylam się do tego rozwiązania.
Pozdrawiam serdecznie!
Fotografia pochodzi z 2 poł. XX wieku i jest autorstwa Zofii Rydet.
Sprawdzę negatyw, wtedy wyjaśni się czy to retykulacja, chociaż też przychylam się do tego rozwiązania.
Pozdrawiam serdecznie!