Obiektyw mocowanie PSix - najostrzejszy
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Obiektyw mocowanie PSix - najostrzejszy
Witam serdecznie.
Czy ktoś obeznany w tych szkłach mógłby doradzić jaki jest najostrzejszy obiektyw z mocowaniem PSix?
Interesują mnie tylko ogniskowe w zakresie 75mm - 140mm.
Będzie wykorzystywany na małym obrazku jako szkło tiltowe do portretu - stąd taki zakres ogniskowych.
Pozdrawiam
Czy ktoś obeznany w tych szkłach mógłby doradzić jaki jest najostrzejszy obiektyw z mocowaniem PSix?
Interesują mnie tylko ogniskowe w zakresie 75mm - 140mm.
Będzie wykorzystywany na małym obrazku jako szkło tiltowe do portretu - stąd taki zakres ogniskowych.
Pozdrawiam
-
- -#
W życiu,skąd wziołeś taką teorie - dla formatu średniego 80 mm to standart wynika to z przekatnej filmu 6x6 a dla małego obrazka mówimy o pełnej klatce czyli 36x24mmeasterling pisze:średnioformatowe 80mm to po prostu 80mm na małym obrazku.
to trzeba pomnozyć jesli dobrze pamiętam x 1,5 czyli wyjdzie dla małego 120mm.
Uzależniony od fotociemni .
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
-
- -#
Skąd? Ze zwykłej praktyki fotograficznej? Proponuję też się trochę douczyć. Pomyliła ci się ogniskowa z kątem widzenia. Ogniskowa nie ulega zmianie, więc biometar 80mm czy 120mm na małym obrazku będzie idealnym obiektywem portretowym dla mnie.Mirosław pisze:W życiu,skąd wziołeś taką teorie - dla formatu średniego 80 mm to standart wynika to z przekatnej filmu 6x6 a dla małego obrazka mówimy o pełnej klatce czyli 36x24mmeasterling pisze:średnioformatowe 80mm to po prostu 80mm na małym obrazku.
to trzeba pomnozyć jesli dobrze pamiętam x 1,5 czyli wyjdzie dla małego 120mm.
Po drugie jak nie znasz odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie w pierwszym poście, to nie pisz wcale i nie rób mi burdlu w wątku. Nie potrzebne mi są jakieś offtopy na temat długości ogniskowej (wiem co to jest, jak przeliczać kąt i o to nie pytam).
PS. Poprawna pisownia to: "wziąłeś" i "standard". Szanuj ojczysty język.
-
- -#
-
- -#
-
- -#
Tak, mam adapter PSix -> Nikon z pochyłem 8 stopni i właśnie dlatego szukam tylko i wyłącznie szkieł z mocowaniem PSix.sweetek pisze:jeśli chcesz do T/Sa do małego obrazka, to wydaje mi się, że i tak jakąś przejściówkę będziesz musiał kombinować. Szkła Zaissa - tego zachodniego - a w szczególności planar są zjawiskowe.
Jako szkło tiltowe do portretu. Jak najbardziej chodzi o takie ogniskowe. Dzięki temu będą to klasyczne portretówki, o dużym polu krycia idealne do pokłonów.powalos pisze:easterling, jesteś pewien, że chcesz takie ogniskowe. Na małym obrazku będziesz miał kąt widzenia jak z obiektywów o niemal dwukrotnie większej ogniskowej. Pzdr
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"