Odbitka z podwójnie naświetlonego negatywu, czy da się "obrobić" w programie graficznym?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Johann Samuel Knoll
-#

Odbitka z podwójnie naświetlonego negatywu, czy da się "obrobić" w programie graficznym?

Post autor: Johann Samuel Knoll »

Witam!

Sprawa jest, jak następuje: na forum genealogicznym WTG Gniazdo, jedna z użytkowniczek zapytała czy z odbitki wykonanej z podwójnie naświetlonego negatywu da się "wyciągnąć" oba obrazy? Oto zdjęcie:

Obrazek

Jedno ujecie jest w pionie, drugie w poziomie. Czy można, za pomocą programu graficznego, uzyskać w miarę czytelne, oba ujęcia? Wiem, że jest forum fotografii tradycyjnej, analogowej; ale może jest tu jakiś magik Photoshop'a?

Celem wyjaśnienia, genealogią interesuję się już wiele lat, a że fotografią też trochę, to zaproponowałem właścicielce zdjęcia że zapytam o to na forum fotograficznym ludzi mądrzejszych w tym temacie ode mnie. Może da się to zrobić :)

Pozdrawiam,
Grzegorz
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A to jest forum bez programów graficznych.
Zdecydowanie takie pytanie należy zadać prawdziwym specom od foto sklepu.
Być może takie cuda się da, moim zdaniem marne szanse.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

Przecież widać oba zdjęcia, wystarczy tak patrzeć żeby widzieć tylko jedno na raz :-P
A tak na poważnie to również wydaje mi się że gra jest niewarta świeczki, potrzeba by kilkudziesięciu godzin żeby dokładnie odseparować wszystkie detale, potem zostaje jeszcze kwestia uzupełnienia fragmentów nałożonych- takie zdjęcie niewiele miałoby wspólnego z pierwowzorem gdyż pewne partie trzeba by po prostu sztucznie dorobić.
Na pewno da się to zrobić, jednak nakład pracy będzie niewspółmiernie duży w stosunku do efektów. Poza tym- bez problemu da się zidentyfikować twarze ,więc nie warto kombinować.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

Robota żmudna, ale moim zdaniem wykonalna.
Mnie by się nie chciało.
shredderr
-#

Post autor: shredderr »

Czysto teoretyzując - do zrobienia.
Niestety, teoria rozbija się boleśnie o praktykę i w tym konkretnym przypadku nie jest to wykonalne.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

shredderr, a tak czysto teoretycznie jak by to można było zrobić?
Bo ja osobiście słabo to widzę nawet teoretycznie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
shredderr
-#

Post autor: shredderr »

J.A. pisze: 03 lut 2019, 18:16 shredderr, a tak czysto teoretycznie jak by to można było zrobić?
Bo ja osobiście słabo to widzę nawet teoretycznie.
Kol. Imperitius położył czysto teoretyczne podwaliny pod sposób "odzysku" zdjęć.
Chociaż to miałoby o wiele więcej wspólnego z cyfrowym malarstwem, niż z "separacją" dwóch obrazów.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Imperitus pisze: 03 lut 2019, 12:47 Przecież widać oba zdjęcia, wystarczy tak patrzeć żeby widzieć tylko jedno na raz :-P
Dokładnie tak. Mam film 8mm 40 lat temu naświetlony dwa razy. Za jednym oglądaniem muszę widzieć oba ujęcia (-:
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

pewnie dawno po ptakacha, ale ktoś chce za to zapłacić czy to praca "do portfolio"? :)
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

taharii pisze: 26 cze 2019, 19:58 pewnie dawno po ptakacha, ale ktoś chce za to zapłacić czy to praca "do portfolio"? :)
Podjąłbyś się takiej mrówczej roboty?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

raczej nie, chociaż to od kwoty to zależy... ;P
ale znam takich, którzy mają mniejsze odrobinę wymagania, i może by się łatwiej skusili ;)
ODPOWIEDZ